Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomilovanje Goldbergera

Šeks tvrdi da nije kazneno odgovoran zbog pomilovanja

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.02.2016.
u 17:21

Ako se pogleda obilježje kaznenog djela trgovanja utjecajem, onda je i malom djetetu jasno da tu nema nikakve kaznene odgovornosti, kaže Vladimir Šeks

Nedavno razriješeni savjetnik hrvatske predsjednice Vladimir Šeks rekao je u srijedu novinarima da nema nikakve kaznene odgovornosti u njegovoj ulozi oko pomilovanja njegova bivšeg savjetnika osuđenog zbog droge i oružja.

"Ako se pogleda obilježje kaznenog djela trgovanja utjecajem, onda je i malom djetetu jasno da tu nema nikakve kaznene odgovornosti“, rekao je Šeks novinarima u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, upitan hoće li snositi kaznenu odgovornost zbog utjecaja na Komisiju za pomilovanja.

Dodao je da je za to kazneno djelo odgovoran onaj tko korištenjem službenog položaja i utjecaja posreduje da se neka službena ili neka druga radnja ne obavi, a koja bi se trebala obaviti ili da se posreduje da se obavi neka radnja koja se ne bi smjela obaviti. "Oni koji zlonamjerno i maliciozno postavljaju ta pitanja ili su maliciozni ili su pakosni ili se radi o običnim budalama", poručio je Šeks.

"Teorijama s dalekih obala“ Šeks je nazvao nagađanja da pravi razlog njegova razrješenja nije bilo sporno pomilovanje njegova bivšeg suradnika, već njegova namjera da utječe na unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Šeks je za Jutarnji list potvrdio da je razriješen na osobni zahtjev zbog pomilovanja Vanje Goldbergera koji je bio osuđen zbog zloporabe opojnih droga i nedopuštenog posjedovanja oružja. U izjavi za taj dnevnik Šeks je rekao da je on zagovarao da se Goldberger pomiluje, dok je predsjednica smatrala da to nije u redu s obzirom na njegov poseban odnos s njim, zbog čega je podnio ostavku.

U ranijim izjavama za Hinu pravni stručnjaci iz redova odvjetnika i sudaca složili su se da je u ovom slučaju nemoguće govoriti o nedjelu trgovanja utjecajem. No, naveli su da bi se, uz pronalaženje dokaza, Šeksovo postupanje moglo sagledavati kao poticanje na zlouporabu položaja. U tom bi se slučaju odgovornost mogla proširiti i na Komisiju koja je predsjednici predložila pomilovanje.

Predsjednik u međuvremenu smijenjene Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović Hini je rekao da je Šeksova izjava kako je utjecao na komisijin rad jedini razlog odluke predsjednice o prestanku mandata Komisije.

>> Pomilovanje dilera je problem i bez njegove veze sa Šeksom

Komentara 18

Avatar Baroudeur
Baroudeur
17:43 10.02.2016.

Bas u tomu je problem jer nikad nema nikoga koji je odgovoran!

PA
Pape5
17:43 10.02.2016.

Koga je briga za tvoju kaznenu odgovornost, neka o tome brine Dorh, pravo je pitanje, koliko si novaca uzeo u trgovini utjecajem, za posredovanje u pomilovanju, da li si novac vratio ili si ga zapio?

OB
Objektivno...
17:53 10.02.2016.

Ovaj vrsni znalac bi trebao znati da čl. 295. KZ malo drugačije opisuje kazneno djelo trgovine utjecajem nego što to Šeki navodi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije