Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Šeks: Ne treba nam Druga republika, naš je temelj Domovinski rat

Naslovnica
Foto: VL
1/2
23.12.2014.
u 00:02

– Nema nikakve korelacije između Josipovićevih najavljenih ustavnih promjena i poboljšanja kvalitete života u Hrvatskoj – kaže Šeks

Vladimir Šeks tvorac je Ustava RH iz 1990. godine, tzv. božićnog ustava, i već 25 godina i u sedam zastupničkih mandata u Hrvatskom saboru najveći pravni autoritet. Tvrdi da nijedna od osam ustavnih promjena koje predlaže predsjednik Ivo Josipović neće ni za milimetar pomaknuti stanje u gospodarstvu, zaposliti nijednog nezaposlenog niti dovesti do gospodarskog rasta.

– Nema nikakve korelacije između Josipovićevih najavljenih ustavnih promjena i poboljšanja kvalitete života u Hrvatskoj – kaže Šeks i dodaje da, osim toga, za šest od tih osam prijedloga i ne treba mijenjati Ustav jer se mogu provesti mijenjanjem zakona.

No, Josipović tvrdi da su upravo te ustavne promjene preduvjet za razvoj?

A ja tvrdim da upravo nisu. Hrvatskoj ne trebaju novi temelji, ni Druga republika. Temelji Hrvatske ugrađeni su u tzv. božićnom ustavu, a tu je i pravi i istinski temelj hrvatske države Domovinski rat i u tome se nema što mijenjati, dodavati i oduzimati. Niti je potrebno preuređivanje države u pet do osam regija. Niti to ima ikakve veze s poboljšanjem kvalitete života.

Mnogi kažu da bi se ukidanjem županija uštedjele milijarde.

To još nitko nije financijski razradio ni dokazao jer bi funkcije županije svejedno ostale. Dakle, prema tom prijedlogu, funkcije nekoliko županija prebacile bi se na jednu regiju. Primjerice, pet slavonskih županija postalo bi regija Slavonija. S obzirom na to da županije uglavnom imaju koordinirajuću ulogu, vrlo bi se malo uštedjelo jer bi došlo do prebacivanja i centraliziranja većine njihovih funkcija na jedno mjesto. O tome možemo samo napamet špekulirati, potrebno je napraviti solidnu analizu.

Cijeli intervju s Vladimirom Šeksom čitajte u izdanju Večernjeg lista od utorka

>> Josipović: Treba nam novi Ustav za pravedniju Hrvatsku - Drugu Republiku

Foto: VL

Komentara 22

VI
virgosinemacula
04:55 23.12.2014.

Vas je temelj pljacka i otimacina. Hrvatska je izgradjena na organiziranom kriminalu, pljacki i otomacini citavog bogatstva narodu. Ovo treba staviti u Ustav, istinu, a ne vase lazi.

DU
Deleted user
23:35 22.12.2014.

Ne ulazeći u karkater, najveći je znalac

PR
Protivcenzure
07:08 23.12.2014.

iz ustava je napraviomsvoju privatnu prčiju i treba to mijenjat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije