Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o novom glavnom državnom odvjetniku

Šeks: Cijeli je postupak izbora novog glavnog državnog odvjetnika ispod razine izbora kućnog savjeta

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.03.2014.
u 20:14

HDZ-ovac je prigovorio jer Vlada uz prijedlog imenovanja nije uputila ni jednu rečenicu obrazloženja zašto to radi, pa je zaključio da je to zato "jer bilo što, što bi premijer rekao, ne bi prikrilo temeljnu činjenicu da nije Bajića predložio zbog osobnog kaprica"

Vladin prijedlog da se ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan imenuje glavnim državnim odvjetnikom temelji se na njegovu dosadašnjem profesionalnom iskustvu, stručnosti i osobnom kredibilitetu, rekla je u Saboru zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. Mandat će, ako ga zastupnici u petak potvrde na glasovanju, stupiti na snagu 24. travnja 2014. kada prestaje mandat Mladenu Bajiću. Sve stranke podržat će izbor Cvitana za glavnog državnog odvjetnika.

HDZ-ov Vladimir Šeks primijetio je da je za ovako važne rasprave u sabornici ostalo samo 14 zastupnika, tajnica i stenografkinja.

– Cijeli je ovaj postupak ispod razine izbora kućnog savjeta. Dobili smo 27. veljače prijedlog Vlade s obrazloženjem da Bajiću ističe mandat, a u prilogu toga samo životopis, ništa više. Riječ je o glavnom državnom odvjetniku koji je na čelu važne institucije. Zar se doista Vlada nije uputila ni jednu jedinu rečenicu obrazloženja zašto predlaže Cvitana za glavnog državnog odvjetnika, pa nije razlog taj samo što ističe mandat Bajiću – prigovorio je Šeks pokazujući pisani dokument Vlade u kojem nema ni jedne rečenice o tome zašto Vlada predlaže baš Cvitana.

– Više obrazloženja i razloga dano je za promjenu glasnogovornice Vlade, a ovdje ništa – čudio se Šeks te se zapitao zar nitko iz Vlade nije mogao doći ovo objasniti, ministar ili potpredsjednici Vlade kad je premijer na važnom državničkom putovanju u Australiju i Novi Zeland.

– Nije dano nikakvo obrazloženje jer bilo što, što bi premijer rekao, ne bi prikrilo temeljnu činjenicu da Bajića nije predložio iz osobnog kaprica. Pa je predložen netko iz sustava da premijer ne bi bio odgovoran ako se izabere netko izvan sustava koji bi nešto pogrešno napravio – objasnio je Šeks koji je ipak naglasio da će HDZ podržati Cvitanov izbor.

– On neće samo nastaviti politiku kontinuiteta nego će biti osoba i dužnosnik koji će uspješno provoditi sve akcije vezane uz problem koruptivnih kaznenih djela, organiziranog kriminala, a vjerujem da će predano raditi i da će potencijalni počinitelji kaznenih djela biti riješeni plodova svojih zločina, tj. da će im biti oduzeta imovinska korist koju su nelegalno stekli – ustvrdio je Šeks te dodao da je uvjeren i da će Cvitan predano raditi u sklopu pravosudne suradnje s državnim odvjetništvima Srbije i drugih susjednih zemalja da se počinitelji kaznenih djela počinjenih u ratu na području RH procesuiraju u Hrvatskoj.

Laburist Branko Vukšić zadovoljan je što je došlo do zamjene starog državnog odvjetnika.

Mislim da je Vlada dobro učinila što nije produžila mandat Mladenu Bajiću koji je odgovoran za sve što se događalo zadnjih 12 godina, da je na tom mjestu bio netko drugi, percepcija korupcije bila bi bolja. Cvitanova biografija je čista, on je odlučan čovjek, nadam se da neće kalkulirati i da će zdušno raditi svoj posao i biti hrabriji nego što je bio Bajić – utvrdio je Vukšić.

Damir Kajin rekao je da treba govoriti i o aktualnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću koji je odradio veliki posao.

– Netko napisao da je Bajić mijenjao Hrvatsku i ja se s time prilično slažem. Hrvatska se počela mijenjati kasno, da se tako radilo prije, moglo bi se pomoći većem brojem ljudi. Najnezahvalniji posao, ne samo u Hrvatskoj, jest posao tužitelja. Mora mu se priznati da je uspio suzbiti korupciju na najvećoj razini, danas više nema korupcije u vrhu države, dakle na najvišoj razini, ali ostaje u javnim poduzećima, komunalnim poduzećima i lokalnoj samoupravi – tvrdi Kajin koji je pohvalio Cvitana jer je na čelu USKOK-a "počistio cijeli jedan odjel policije u Puli za borbu protiv ovisnosti".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/Pixsell)

– Ovo je kontinuitet ne samo u DORH-u nego i u mijenjanju Hrvatske i mislim da će zastupnici sutra potvrditi Cvitana bez problema – zaključio je Kajin.

SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se na Kajinovu tvrdnju da nema korupcije na najvišoj razini u državi.

– Tu vrstu vjerovanja mogu imati samo jako jako veliki vjernici, da ne upotrijebim drugu riječ – rekao je Pupovac Kajinu.

Jadranka Kosor izrazila je želju da na raspravi bude i premijer jer je riječ o prijedlogu Vlade koji je vrlo važan za Hrvatsku.

– Ne treba bježati od toga da Bajiću mandat definitivno prestaje, ali nismo dobili nijedan odgovor zašto on ne bi mogao dobiti novi mandat. To spominjem jer mislim da je vrijeme da otvorimo raspravu oko ujednačenja standarda za najviše dužnosti. Ako predsjednik države ima pravo na dva uzastopna mandata, onda treba otvoriti raspravu može li se u tom smislu mijenjati i Ustav i zakon u vezi s funkcijama predsjednika Vrhovnog suda, glavnog državnog odvjetnika... – kazala je Kosor. Bajić je bio dobar, kompetentan državni odvjetnik, tvrdi ona te dodaje da treba dobro razmisliti o komentiranju njegova selektivnog pristupa slučajevima jer se to može prikazati kao politički pritisak na pravosuđe. Pohvalila je Cvitanov angažman u pretpristupnim pregovorima te dodala da uspjeha Bajića i Cvitana ne bi bilo bez timskog rada.

– Mislim da Cvitanu možemo poželjeti uspjeh, važno je da njegov rad prati Sabor otvoren za moguće promjene zakona i dodatno jačanje DORH-a. Bit ću malo duhovita, nama u Hrvatskoj ne treba Eliot Ness, bitno je da kriminalcima taj bude zauvijek stres – rekla je Kosor koju zabrinjava što će Cvitan stupiti na dužnost tek 24. travnja, a u tom vremenu može doći do slabljenja institucije jer ćemo do tada imati dva glavna državna odvjetnika jer je do travnja Bajić još na funkciji.

HDSSB-ov Josip Salapić rekao je da njegova stranka želi glavnom državnom odvjetniku da u poslu uspije štititi najvažnije državne interese i uspješno se boriti s progonom počinitelja kaznenih djela, a to ćemo vidjeti iz izvješća koja će podnijeti Saboru.

– Do tada dajmo čovjeku da radi svoj posao. Treba naglasiti i da Mladen Bajić nije smijenjen, njemu je istekao mandat, a mi već osam mjeseci imamo spreman prijedlog zakona u kojem predlažemo ograničavanje mandata glavnom državnom odvjetniku na osam godina, odnosno na dva mandata – podsjetio je Salapić.

SDSS-ov Milorad Pupovac kaže da se Sabor očito pomirio s činjenicom da je izbor Cvitana već obavljen i da oni trebaju sudjelovati u "ritualu prigodnih govora".

– Mi ćemo podržati Cvitanovo imenovanje, no htjeli bismo kazati da ne treba govoriti o tome što je napravljeno, nego "što je ostalo da se uradi" – rekao je Pupovac te upozorio da DORH pati od pomanjkanja financijskih sredstava za rad, što je posebno važna tema uoči rasprave o rebalansu proračuna.

– To je dio našeg duga prema DORH-a, on mora imati potrebna sredstva za rad – kazao je Pupovac te dodao kako treba još puno posla odraditi u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, ali i govora mržnje jer do danas na tom području nismo mnogo napravili.

SDP-ov Peđa Grbin koji je tijekom današnje sjednice Odbora za pravosuđe nahvalio Dinka Cvitana ponovno je podsjetio da je on više nego uspješno vodio USKOK.

– Na račun Bajića iznesen je čitav niz kritika i pohvala, ali moramo konstatirati da je u 12 godina njegova mandata DORH izrastao u respektabilno pravosudno tijelo i zato mu moramo zahvaliti i čestitati – tvrdi Grbin te dodaje kako Vlada od novog glavnog državnog odvjetnika očekuje novi kontinuitet rada državnog odvjetništva te traži da se zadrži i podigne kvaliteta tog rada, a oba ta zahtjeva ispunjava Cvitan.

– Prepoznatljivost Cvitana i njegov rad jamče nam da će u budućnosti on moći dobro raditi posao glavnog državnog odvjetnika – ustvrdio je Grbin.

HNS-ov Jozo Radoš primijetio je da u vezi s ovim imenovanjem nema nekog velikog prijepora, što je vrlo važna stvar.

– Kontinuitet je dobrodošao ako se on odnosi na nešto dobro – kazao je Radoš te pohvalio prijedlog HDSSB-ovaca da glavni državni odvjetnik može na funkciji ostati najviše dva mandata.

>> Tko je Dinko Cvitan, dugogodišnji Bajićev suradnik?

Komentara 2

Avatar WindFucker
WindFucker
20:23 06.03.2014.

Ja novom državnom odvjetniku (bez obzira tko on bio) želim da ima potrebu imati cijelu vojsku tjelohranitelja. Od sveg srca.

Avatar tajar
tajar
20:44 06.03.2014.

Prvo Jutarnji saznaje od svojih nekih "izvora bliskih vladi", da Bajić odlazi i da će glavni državni odvjetnik biti Dinko Cvitan i sad će se to i ostvariti. Odluka je pala, Zoki odlazi "down under" i nema više diskusije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije