Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVODNO LAŽIRANJE ŽIVOTOPISA

Šef tri godine, diploma sad problem

leo šunjić
11.02.2017.
u 20:00

Umjesto propisane diplome sveučilišne razine, Šunjić ima diplomu specijalističke razine, ali u ovoj priči to možda i nije najbitnije

Ministarstvu zdravstva i Vladi upućen je zahtjev za smjenu Lea Šunjića, pomoćnika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, zbog neispunjavanja uvjeta obrazovanja za tu funkciju. Umjesto Statutom HZZO-a propisane diplomske sveučilišne razine obrazovanja, Šunjić ima diplomsku specijalističku razinu, ali u ovoj priči koja trese Margaretsku, zdravstvenu administraciju i političke strukture, obrazovanje je na kraju, izgleda, najmanje bitno.

Loš odnos s ravnateljem

Ova je smjena neobična zbog barem dva razloga: Šunjić tu funkciju (i s takvim obrazovanjem koje je danas sporno) obavlja već tri godine! Drugo, neobično je i da smjenu danas traži sama institucija u kojoj je na visokoj funkciji godinama.

Nadalje, Šunjića se neslužbeno proziva za lažiranje životopisa, a odgovornost se traži i od bivšeg ministra zdravlja prim. Siniše Varge na čiji je prijedlog Šunjić i imenovan te postavljen za pomoćnika zaduženog za dobrovoljno odnosno dopunsko zdravstveno osiguranje.

U cijelu priču uključilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je pokrenulo postupak protiv Varge za čijeg je mandata Šunjić zaposlen. Povjerenstvo je pokrenulo postupak na temelju anonimne prijave, a Varga se očitovao još prije više mjeseci, no konačnu odluku nije dočekao. Ipak, ima spreman stav o daljnjim potezima ako se utvrdi da je upravo on odgovoran za Šunjićevo zapošljavanje pa u tom slučaju najavljuje odlazak na sud.

– U HZZO-u postoji služba za kadrove, u Vladi postoji služba koja se o tome brine, nisam ja mjerodavan za pravne formulacije. Odgovorio sam Povjerenstvu i priložio odluku Vrhovnog suda prema kojoj ministar prometa Oleg Butković nije bio dužan provjeravati životopise kadra, nego njegove stručne službe – komentira Varga dodajući da je dopunsko u plusu unatoč svemu i da se iza kulisa ove priče radi o većim interesima privatnih osiguravatelja.

Hoće li i Varga na kraju na sud ovisi o odluci u ovom postupku koji je, kako nam je rekla predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, još u tijeku pa ga ne može komentirati.

– U tom slučaju nam je bilo interesantno postupanje ili propust Siniše Varge i sve što piše u tom aktu možete koristiti do javne sjednice na kojoj će se eventualno raspravljati – rekla je Orešković.

U sve je pak upućen i novi predsjednik Upravnog vijeća Zavoda dr. Drago Prgomet koji je, kao i svi članovi, dobio dokumentaciju o poslovanju dopunskog zdravstvenog osiguranja i problemima unutar HZZO-a. Između ostalog, Prgomet i ostali tamo su mogli, kako neslužbeno doznajemo, pročitati da su u godinu dana rasli prihodi dopunskog, broj ugovorenih polica, ali i da su snimljena (i plaćena!) dva TV spota koja nikad nisu emitirana, da je zaustavljena marketinška kampanja, izgubljeno osiguranje Ministarstva obrane itd.

Upravnom vijeću je referirano i da Zavod spram dopunskog ima defenzivan pristup, da ne sudjeluje u kampanjama, da ne postoji komunikacija između sektora, da je s ravnateljem održan samo jedan sastanak od imenovanja lanjskog svibnja itd. Odnos na relaciji ravnatelj HZZO-a dr. Fedor Dorčić i pomoćnik Leo Šunjić evidentno ne štima i “presuda” u ovoj smjeni značit će zasigurno odlazak nekoga od njih iz državne osiguravateljske kuće.

Čekaju smjernice

– Nakon našeg saznanja o predmetu koji spominjete, proslijedili smo ga nadležnim institucijama te očekujemo njihove smjernice za postupanje. Nakon toga poduzet ćemo odgovarajuće radnje – odgovorili su nam iz HZZO-a na pitanje o smjenjivanju Lea Šunjića.

Smjernice bi trebale doći iz Ministarstva zdravstva odnosno Vlade, a neslužbeno se kalkulira o tome hoće li se taj postupak tretirati kao falsificiranje životopisa i lažno predstavljanje i hoće li se u tom slučaju od Šunjića potraživati i pravna odgovornost te povrat svih plaća primljenih na toj funkciji. No, sve su to pitanja kojima se šamara isključivo neslužbeno, a u jednoj rečenici na upit nam je odgovorio i sam Šunjić: – Nisam informiran o navodnom zahtjevu ravnatelja upućenom Vladi te u tom smislu nemam komentara.

Promjenama u Upravnom vijeću ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić tek je zagrebao u HZZO, koji, valja podsjetiti, upravlja s 23 milijarde zdravstvenih kuna.

Komentara 12

ZR
Ze Roberto u
20:16 11.02.2017.

Za "šefa" ga je imenovao jedan od drugova.....Varga. A oni su poznati po poštenju!

DU
Deleted user
21:20 11.02.2017.

Trebalo bi malo i kotromanovićevu diplomu pročešljati kad su komunisti tako pošteni

Avatar dario554433
dario554433
21:43 11.02.2017.

Tipično političko zapošljavanje. Školski primjer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije