Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što mu zamjeraju

Ovo je sedam grijeha Davora Stiera

Davor Ivo Stier
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
07.02.2014.
u 15:00

Vrh HDZ-a: Zašto nije demantirao da je žrtva i oporba Karamarku

Ima li spor vrha Europske pučke stranke i HDZ-a zbog angažmana Ruže Tomašić na budućoj listi za izbore za Europski parlament veze sa smjenom dosadašnjeg međunarodnog tajnika stranke Davora Stiera? U vrhu HDZ-a negiraju baš tu tezu i tvrde da mu nitko na tom “razotkrivanju” Ruže Tomašić na sjednici Europarlamenta (prilikom rasprave o početku pregovora sa Srbijom o ulasku u EU) nije zamjerio. Stier nije smijenjen zbog grijeha, a ima ih, drže u vrhu stranke, nego zato što se pružila prilika da stranka riješi problem jer Stier iz Bruxellesa nije mogao obavljati i posao međunarodnog tajnika. Tamo je 4 dana, u petak na terenu i nema vremena za tu funkciju. A pojavila se kvalitetna zamjena – dr. Miro Kovač, bivši veleposlanik RH u Berlinu. No, vrh stranke procijenio je da se provalom tekstova o Stieru-žrtvi nanosi velika šteta HDZ-u, a iznenađeni su da Stier uopće ne demantira te napise o sebi kao žrtvi i centru oporbe. Sada im je toga dosta i počeli su Stieru “zbrajati grijehe”. Iznenađuje ih što je tema “Ruža” medijski pokrenuta, premda je stranka već de facto riješila taj problem. Petnaestak dana prije medijske provale, na sastanku u Zagrebu nalaze se HDZ-ovi zastupnici u EP-u s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom i glavnim tajnikom Milijanom Brkićem. Razgovarano je o R. Tomašić i zaključeno kako će se problem s EPP-om riješiti na mudar način, da se Ruža ne sukobljava s EPP-om, a dogovoreno je i ono najvažnije – jamstvo Ruže da će, kada dođe do glasanja o izboru novog predsjednika Europske komisije i “vlade” EU, Ruža glasati za listu europučana. Zašto se ta novost potom “izgubila” i nije stigla do vrha europučana, pitaju se sada u vrhu HDZ-a.

Loše podnosi smjenu

Znaju da je smjena Stiera neugodna, no kažu da trebaju međunarodnog tajnika koji će im biti na raspolaganju u Zagrebu. Iz tog razloga Stier nije stranačkom vrhu organizirao nijedan ozbiljniji susret na visokoj međudržavnoj razini, osim “povezivanja”, kada je Karamarko odlazio na sastanke Europske pučke stranke (EPP). Karamarko je prošle godine imao dva ozbiljna vanjskopolitička puta, prvi u Njemačku, gdje se susreo s Angelom Merkel, u sklopu predizbornih aktivnosti CDU-a, a drugi u Izrael, gdje je primljen kod predsjednika Shimona Pereza. Nijedan od tih putova nije organizirao Stier, čuje se iz središnjice HDZ-a.

Lista “grijeha” postoji i očito je na djelu gubitak povjerenja u Stiera koji, kažu, loše podnosi smjenu. Vrhu nije promaklo soliranje i kontaktiranje bez znanja vrha stranke s predsjednikom Ivom Josipovićem, s kojim Stier “paralelno komunicira”, drže u vrhu stranke. Vrhu HDZ-a se to čini kao igranje na više aduta, što je tipično ponašanje za birokrata, ne i političara. Sada se u vrhu stranke podsjećaju da je tako “levitirao” i u izboru Kosor ili Karamarko, za razliku od Andreja Plenkovića, koji je bio dosljedan i do kraja ostao kandidat J. Kosor. Isto kažu i kada je u pitanju dogovaranje Stiera sa Željkom Markić, opet bez znanja vrha. Kako mediji i dalje praše o “lomljenju Stiera”, u vrhu stranke spominju i nove njegove “grijehe”. Nakon izbora za EU parlament, za svoju je asistenticu predložio kolumnisticu, a kako je ona u svojoj tjednoj kolumni izrazito kritična prema aktualnom vrhu stranke, Karamarko je pozvao Stiera i objasnio mu da “to neće ići”, pa je Stier odustao, no nije odustala kolumnistica koja od tada Karamarka redovito “pere”. Sudeći po atmosferi u vrhu stranke, nakon objava intervjua novog šefa EPP-a Josepha Daula u kojemu “zabranjuje” koaliranje s Ružom Tomašić, to se dovodi u izravnu vezu s ljutnjom Stiera što više nije međunarodni tajnik stranke, dakle skloni su vjerovati da je Stier izlobirao ovakav razvoj događaja. Dosta neugodno, no u stranci očito traže da ih Stier razuvjeri, a očekuju i prestanak “samoviktimizacije”. Stranački je vrh, inače, već obavijestio vrh europučana da nije potrebna ta neuobičajena komunikaciji između sestrinskih eurostranaka putem medija.

Državni birokrat

U biti smatraju da Stier nije komunicirao uime stranke, nego više u svoje osobno. Također u HDZ-u smatraju kako se Stieru nije dogodilo ništa strašno, a stranka i dalje računa na njegov doprinos u Bruxellesu, ali treba prestati “samoviktimizacija”. Kako se stvorila “zla krv” između vrha stranke i Stiera, ono što do sada nije bilo dostupno, sada izviruje. Među “grijehe” Stieru stavljaju i ono što se može pronaći na Wikileaksu. Bio je prosinac 2009., Stier je bio vanjskopolitički savjetnik premijerke J. Kosor (kao prije i Sanadera), a premijerka ga šalje da kod Amerikanaca izlobira otvaranje Poglavlja 23. Stier odlazi veleposlaniku SAD-a Foleyu i daje informacije o akciji Task forcea koji traga za tzv. topničkim dnevnicima, koje potražuje Haag. Stier prenosi da Vlada očekuje da Amerikanci pritisnu Britance, Nizozemce i Brammertza da se pregovori “odlede”. Zauzvrat Stier daje informacije o nalazu Task Forcea; “svi dokumenti koji nedostaju, a i dalje postoje, u posjedu su odvjetnika Ante Gotovine”. Stier je Foleyu ispričao i scenarij da je Rahim Ademi 1998. zadržao neke dokumente iz Oluje, premda je bilo naređeno da se unište, a originali pošalju u arhiv. Istražitelji pretpostavljaju da je tu riječ i o dokumentima koje traži Haaški sud. Kasnije, vjerojatno u 2000., časnik Ž. Hučić, blizak Gotovini, a šalje ga Ademi, odlazi u Knin, uzima dokumente, a istražitelji vjeruju da je te dokumente Hučić dao ili Ademiju ili Gotovini. U to vrijeme policija provaljuje u ured obrane Gotovine u Zagrebu i uzima računala. Kasnije je utvrđeno da topnički dnevnici nisu postojali. No hrvatska politika uvjeravala je strance da su nestali dokumenti u rukama Gotovine. Kojeg je tada država još jednom žrtvovala zbog “viših interesa”. Stier je tu postupio “po naređenju”, bio je državni birokrat i imao zadatak. Ponašao se pragmatično, premda ne i u skladu s “demokršćanskim uvjerenjem”, kažu sada u vrhu stranke. Pa je tako i ta, već zaboravljena, epizoda ušla na “listu grijeha”. Vrijeme je da vrh stranke razgovara sa Stierom i zakopa priču koja nije reklama za stranku.

>> Picula i Stier u Washingtonu predstavljaju Hrvatsku u EU

Komentara 34

Avatar marCRO
marCRO
15:03 07.02.2014.

a evo sto je na to rekao sam Stier...ovaj vecernji se nemože dogovoriti sam sa sobom.....http://www.vecernji.hr/hrvatska/stier-kriticarima-izadite-iz-mraka-svog-kukavicluka-i-javno-mi-postavite-pitanja-919797

RI
Rizlman
15:20 07.02.2014.

Kad smo kod Gotovine, tu bi valjalo odgovoriti na nekoliko pitanja: 1. Zašto je trećesječanska vlast 14. travnja 2000. donijela deklaraciju o nadležnosti Haaga nad Bljeskom i Olujom? 2. Zašto je Mesić umirovio 12 generala? 3. Zašto je optužnica protivtiv Stipetića koja je u Hrvatsku stigla u siječnju 2001. vraćena u Haag, a nakon lobiranja i povučena, a nakon čega je podignuta optužnica protiv Gotovine koju je Carla Del Pone predala Račanu uz riječi: "Nadam se da će vam ove optužnice politički odgovarati"? 4. Koje su to optužnice koje Račanu i Mesiću nisu "politički odgovarale" 5. Zašto je Mesić kao Predsjednik Republike u službenim govorima počevši od 2. studenog 2000. godine svugdje govorio kako je operacija Oluja poduzeta s ciljem etničkog čišćenja Srba i smanjivanja njihovog broja na 3%? Zašto i kako je Brijunski transkript završio u Haagu a onda i u rukama obrane Slobodana Miloševića najmanje dvije godine prije nego što je Vlada RH skinula s tog dokumenta oznaku tajnosti? Zašto se ne postavi pitanje Ivi Josipoviću zbog čega ne objavi transkript s vijeća za nacionalnu sigurnost od 4. veljače 2005. godine, pa da vidimo tko je što govorio na tom sastanku na kojem je donesena odluka, a znamo da je Mesić 2000. godine dilao transkripte VONS-a uz obrazloženje da su se tamo "donosile odluke a to je nije izvršno nego savjetodavno tijelo"? Nego bi vi sad sve to preskočili i optužili Davora Ivu Stiera? Za što?

DU
Deleted user
15:19 07.02.2014.

žrtvovati stiera za ružu? pa to može samo politički diletant.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije