Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što još traže?

Pregovori s HDZ-om: SDSS bi mjesto pomoćnika ministrice kulture

Pupovac Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.10.2016.
u 22:25

SDSS želi državnog tajnika ili pomoćnika ministara i u resorima obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova EU te poljoprivrede

HDZ i SDSS ovih dana intenziviraju pregovore o tome u kojim će ministarstvima predstavnici srpske nacionalne manjine dobiti mjesta državnih tajnika ili pomoćnika ministara, a SDSS, kako neslužbeno doznajemo, traži među ostalim i jednu takvu dužnost u Ministarstvu kulture.

Osim kulture, SDSS želi imati državnog tajnika ili pomoćnika ministara u resorima obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te poljoprivrede. Plus visoku poziciju u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Očekuje se kompromis

Još se ne zna kakav je stav HDZ-a prema tim preferencijama SDSS-a, no SDSS svoje zahtjeve za resor kulture i prosvjete argumentira pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma, gdje su ministarstva kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i prosvjete izrijekom spomenuta kao četiri resora u kojima predstavnici srpske etničke zajednice iz istočne Slavonije imaju pravo na imenovanja na dužnosti ne niže od pomoćnika ministra.

Dio HDZ-ovaca smatra da je Erdutski sporazum, kao i prateće pismo namjere Vlade, proveden i da spomenuta prava nisu vječna. O tome hoće li Plenkovićev HDZ i Vlada udovoljiti SDSS-ovu zahtjevu u resoru kulture tek će se ovih dana odlučivati.

– Sve to je još uvijek predmet razgovora – kaže jedan upućeni HDZ-ovac, koji je želio ostati anoniman. Drugi visoki dužnosnik HDZ-a kaže da svi na takve razgovore dođu s maksimalističkim zahtjevima, ali uvijek se apetiti smanje tijekom samih razgovora pa stoga očekuje i kompromis sa SDSS-om o dužnosničkim mjestima.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže da nije upoznat sa sadržajem tih razgovora, ali pristao je komentirati našu neslužbenu informaciju da SDSS traži dužnosničko mjesto u Ministarstvu kulture, gdje je, uostalom, svojedobno i imao svog predstavnika, Čedomira Višnjića, na mjestu pomoćnika ministra.

Sanaderova praksa

– Smatram da to nema smisla, ali ne odlučujem ja o tome. To je na tragu modela kakav je postojao u vrijeme Vlade premijera Sanadera i, čini mi se, premijerke Kosor. Ne znam sadržaj tih dogovaranja, ali svaki akter ima legitimno pravo postaviti takav zahtjev, kao što je legitimno pravo da ga drugi akter prihvati ili ne prihvati – kaže Hasanbegović.

Dužnosnička mjesta propisana pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma uglavnom su se poštivala i u vrijeme Račanove vlade, kao i u dva mandata premijera Sanadera, no ta praksa je nestala u mandatu premijera Zorana Milanovića. Nekadašnjeg pomoćnika ministra kulture Čedomira Višnjića HNS-ova ministrica Andrea Zlatar imenovala je posebnim savjetnikom i članom Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR). Ministar Hasanbegović ukinuo mu je dužnost savjetnika ministra, vratio ga u neku od uprava unutar ministarstva te razriješio iz Upravnog vijeća HMDCDR-a.

>> Hrvoje Niče novi predsjednik HSP-a AS. Ćorić: Ne skačemo od sreće jer četnici preuzimaju državne tvrtke

Komentara 126

Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:41 28.10.2016.

Što je previše previše je i sa kruhom. Tako i okupacija Hrvatske se svakodnevno ovija sa ne Hrvatima jel je Pupovac zagrabio više nego što može ponijeti. ;Mislim da je već previše što se sve dijeli po partijskom nalogu. Iskreno sam žalostan što se vlada dovela u poziciju da stalno dijeli nešto iako svi znaju da je već previše ali opet dali su svjesni tih novih postavljanja. Pozdrav dobrim ljudima

KO
kompakt
22:45 28.10.2016.

Tek ulaskom člana sdss ministarstvo kulture će biti kompletno ekipirano.

KA
kapunjohan
22:42 28.10.2016.

Nerazumljivo je kako uspijeva Pupovcu da stalno šahira vladu i državu pa i manjine čiji je postao ,,vođa,,. To što traži nebi nikako trebao dobiti ako HDZ želi zadržati visok rejting.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije