Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teški pregovori s partnerima

SDP više ne želi Laburiste, Hrelji jedan mandat

12.12.2015., Zagreb - Zoran Milanovic razgovarao na mobitel u sredisnjici SDP-a uoci odrzavanja sjednice Glavnog odbora SDP-a. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
07.07.2016.
u 20:00

U vodstvu SDP-a vlada stav da ih Laburisti, koji su na prošlim izborima dobili tri mandata, koštaju previše s obzirom na ono što daju

Iako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao da će okupiti najširu moguću narodnu i progresivnu koaliciju, pregovori sa starim partnerima zasad mu i ne idu baš najuspješnije. I kako sada stvari stoje, lijevi blok bi na nove parlamentarne izbore doista mogao ići ojačan HSS-om, ali i bez nekih drugih poput HSU, a posebice Laburista.

Naime, u vodstvu SDP-a vlada stav da ih laburisti, koji su na prošlim izborima dobili tri mandata, “koštaju” previše s obzirom na ono što im daju zauzvrat, zbog čega je velika šansa da “otpadnu” iz tzv. Narodne koalicije.

Novi predsjednik laburista Tomislav Končevski poslao je, doznajemo, službeni poziv Zoranu Milanoviću za sastanak, ali on se još nije dogodio. A pitanje je i hoće li. No zato se, priča se u SDP-u, Milanović planira sastati samo s bivšom šeficom laburista Nansi Tireli o kojoj ima dobro mišljenje i kojoj je, kažu naši izvori iz vrha SDP-a, spreman ponuditi ulazno mjesto na listi u VIII. izbornoj jedinici. Što o ideji kaže sama Nansi Tireli, jučer nismo uspjeli doznati, no naši nas izvori uvjeravaju da joj nije mrska.

Milanović još uvijek nije postigao ni konačan dogovor s HSU. Umirovljenici traže tri sigurna mandata kako bi u Saboru imali klub, a u prošlom su zazivu imali dva. Kako doznajemo, Milanović im je za sada ponudio samo jedan siguran mandat, dok bi do drugog trebali doći sami, putem preferencijalnih glasova.

U HSU se pak može čuti da im je to potpuno neprihvatljivo i da do jednog mandata mogu doći i sami bez SDP-a.

Teško idu i pregovori s HNS-om. Najjači SDP-ov partner našao se ugrožen zbog Milanovićeve ponude HSS-u kojeg žele za svog novog strateškog partnera.

U HNS-u smatraju da je ponuda šefu “seljaka” Kreši Beljaku previsoka i da su pet mandata, Ministarstvo poljoprivrede i potpredsjedničko mjesto u Vladi previsoka cijena za dojam koji bi Narodna koalicija dobila na novim izborima. Među partnerima SDP-a već se naveliko komentira da će to biti najskuplje plaćeni mandati u povijesti.

S druge strane, u HNS-u za sebe traže onoliko koliko su dobili i na zadnjim izborima, a dobili su devet mandata. Kako se neslužbeno može čuti u SDP-u, prva ponuda koju je Milanović ponudio Vrdoljaku bila je pet-šest mandata, a na kraju će se, drže u vodstvu SDP-a, vjerojatno naći na sedam mandata i tri ministarstva. S tim da ministarstvo gospodarstva, kažu u SDP-u, više nisu spremni prepustiti narodnjacima i Ivanu Vrdoljaku

>> Pobuna u HNS-u: Milanović previše popušta Beljaku

Komentara 19

Avatar Marko232
Marko232
22:49 07.07.2016.

Trebalo bi i Puhovskom dati jedno mjesto. Vidi se da ima nekih problema u zadnje vrijeme.

OS
osica
22:52 07.07.2016.

Ma upisati će se Tireli i u SDP , sve za fotelju." Ne bi više u birtiju."

DE
deps
23:31 07.07.2016.

Što će nam opet slučajni Milanović? HDZ s Plenkovićem i hrvatskim strankama u koaliciji pobjeđuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije