Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak kod Zmajlovića

SDP traži kandidata za izbore u Vukovaru

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.04.2014.
u 16:17

Vlada privatno: U Jaski su se neformalno okupili svi SDP-ovi ministri i premijer Milanović

Predsjedništvo SDP-a na redovitom sastanku u srijedu prihvatit će ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel na sve stranačke funkcije, ali ih neće izbaciti iz stranke. U vrhu SDP-a neki smatraju da bi se prema njima trebalo postaviti radikalnije te da bi korupcijske afere koje su kulminirale pokretanjem kaznenih postupaka trebale imali za posljedicu oduzimanje stranačkih iskaznica, ali su, kako doznajemo, ostali u manjini.

Dovoljne ostavke

Prevladao je stav da su u ovoj fazi dovoljne ostavke na sve stranačke funkcije (oboje su u Predsjedništvu te predsjednici županijskih organizacija SDP-a, a Sabo još i član Glavnog odbora). Dok je Lovrić Merzel putem odvjetnika podnijela ostavke na sve stranačke funkcije, Sabo je kalkulirao. U ponedjeljak je podnio ostavku samo na funkciju u Predsjedništvu, da bi u utorak (kada mu je postalo jasno da će ga ionako suspendirati) to nadopunio ostavkama na članstvo u Glavnom odboru i na čelu Županijske organizacije SDP-a Vukovarsko-srijemske županije. Vrh SDP-a sada razmišlja o idućem koraku, a to je tko će ih naslijediti.

Pitanje nasljednika posebno je važno u Vukovaru gdje se trebaju održati prijevremeni izbori nakon što su HDZ i HSP dr. Ante Starčević srušili proračun. Vlada bi na redovnoj sjednici u četvrtak trebala raspustiti Gradsko vijeće u Vukovaru i iz redova službenika gradske uprave imenovati povjerenika u Vukovaru, a do ljeta bi se trebali održati novi izbori. Premda je to formalno u ingerenciji lokalnih organizacija SDP-a, pitanje rukovođenja županijskim organizacijama u Sisku i Vukovaru nakon odstupanja Sabe i Lovrić Merzel također će biti tema Predsjedništva. Očekuje se da će Predsjedništvo otvoriti i temu kandidata kojega će SDP umjesto Sabe istaknuti na izborima za gradonačelnika Vukovara.

Proteklih se dana u političkim kuloarima u sklopu priča o korupcijskim aferama koje su potresle SDP prepričavalo kako su Sabo i Lovrić Merzel bili povod za posebno okupljanje vrha stranke. Bilo je i više scenarija kako je okupljanje prošlo i što su bile teme. Točno je da su se SDP-ovci družili izvan Zagreba, ali povod nisu bili ni Sabo ni Lovrić Merzel. Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović prošlog je četvrtka na imanju Korak u Jaski organizirao večeru za sve SDP-ove ministre (a pozvani su bili i nestranački Orsat Miljenić i Fred Matić).

Velik problem SDP-a

Nekoliko ministara koji su bili na večeri reklo nam je da su povod bili prigovori koje su neki u Vladi uputili Zmajloviću jer je prije nekoliko mjeseci organizirao slično druženje, ali samo za premijera Zorana Milanovića i nekoliko ministara. Zmajlović je ovaj put pozvao sve, a odazvao se i ministar financija Slavko Linić. To ne znači, upozoravaju naši sugovornici, da je zatoplilo između Linića i premijera Milanovića, ali govori da je premošćena faza nekomuniciranja. Sabu i Lovrić Merzel premijer je spomenuo pred kraj večere napominjući da u SDP-u imaju velik problem te najavio da će ih, ako sami ne odstupe, Predsjedništvo smijeniti.

>>Čim dužnosnika optuži DORH, mora odstupiti!

>>'Uzeo si 120 kn po djetetu? Miči mi to od SDP-a. Tražit ćemo da Sabo objasni i zadnju kunu'

Komentara 15

UR
uravnotezenost
16:43 09.04.2014.

Ovo se zove potpuna dezorijentacija !

LO
lokun
16:36 09.04.2014.

Drugi prijedlog drugarica Sabo

TA
tamanitelj
16:22 09.04.2014.

Neka stave cijeli SDP,, ako se ne mogu dogovoriti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije