Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči komemoracije

SDP traži interpelaciju o radu Vlade zbog 'za dom spremni'

31.03.2017., Zagreb - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardic, saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac te clan inicijalnog Sredisnjeg savjeta SDP-a za obrazovanje Neven Budak predstavili su na konferenciji za medije u sjedistu st
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.04.2017.
u 13:56

Žele i nadzor nad udrugama koje u nazivu i znakovlju imaju “ZDS”

Uoči državne komemoracije u povodu godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac 22. travnja SDP će u saborsku proceduru uputiti interpelaciju o radu Vlade nezadovoljni činjenicom da je nedaleko od bivšeg ustaškog logora i dalje ploča poginulim HOS-ovcima na kojoj je ugraviran natpis “za dom spremni”.

Odluke Ustavnog suda

U SDP-u obrazlažu kako je Ustavni sud 2016. godine u svibnju donio odluku kojom je potvrdio sankcioniranje uporabe pozdrava “ZDS” u političkom životu, a potom u studenom u predmetu Josip Šimunić potvrdio odluku visokog prekršajnog suda koja je rekla da zbog svoje zloupotrebe tijekom ustaškog režima, pozdrav “ZDS” treba biti tumačen kao govor mržnje.

– Ako Ustavni sud prihvaća da je korištenje pozdrava “ZDS” govor mržnje, tada tijela javne vlasti moraju taj govor na taj način i tretirati i sankcionirati njegovo korištenje – kaže potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin. Uklanjanje sporne ploče u Jasenovcu, podsjeća Grbin, pokušalo se ishoditi, nakon što se ona i pojavila, putem saborskog Odbora za ustav.

– Tom je prilikom došlo i do konsenzusa s vladajućima zbog kojeg su nas opravdano kritizirali. Odbor je donio zaključak da ploča vrijeđa žrtve Jasenovca i da se takve stvari u posebnim mjestima ne poduzimaju te pozvao nadležna tijela da takva obilježja ukloni. Moraju se honorirati sve žrtve, ali se pri tome ne smije vrijeđati druge. Smatrali smo da je konsenzus nužan i da ćemo postići, ako ništa drugo, barem micanje te ploče. No ništa se do dana današnjeg nije dogodilo, zbog čega Hrvatska nailazi na vrlo oštre osude i u zemlji, ali i od naših saveznika – objašnjava Grbin.

A osim što će interpelacijom zahtijevati skidanje ploče u Jasenovcu, SDP će tražiti i da Vlada sukladno svojim ovlastima pokrene postupak nadzora nad pravnim osobama koje u svojem nazivu ili znakovlju koriste pozdrav “za dom spremni”.

– Cilj nadzora je da se utvrdi postoje li takve udruge i gdje i da se od onoga tko je u prekršaju zatraži promjena statuta. A ako se na to ogluše, postoji nekoliko mogućnosti poput izricanja prekršajnih sankcija pa i do pokretanja postupka brisanja spornih udruga – objašnjava Grbin.

Ponovno bojkot

Ploča je jedan od razloga i zašto nacionalne zajednice u Hrvatskoj, a koje su najviše stradale za vrijeme ustaškog režima, iz protesta planiraju bojkotirati službenu komemoraciju 22. travnja u Jasenovcu. Pa će se tako i ove godine, kao i lani, vjerojatno održati čak tri komemoracije u Jasenovcu.

Ona službena pod pokroviteljstvom Sabora, ona u organizaciji koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj koja će svoju komemoraciju održati najvjerojatnije 24. travnja te komemoracija koju organizira Savez antifašističkih boraca Hrvatske, a koja će se navodno održati 23. travnja. I na koju će vjerojatno i predstavnici SDP-a.

>> Traže zabranu Thompsonovog koncerta u Sloveniji: 'Kod nas nema mjesta za fašizam'

>> Pupovac otkrio zašto nije potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Komentara 18

DU
Deleted user
14:02 10.04.2017.

U SDP-u traje žestoki obračun tri ključne frakcije: jedne otvoreno velikosrpske s centralom izvan RH, druge navodno umjerenije jugoslavenske koja si tepa da je jugosocijaldemokraciija i nekolicine zalutalih hrvatskih socijaldemokrata koji se pitaju zašto su se našli u ovako lošem društvu.

KA
kajinx
14:10 10.04.2017.

Otvorite arhive i dajte javnosti imena svih ubica Hrvatskog naroda, ostavite na miru stari hrvatski pozdrav.

MA
medjimurec_at
14:10 10.04.2017.

Uvijek sam iznova fasciniran SDP-om i njihovim poimanjem sta je vazno za drzavu i gradjane . Porez na nekretnine im ne smeta , ovrsni zakon isto tako ne ovi cirkusi na granicama su im sasvim u redu al ustase iase i partizani , ZDS to su Bernardiceve teme jad i bijeda od Saborskih zastupnika a i stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije