Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam grijeha

Zmajlović smijenio šeficu NP Plitvice, a dovedena je kao zvijezda

Zmajlović
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/2
19.12.2013.
u 23:28

Lidija Bertović pala je zbog poraznog nalaza upravnog nadzora

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović smijenio je Lidiju Bertović s mjesta ravnateljice javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, doznaje Večernji list. Večeras je Bertović pred Karlovcem zaustavila policija te su je nakon pretrage automobila odveli u policijsku postaju, kazala je u razgovoru za HRT-ov Dnevnik 3.

Sama donosila odluke

Glavni razlozi smjene L. Bertović, uz koju su se vezale brojne afere otkako je lani u kolovozu došla na čelo tog nacionalnog parka, jesu nalaz upravnog nadzora koji je Ministarstvo provelo nad zakonitošću rada JU NP Plitvička jezera te Zmajlovićevo nezadovoljstvo onim što je L. Bertović napravila, odnosno nije napravila otkako je došla na čelo najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka. Upravni nadzor koji je proveden u listopadu ove godine tako je, među ostalim, otkrio da je L. Bertović kršila Statut NP-a i samostalno donosila odluke o javnoj nabavi vrednijoj od 200.000 kuna, a što je prema Statutu u nadležnosti Upravnog vijeća NP-a.Tako je L. Bertović bez znanja Upravnog vijeća u ožujku kupila mlijeka i mliječnih proizvoda za 1,6 milijuna kuna, a u travnju je nabavila samostalno nafte i goriva za 6,8 milijuna kuna.

Nadzor je utvrdio da je L. Bertović bez znanja Upravnog vijeća dala u zakup poslovne prostore u vlasništvu NP-a u naselju Mukinje i u hotelu Jezero, i to na pet godina iako je davanje poslovnih prostora u zakup prema Statutu isključivo u nadležnosti Upravnog vijeća, a ne ravnateljice NP-a. Lidiji Bertović spočitava se i zastoj u radovima na obnovi Ličke kuće zbog čega je NP od siječnja ove godine do provođenja nadzora ostvario gubitak od oko 1,4 milijuna kuna, a smatra se odgovornom i za to što je porezna inspekcija zatvorila na sedam dana u rujnu objekt Kozjačka draga zbog čega je ustanova kojom je ravnala L. Bertović oštećena za 400-tinjak tisuća kuna. Zbog kršenja Statuta stvorili su se formalni uvjeti za smjenu Lidije Bertović koja je došla kao velika zvijezda na čelo Plitvica, no nije ispunila očekivanja ministra Zmajlovića.

Trebala biti motor razvoja

On joj, kako doznajemo, zamjera, osim brojnih afera i poraznog nalaza nadzora, i to što od Nacionalnog parka Plitvička jezera nije napravila motor razvoja šire okolice. A to bi značilo, primjerice, da se u restoranima tog nacionalnog parka ne služi zamrznuti pomfrit nego autohtoni lički krumpir iz okolice. Time bi 10-ak ličkih obitelji imalo siguran posao. Zmajlović je nezadovoljan što L. Bertović u 16 mjeseci koliko je vodila Plitvice nije izradila plan razvoja koji široj regiji omogućuje otvaranje novih poslova, razvoj mreže malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, iznajmljivača... Iako Plitvice imaju povećane prihode i broj posjetitelja, Zmajlovića to ne zadovoljava jer je L. Bertović postavio na čelo tog nacionalnog parka s puno zahtjevnijim ciljevima. Iako smo s Lidijom Bertović pokušali kontaktirati telefonski i e-mailom, ona na naše pozive i pitanja nije odgovarala.

>>Smijenjenu Bertović policija zaustavila i pregledala u Karlovcu

>> NP-u Plitvička jezera tapisoni poreznog dužnika

Komentara 64

VE
verakruz
20:58 19.12.2013.

Mislim da bi joj se ostali kriminalci u Remetincu jako obradovali :)

OR
=orlando=
21:37 19.12.2013.

Pa nije tih 7 grijeha pocinila u jednom danu, sto se toliko dugo cekalo na otkaz i tko je sve u to upleten ?

A9
AAA-999
20:35 19.12.2013.

Partija nikada ne griješi. Partija je uvijek u pravu, poglavito onda kada nije u pravu. Partija nikada nije odgovorna, ona je uvijek zaslužna. Drugi su uvijek odgovorni i nikada nisu zaslužni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije