Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP Šustaru:

'Ako ne pokrenete Kurikularnu reformu, preuzimate na sebe odgovornost za budućnost Hrvatske'

Željko Jovanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.05.2016.
u 20:50

Glasovac, Jovanović i Mrsić navode da oštro osuđuju i protive se određenim zaključcima

Sabina Glasovac, Željko Jovanović i Mirando Mrsić, članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji pripadaju Klubu zastupnika SDP-a uputili su otvoreno izdvojeno mišljenje ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru o zaključcima Odbora s prošlotjedne tematske sjednice o Kurikularnoj reformi.

Glasovac, Jovanović i Mrsić navode da oštro osuđuju i protive se zaključcima 3 i 4, a Šustaru poručuju da, ako ne zaštiti i pokrene reformu te odbaci te zaključke, preuzima na sebe "odgovornost za budućnost obrazovanja i budućnost Hrvatske".

Sporni su im ovi zaključci:

"3. Predloženu kurikularnu  reformu potrebno je uskladiti sa Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije u onom dijelu koji se odnosi na jačanje STEM područja u procesu obrazovanja. S tim u vezi sedmeročlanu Ekspertnu skupinu za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje potrebno je dopuniti po jednim predstavnikom iz sljedećih struka: kemija, biologija, fizika, matematika, informatika, hrvatski jezik, povijest, pedagogija, tjelesni odgoj i likovni odgoj.

4. Proširena Ekspertna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, treba razmotriti pristigle primjedbe i prijedloge iz stručne i javne rasprave i implementirati one prijedloge koje smatra relevantnima. Stručnu pomoć u tom procesu prema potrebi može im pružiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta."

"Oštro osuđujemo i protivimo se spomenutim zaključcima jer oni stvarno znače izglasavanje nepovjerenja dosadašnjim članovima Ekspertne radne skupine i svim članovima stručnih radnih skupina koje su sudjelovale i sudjeluju u Cjelovitoj kurikularnoj reformi, nedavanje podrške najvećoj reformi obrazovanja u posljednjih dvadeset i pet godina, zaustavljanje pokrenutog procesa Cjelovite kurikularne reforme te stavljanje partikularnih i političkih interesa iznad interesa djece, roditelja i drugih građanki i građana Republike Hrvatske", navode SDP-ovci.

"Nastavno na navedeno, držimo kako je nedopustivo na istoj sjednici Odbora podržati nastavak provođenja kurikularne reforme kao dijela usvojene Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije koja mora biti na dobrobit svih dionika odgojno-obrazovnog procesa i iznad svih partikularnih interesa, pojedinih skupina i politika, a istovremeno donositi zaključak kojim se Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje treba dopuniti po jednim predstavnikom za kemiju, biologiju, fiziku, matematiku, informatiku, hrvatski jezik, povijest, pedagogiju, tjelesni odgoj i likovni odgoj.

Nadalje, neodgovorno je od članova Odbora donositi zaključke o procesima s kojima nisu upoznati. Članovi Odbora koji su glasali za zaključke pokazali su nepoznavanje procesa vezanih uz Strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologije te provođenje reforme obrazovanja osobito u dijelu u kojem govore o potrebi razmatranja pristiglih primjedbi i prijedloga iz stručne rasprave i implementaciji prijedloga koji se smatraju relevantnima kada spomenuto odrađuju sudionici Cjelovite kurikularne reforme koji su u prošloj etapi bili članovi stručnih radnih skupina. Također, obveza je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pružiti operativnu i inu podršku jer je Ekspertna radna skupina imenovana od ministra nadležnog za odgoj i obrazovanje te kao takva njemu odgovara za (ne)izvršene zadatke sukladno Odluci na temelju kojih je osnovana.

Provođenje reforme obrazovanja zahtijeva punu i stvarnu, ne načelnu podršku svih stupova vlasti, osobito Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Zaključno navedenom, podržavamo Ekspertnu radnu skupinu u svim njihovim zahtjevima upućenima Vama kao nadležnom ministru i nadamo se da ćete: odbaciti zaključke Odbora s tematske sjednice "Predstavljanje Kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje" održane 19. svibnja 2016. koji se odnose na proširenje ekspertne skupine; isplatiti sve zaostale obveze koje kao Ministarstvo imate prema sudionicima Cjelovite kurikularne reforme; jasno izraziti stav vladajućih o početku eksperimentalnog provođenja kurikulumskih dokumenata te dati stvarnu i operativnu podršku reformi obrazovanja bez utjecaja politike. Sve navedeno nužno je kako bi eksperimentalna faza kurikularne reforme započela što prije i to nakon završene implementacije relevantnih prijedloga iz stručne i javne rasprave te završene edukacije nastavnika koji će sudjelovati u eksperimentalnoj fazi provedbe kurikularne reforme, a sve suprotno znači samo načelnu, a ne stvarnu i konstruktivnu podršku onima o kojima ovisi sudbina naše djece.

Budućnost naše djece, obrazovanje, znanje i stručnost trebaju biti iznad politike. Kurikularna reforma je briga za budućnost ove zemlje i dajemo punu podršku svima koji su na njoj neumorno radili da nastave raditi taj važan posao. Apeliramo na mudrost, odlučnost i nastavak provođenja reforme koja je iznimno bitna u izgradnji otvorenog i progresivnog društva", zaključuje se u mišljenju.

Komentara 42

NE
Neo001
20:58 23.05.2016.

A što to jovanoviću imaš sa Hrvatskom. Kada izgovaraš to sveto ime za hrvatski narod, kao da guja otrovnica cijedi otrov.

Avatar juricamesko
juricamesko
21:00 23.05.2016.

koga je uopće briga čemu se vi protivite.da konačno shvatite da ste prošlost

Avatar Cinco
Cinco
21:18 23.05.2016.

Nisu normalni. Drugovi i drugarice se protive ovom 4. "...treba razmotriti pristigle primjedbe i prijedloge iz stručne i javne rasprave i implementirati one prijedloge koje smatra relevantnima"... i 3. (dodatnim stručnjacima). Oni su nepogrešivi jer je nepogrešivost izašla iz samogg nauka parije. I da, nisu na vlasti, ali onako milicijski naređuju Šustaru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije