Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

SDP predložio izmjene Zakona o referendumu te financiranju političkih stranaka

Nenad Stazić i Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
29.04.2016.
u 11:20

Nenad Stazić: Prošla Vlada je bila daleko uspješnija jer je donosila prijedloge zakona koji se tiču građana, koji su odmah bili reformskog karaktera

SDP je danas u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o referendumu te Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma za koje očekuju potporu ostalih zastupnika.

Nenad Stazić podsjetio je da je njegova stranka, otkad je u oporbi, već u proceduru uputila prijedloge zakona o mirovinskom osiguranju, o kaznenom postupku, rodiljnim naknadama i interpelaciju o bankama i švicarcima.

- U zadnja tri mjeseca djelovanja ove tragikomične Vlade mi smo u Saboru usvojili 10 zakonskih prijedloga koje je ta smušena ekipa poslala u Sabor. Od toga su dva o slanju vojske na granice, dva u kojima se mijenja jedan članak vezan za člana upravna vijeća, dva su potvrđivanje međunarodnih sporazuma, jedan je kojim se smjenjuju sanacijski upravitelji u bolnicama i tri su obična zakona usklađivanja s EU – kazao je Stazić.

Peđa Grbin pojasnio je da se Zakonom o referendumu zaokružuje referendumski proces te unose izmjene koje su potrebne da bi taj sustav mogao napokon funkcionirati kako treba.

- Definira se krug pitanja koja mogu biti na referendumu, uređuje se način prikupljanja potpisa za referendum te način koji do sada nije bio uređen, a to ne način na koji se vodi referendumska promidžba – kaže Grbin.

Što se tiče Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, njime, pojašnjava Grbin, uređuju područje o kojem se posljednjih nekoliko tjedana vrlo intenzivno pričalo u Saboru.

- Uređujemo način na koji će se isplaćivati novčana sredstva iz državnog i lokalnih proračuna političkim strankama, uređujemo način objavljivanja financijskih izvješća te što je posebno bitno uređuje se način na koji će se sankcionirati one političke stranke koje krše te zakone na način da o tome više ne odlučuju politička tijela nego isključivo redovna i nezavisna državna tijela – kazao je Grbin. Tako predlažu da se sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka osiguravaju u proračunu u iznosu od 0,08 posto ostvarenih poreznih prihoda, a najviše do iznosa od 50 milijuna kuna. Dosad su se ta sredstva osiguravala iz ostvarenih rashoda.

Podsjetimo, Most i HSLS također su u proceduru uputili prijedlog zakona kojim se sredstva također osiguravaju iz 0,085 posto ostvarenih poreznih prihoda, no nema ograničenje od 50 milijuna kuna.

Upitan očekuje li potporu Mosta, Grbin odgovara da ovi zakoni nemaju nikakve veze s Mostom.

- Ovo su prijedlozi SDP-a kojima mi pokušavamo urediti određena područja za koje smatramo da nisu na dobar način uređena. Ako će ih netko podržati, mi ćemo na tome biti zahvalni. Ali ovo je prvenstveno poruka kako mi u SDP-u smatramo da bi se određena područja trebala urediti. Na Mostu je da procjeni je li to njima odgovarajuće, a ako je, da onda te zakonske prijedloge i podrže – odgovorio je Grbin te dodao kako su očekivali da će Most izmijeniti Zakon o financiranju političkih aktivnosti.

- S obzirom da posljednja dva tjedna nismo vidjeli ozbiljan prijedlog zakona koji bi uređivao to pitanje osim na razini čistog politikantstva, mi sada ispunjavamo ono na što smo se prije nekoliko tjedana obvezali – kaže Peđa Grbin.

Koja je razlika između prvih 100 dana ove Vlade i one bivše, SDP-ove, upitan je Stazić.

- Prošla Vlada je bila daleko uspješnija jer je donosila prijedloge zakona koji se tiču građana, koji su odmah bili reformskog karaktera i bivša vlada je došla prilično spremnija na vlast. Za razliku od ovih koji, kao što vidite, ne rade ništa drugo nego se svađaju oko fotelja i svađaju se što će tko dograbiti od javnih poduzeća – zaključio je Nenad Stazić.  

Komentara 8

DU
Deleted user
12:06 29.04.2016.

stazić&grbin dva chetniksa kroje što hrvatska može a što ne???

YN
yes_no
11:43 29.04.2016.

Citat iz članka - Peđa Grbin: Peđa Grbin pojasnio je da se Zakonom o referendumu zaokružuje referendumski proces te unose izmjene koje su potrebne da bi taj sustav mogao napokon funkcionirati kako treba. -- Ovaj gosp. i SDP odnosno ljevičarskaa klijentela polako mi se gade. Kada su bili na vlasti nije bilo potrebe za uređenjem pitanja referenduma jer su čuda radili s istim kada je narod htio nešto reći. Sada, kada su opozicija imaju kao nešto soliti pamet nekomu u svezi istog a imali su sve u rukama da pokrenu to pitanje pa i riješe. Ali ne, prvo je trebalo opstruirati volju naroda da bi sada i ovaj kvazi AF smušenjak, gosp. Stazić, Parkinsonovom paralelom oprečno govorio spram svojih i sdp-ovih ne-djela prije ne samo godinu dana ili dvije. Znakovito je da i jedan i drugi od spomenutih, govore kao jedna osoba, imaju jedan cilj i ideju koje im je prije sjednice netko usadio u glavu. Kao da imaju USB priključak u određenom dijelu tijela i netko im odradi c/p datoteku s exe funkcijom. I ovaj sdp je jadan da jadniji ne može biti.

DE
dernek
12:59 29.04.2016.

Gdje se potpisuje peticija za zabranu politickog rada ovoj dvojici tulipana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije