Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Sabora

SDP predložio izmjene zakona o izboru predsjednika, podržali povratak Merzel u Sabor

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.09.2014.
u 12:41

Prvi put su zastupnici glasovali putem novog sustava za elektroničko glasovanje, pa prvi put u povijesti ostaje jasno zabilježeno kako je tko imenom i prezimenom glasovao za određene točke

Saborski zastupnici potvrdili su povratak bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel u saborske klupe sa 105 glasova za, 8 suzdržanih i tri protiv. Protiv aktiviranja njenog mandata glasovali su nezavisni Branko Vukšić, HDSSB-ov Boro Grubišić i HDZ-ov Miroslav Tuđman, dok su suzdržani bili laburisti, bivši HNS-ovac Petar Baranović, Jadranka Kosor te don Ivan Grubišić.

Prvi put zastupnici su glasovali putem novog sustava za elektroničko glasovanje, pa prvi put u povijesti ostaje jasno zabilježeno kako je tko imenom i prezimenom glasovao za određene točke. Sabor je dnevni red dopunio i prijedlogom izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske Kluba zastupnika SDP-a.

Predlažu ujednačavanje načina glasovanja dijaspore na predsjedničkim izborima s glasovanjem na parlamentarnim izborima, pa tako hrvatski državljani izvan Republike Hrvatske mogu glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Uvrštavanju ove točke usprotivio se HDZ.

– Predložena dopuna veliko je iznenađenje, pa i za stranku koja ju je predložila. Za tri su mjeseca predsjednički izbori, sramotno je da danas nekome pada na pamet nuditi izmjene izbornog zakonodavstva – kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar te dodao da je ovaj prijedlog očito posljedica "nervoze koja vlada na Pantovčaku".

Sa 82 glasa za, 32 protiv te pet suzdržanih zastupnici su podržali i izvješće premijera Zorana Milanovića o stanju nacije.

>> Odvjetnik otkazao zastupanje Marini Lovrić Merzel

Komentara 13

SW
swic
13:31 26.09.2014.

Katastrofa ! Predlazu i imena skola po komunistima , kako se nisu sjetili skole nazvat po imenima 345 djece ubijenih u domovinskom ratu ? Luda vlada ..

BS
bstrabi2
13:29 26.09.2014.

Sad pred izbore sse zakon ne menja,a poslije može.Ako Merzelj Lovrić uđe u sabor.Onda se sabor mora raspustit.Jer onaj koji je pod isstragom .Nemože u saboru sjedeti.Isto kao i Linić......

Avatar tituš
tituš
13:18 26.09.2014.

Kriminalna organizacija u časnom domu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije