Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija sdp-a

'Žensko tijelo ne smije biti poligon za iživljavanje dogmatika, šovinista i seksista'

Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
02.03.2017.
u 11:55

Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, poručuje Karolina Leaković

Socijaldemokratski forum žena SDP-a pozdravio je danas objavljenu odluku Ustavnog suda o suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine, koji regulira pravo na pobačaj.

"Nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, žene u Hrvatskoj izborile su veliku pobjedu. Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske povijesna je odluka – žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu - to je temeljno ljudsko pravo žene", stoji u priopćenju koje potpisuje Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Dodaje se kako pobačaj u Hrvatskoj mora ostati legalan, dostupan i siguran, a ova odluka Ustavnog suda to i potvrđuje, te da "žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca".

"Zato ne smijemo dopustiti već najavljeno zaobilaženje odluke Ustavnog suda i pritisak kojemu dokazani protivnici ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina u hrvatskom društvu već pokušavaju izložiti Hrvatski sabor. Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, kako to isti najavljuju. Tome ćemo se suprotstaviti svim sredstvima, institucionalno, kao i građanskim organiziranjem i protestima", zaključuje se.

>> Bernardić: Žene u Hrvatskoj su potlačene, kršenje ljudskih prava je zabrinjavajuće

Komentara 29

VE
verica2
12:06 02.03.2017.

Gđa Leaković je smetnula s uma da nijedno ljudsko biće, pa ni začeto dijete, ne smije biti predmet iživljavanja.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:41 02.03.2017.

Pravo na život i kraj priče.

BI
bikica7
12:44 02.03.2017.

Drugarice Karolina,najvece ljudsko pravo je pravo na zivot ljudskog bica a ljudsko bice nastaje trenutkom zaceca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije