Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U SABORU

SDP-ovci pred europskom povjerenicom napustili zajedničku sjednicu: 'Ovo je neprimjereno!'

Cecilia Malmström
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.03.2017.
u 12:14

Na sjednici je bila i povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström, a SDP-ovci su, uz isprike povjerenici, napustili dvoranu nakon njezina uvodnog obrazlaganja o zajedničkoj trgovinskoj politici

SDP-ovi zastupnici napustili su danas zajedničku sjednicu Odbora za europske poslove, vanjsku politiku i gospodarstvo na temu zajedničke trgovinske politike Europske unije jer još uvijek nije udovoljeno njihovu zahtjevu da se sazove sjednica na temu Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije, odnosno jer Vlada, kako je rekao SDP-ov Joško Klisović, uporno odbija usvojiti taj plan.

Na sjednici je bila i povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström, a SDP-ovci su, uz isprike povjerenici, napustili dvoranu nakon njezina uvodnog izlaganja o zajedničkoj trgovinskoj politici.
SDP-ov zahtjev da se hitno sazove sjednica na temu Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije, koji se počeo raditi za vrijeme vlade Zorana Milanovića, a onda i Tihomira Oreškovića, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević ocijenio je kao korištenje prilike za vlastitu promidžbu. SDP-ovce je pitao moraju li raspravljati o tome pred europskom povjerenicom, a Klisović mu je odgovorio kako ona "jako dobro zna što su ljudska prava".

– Ja vas lijepo molim da pošaljete zahtjev. Lijepo znate proceduru u Hrvatskom saboru i nemojte zloupotrebljavati ovaj današnji sastanak i tematsku sjednicu s povjerenicom Europske komisije. Ovo je neprimjereno, zato što mislim da uvažavam svačije mišljenje, svačiji stav na sjednicama Odbora, mislim da na to dosad niste imali primjedbe i svaki put smo sve što smo dogovorili i odradili smo. Ja vas lijepo molim da više ovakve stvari ne radimo. Ove bombaške napade nema smisla provoditi na ozbiljnim sastancima kakav je ovaj danas – rekao je Milošević. U raspravu se uključio i SDP-ov Peđa Grbin.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Kada smo tražili sjednicu o Ini, probili ste sve poslovničke rokove, ali nismo oko toga radili probleme. No kad se takva situacija ponavlja, mi moramo reagirati, i zbog toga, uz sve dužne isprike uvaženoj povjerenici, moramo vas obavijestiti da ćemo kolege iz SDP-a i ja napustiti ovu sjednicu i nastaviti s radom u Odboru za europske poslove kada postupite u skladu sa zakonom – rekao je Grbin. Milošević je odgovorio kako službeni zahtjev za takvu sjednicu još nije dobio.

– S obzirom na to da vas današnja tema nije zanimala, lijepo vas pozdravljam i želim vam ugodan dan – kazao je Milošević SDP-ovcima koji danas pokušavaju prikupiti potpise trećine članova da se sazove sjednica na traženu temu. Oni, naime, već tjednima upozoravaju kako odugovlačenje s donošenjem Plana može dovesti do blokade europskih fondova, pa žele da pred odbor dođu premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier i objasne kakvi su im planovi u vezi s donošenjem tog nacionalnog plana. Žao im je, naglašavaju iz SDP-a, što su sjednicu morali napustiti pred europskom povjerenicom, no tema ljudskih prava im je, poručuju, previše važna. Danas ih je, dodaju, na ovaj potez potaknula i informacija koju su čuli, a to je da se u Ministarstvu vanjskih poslova sastala neka nova radna skupina koja će početi raditi novi nacionalni plan te zanemariti onaj na kojem su radile Milanovićeva i Oreškovićeva vlada. Sumnjaju da to vodi smanjenju već dostignute razine ljudskih prava, što drže nedopustivim.

Inače, na sjednici na kojoj je nakon izlaska SDP-ovaca ipak ostala HNS-ova Vesna Pusić, povjerenica Cecilia Malmström govorila je o pozitivnim gospodarskim učincima. Naglasila je i kako se u trgovinskom sporazumu s Kanadom, ali i drugim sporazumima, vodi briga o radničkim pravima, vrijednostima EU, zaštiti okoliša te sigurnosti hrane.

– Mislimo da države članice mogu biti samo na dobitku trgujući međusobno, ali i s ostalim zemljama u svijetu. Alternativa tome je jako štetna za prosperitet – ustvrdila je povjerenica Cecilia Malmström.

>> Grmoja: Otvorimo svu arhivu do 22. 12. 1990. Stazić: Zašto stati tu, otkrijmo je li točna priča da je Tuđman zabranio da se djeca izvuku iz Vukovara?

>> Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

>> Saucha se vratio u Sabor: Od nečega moram živjeti. Šutjeti neću, nitko mi neće staviti flaster!

Komentara 56

LU
lukivoda
12:34 28.03.2017.

a kaj drugo i očekivat od pete kolone

DI
dirižabl
12:40 28.03.2017.

Pa nije vam ovo 25. lipnja 1991 da bježite iz Sabora

JA
japaja0109
12:44 28.03.2017.

SDP je čista PETA KOLONA unutar RH i dok ju ne ukinemo nema mira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije