Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba ne odstupa

SDP: Ili Ranko Ostojić ili nitko. Ne pristajemo na igru vladajućih

03.02.2016., Zagreb - Danasnji nastavak 2. sjednice Sabora RH protekao je u znaku bivsih ministara koji su se vratili u zastupnicke klupe, te izbora potpredsjednika uz redova oporbe. Ranko Ostojic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.02.2016.
u 07:01

Najjača oporbena stranka očekuje da se ovaj tjedan glasuje o Ostojiću na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

SDP ne odustaje od Ranka Ostojića na čelu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Očekuje da se ovog tjedna njihov prijedlog o Ostojićevu imenovanju stavi na saborski dnevni red i na kraju na glasovanje.

I iako su se pojavile informacije kako se u saborskom Klubu SDP-a razmišlja da se na koncu ipak predloži neki novi kandidat, od te se ideje definitivno odustalo. Navodno se razmišljalo i o mogućnosti da svi SDP-ovi zastupnici, u slučaju da vladajući na kraju ipak ne prihvate Ostojića, u znak protesta, napuste sve saborske odbore. Ali i to je zasad malo vjerojatna opcija.

Neka promijene zakon

– Ili Ranko ili nitko drugi. Bit će tako i nikako drukčije. On je naš kandidat. Vladajući, ako im se to ne sviđa, mogu promijeniti zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu – kaže naš izvor iz SDP-a. Pregovora o tome, dodaje, nema i neće ni biti.

– Ako je Miroslav Tuđman mogao biti šef Odbora, a bio je jedan od čelnika obavještajne zajednice u vrijeme najvećih zlouporaba, ne vidim zašto ne može biti Ostojić. Čovjek je vrhunski ministar, a to su govorili za njega i ljudi iz samog Mosta za vrijeme pregovora – kaže naš izvor.

Kao u diktaturama

U SDP-u drže da sve skupa što se događa poprilično zabrinjava. Naglašavaju i da je znakovito kako se Ostojića odbija u isto vrijeme kada se želi smijeniti šefa SOA-e Dragana Lozančića.

– To se sve čini kao jedna te ista igra – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a.

Stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura kaže pak da situacija, kada govorimo o nadzoru sigurnosno-obavještajnog i policijskog sustava, nikad nije bila ozbiljnija nego što je trenutačno. U ovom trenutku, naglašava, nema nijednog tijela koje je prema zakonu dužno nadzirati tajne službe SOA-u i VSOA-u, a to su saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji nije formiran i Vijeće za građanski nadzor kojem je istekao mandat i sigurnosni certifikat.

– Kada pridodamo i činjenicu da ni policijski sustav nije pod nadzorom jer nema saborskog Odbora, a ni Vijeće za građanski nadzor policije, neodgovornošću bivše saborske većine, nije formirano, dolazimo do zabrinjavajuće činjenice da je kompletan policijski i obavještajni sustav u Hrvatskoj bez ikakve civilne kontrole, saborske ili građanske – kaže Lubura.

Politika, dodaje, mora žurno riješiti ovo stanje jer sustav koji ima zakonska prava zadirati u temeljne slobode građana nikada ne smije biti bez parlamentarnog i građanskog nadzora.

– Ovakva stanja primjerenija su diktaturama nego demokratskim društvima – upozorava Lubura.

>> Ostojić se neće povući: Ne mogu vladajući odlučivati o tome tko će predstavljati SDP

Komentara 109

DU
Deleted user
07:08 09.02.2016.

Ostavite se gluposti ako je covjek u sukobu interesa nemoze ima drugih tema u saboru nego vasi nasi milanovicu zadnji trzaji da li ti zbilja mislis da ga podupiru svi iz sdp -a

Avatar H/S/P
H/S/P
07:09 09.02.2016.

Nikako taj seljak. Pokazao je da je primitivac i da nema pojima o nicemu samo o rakiji.

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
07:28 09.02.2016.

Poznato je da angels dust, prouzrokuje nemir, bahatost zivcane poremecaje sad vam je jasno zasto se bivsa KUKURIKU Vlada ponasa ovako necivilizirano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije