Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD rejtinga SDP-a

Počele prozivke: Kriv Zoran Milanović ili stranka

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2014.
u 13:40

SDP iduću vladu neće moći sastaviti bez laburista i Mirele Holy.

Novo istraživanje rejtinga stranaka Crobarometra sugerira slabljenje stranačkog duopola i, uz već stabilne Laburiste, nastajanje novih političkih snaga – ORaH-a Mirele Holy, Saveza za Hrvatsku i donekle Nacionalnog foruma Nikice Gabrića – koji će igrati zapažene uloge na europskim, ali i na parlamentarnim izborima. I bez kojih ni SDP ni HDZ neće moći sastaviti iduću vladu.

Nezadovoljni građani

Rezultati istraživanja uzdrmali su vladajuću stranku, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović više ne može ignorirati da postoji problem za koji je i osobno kriv.

Kažnjavaju li vas građani za neke konkretne stvari ili sveobuhvatnu politiku, pitali su novinari ministra uprave i člana Predsjedništva SDP-a Arsena Bauka.

– Mislim da se radi i o jednom i o drugom. Mislim da su ovaj mjesec građani, naši glasači ponajprije, u jednom dijelu nezadovoljni cjelokupnom situacijom, a u drugom dijelu konkretnim situacijama koje su se događale posljednjih mjesec dana, a nisu nam koristile. Sada je matematički dokazano i da nam štete ukupnom rejtingu stranke i Vlade. Značajno je da i unatoč tome najjača suparnička stranka nije od toga zabilježila korist, što govori da se radi o našim glasačima koji su u ovom trenutku malo razočarani i distancirani. Na nama je da tim našim glasačima damo razlog zašto da nas i dalje podržavaju – jasan je Bauk te dodaje kako je rezultat ove ankete dobar razlog za raspravu u stranci.

A jesu li se birači distancirali jer su se razočarali u stranku ili u Zorana Milanovića?

– Mislim da bi bilo koji odgovor u tom smislu dodatno komplicirao situaciju pa se neću izjasniti – rekao je ministar Arsen Bauk.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za razliku od njega, glavni tajnik stranke Igor Dragovan brani šefa SDP-a tvrdeći da za pad rejtinga nije odgovoran Zoran Milanović, već velika očekivanja koja građani imaju od Vlade.

– Ovo je opomena, građani više nemaju strpljenja, moramo pojačati tempo i brže ostvarivati pozitivne rezultate – rekao je Dragovan.

Politički analitičar Višeslav Raos smatra kako su rezultati istraživanja javnog mnijenja zanimljivi jer pokazuju veliko razočaranje birača u etablirane stranke. Očekuje kako će na europskim izborima i HDZ-ova i SDP-ova grupacija dobiti po četiri mandata, Laburistima predviđa osvajanje jednog mandata, a preostala dva osvojit će ORaH s ljevice i Savez za Hrvatsku s desnice. Kako vlada velika gužva, Raos kaže da ne treba zaboraviti da su u igri i Nacionalni forum s HSLS-om, ali da možda neće proći jer u gužvi uvijek netko ispadne.

– Za nove stranke može biti opasno što odmah idu na izbore jer se mogu iscrpiti ako ostvare loš rezultat. No do parlamentarnih izbora ORaH, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum vrlo vjerojatno će postati ozbiljni igrači iako će se glavna borba opet voditi između SDP-a i HDZ-a. Ona stranka koja ostvari bolji rezultat na europskim izborima imat će jak vjetar u leđa do parlamentarnih izbora. Trend sugerira da je oporba bliža pobjedi na parlamentarnim izborima. Čak i da SDP ipak bude u prilici sastaviti vladajuću većinu, Zoran Milanović će morati sjesti s Dragutinom Lesarom i Mirelom Holy jer bez Laburista i ORaH-a SDP neće moći sastaviti iduću vladu – smatra Raos.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako SDP ima tri problema.

– Loši rezultati Vlade, stranka više ne djeluje po socijaldemokratskim načelima, i trenutačno najizraženiji: imali su imidž da su pošteniji od prethodnika, a to su sada doveli u pitanje. Neshvatljivo je da se ponašaju kao da je DORH njihovo stranačko etičko povjerenstvo. Pa imaju jasnu situaciju i SDP je morao do daljnjega suspendirati Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu. Time bi dali do znanja da imaju moralne kriterije – kaže Puhovski.

Slijedi slabljenje HNS-a

Slabljenje HNS-a nakon što Radimir Čačić izađe iz zatvora spominju i Raos i Puhovski.

– U budućnosti SDP nema nikakve šanse bez suradnje s Lesarom, Holy i eventualno Gabrićem – zaključuje Žarko Puhovski.

>>HDZ prvi put ispred SDP-a, ORaH na 7,5%

>>Rejting je pao većini političara, a ne samo nama

Komentara 122

OL
oluuja
14:43 27.03.2014.

Partijo zbogom i više se ne vraćaj

Avatar Robert28
Robert28
14:07 27.03.2014.

Građanima se gadi lopovski SDP.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
14:23 27.03.2014.

zoki, zoki...sustigle te vlastite riječi....svemu što si se rugao, baš si ti takav očiti primjerak....ničega, a pamet bi pametnima prodavao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije