Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborna matematika

SDP i HNS vabe Laburiste i Bajsa, HDZ u rezervi ima Čačića i R. Tomašić

SPECIJAL OBZOR 05.08.2014., Zagreb - Radimir Cacic, politicar, bivsi prvi podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
28.04.2015.
u 19:00

Zoran Milanović želi proširiti koaliciju novim partnerima

Premijeru Zoranu Milanoviću gori pod petama jer relevantna istraživanja pokazuju da i SDP i Kukuriku koalicija zaostaju za HDZ-om, odnosno HDZ-ovom koalicijom oko deset posto.

Dogovor nije postignut

SDP mora proširiti koaliciju ako želi uopće doći u ozbiljnu šansu da se na parlamentarnim izborima ravnopravno potuče sa HDZ-om. Između ostalih, žele pridobiti Laburiste.

– Poznato je da želimo proširiti koaliciju. Prošli smo put u osmoj izbornoj jedinici osvojili 11 mandata, a Laburisti jedan. Vjerujemo da bismo na idućim izborima s njima mogli osvojiti deset mandata. Naravno da bismo im ponudili mjesto na listi koje se smatra "ulaznim" za Sabor – rekao nam je Željko Jovanović, koordinator SDP-a za 8. jedinicu (Istra i Rijeka s okolicom).

– Nikakav dogovor nije postignut, nitko me nije zvao i ništa se nismo dogovorili – poručila je predsjednica Laburista Nansi Tireli na komentare da se i njena stranka priključuje Kukuriku koaliciji i da je već i poznato kako joj je ponuđeno četvrto mjesto na listi u 8. jedinici. Ne krije da bi voljela da i Laburisti na izbore idu sa SDP-om, međutim o tome će, kaže, odlučiti Nacionalno vijeće stranke. Ipak, kako doznajemo, većina Laburista radije bi na izbore s ORaH-om, a nije tajna i da su neki saborski zastupnici Laburista prijetili odlaskom iz stranke u slučaju dogovora sa SDP-om. Iako je HDZ u puno komfornijoj situaciji jer su već okupili osam stranaka u "Domoljubnu koaliciju", otvoreni su za poslijeizbornu suradnju. Naravno, ako im budu potrebne dodatne ruke u Saboru. Na desnom centru je i inicijativa "U ime obitelji" koja je potvrdila izlazak na parlamentarne izbore. Iako je HDZ s njima raskrstio kada su htjeli pokrenuti referendum o izmjenama izbornog zakona, nakon informacije o njihovu izlasku na izbore poručili su da će promatrati kako će se inicijativa politički predstaviti te da su svjetonazorski bliski. Kada je riječ o svjetonazoru, MOST koji predvodi metkovski gradonačelnik Božo Petrov također je bliži HDZ-u nego SDP-u, što ne znači da će s najvećom oporbenom strankom i surađivati. Pitanje je koji će uspjeh s Hrvatskim konzervativcima ostvariti Ruža Tomašić, ali i ona je prirodni saveznik HDZ-a. Iz izjava Radimira Čačića, u kojima je hvalio HDZ, jasno je da je nakon izbora moguća suradnja s Reformistima.

Lov na jake igrače

S druge strane, i SDP i HNS krenuli su u lov na jake lokalne igrače, poput župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa koji bi im mogao donijeti jedan mandat više u II. izbornoj jedinici. Bajs kaže kako je fokusiran na svoj posao župana, ali i da "nekih razgovora uvijek ima". Šef SDSS-a Vojislav Stanimirović rekao nam je kako iz Kukuriku koalicije dolaze prijedlozi da skupa izađu u 9. jedinici, ali i kako "na terenu za to nema puno interesa".

>> Bauk: 3. siječnja glup je datum za izbore. To je mogla smisliti samo HDZ-ova Vlada

>> Izbori 2016.? Samo još jedan probni balon. Milanović čeka svoju priliku

Komentara 15

Avatar mili99
mili99
22:35 28.04.2015.

HDZ daleko najjača hrvatska stranka!

Avatar mili99
mili99
22:34 28.04.2015.

HDZ pobjednik svih izbora do sada, tako će biti i na parlamentarima. Partija može lagano pakirati kofere...

DR
drugPlenky
19:18 28.04.2015.

Kukuriku je puknuo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije