Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOR ZA USTAV

SDP i HDZ protiv Mosta, žestoke kritike na račun zakona ministrice uprave

odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
03.05.2016.
u 17:08

SDP-ov Peđa Grbin je, između ostalog, primijetio da o zakonima nije provedena javna rasprava

Odbor za Ustav, nakon prilično žustre rasprave SDP-ovaca i HDZ-ovaca, predložio je Saboru da skine oznaku hitnosti s Vladinih prijedloga izmjena Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika te Zakona o državnim službenicima. Zakone koje u Sabor uputila ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica iz Mostove kvote, nisu blagonaklono gledali ni SDP ni HDZ, podsjetimo, partneri Mosta u Vladi, pa je na trenutke izgledalo kao da su u koaliciji protiv Mosta zajedno SDP i HDZ.

HDZ-ov Davorin Mlakar tako je počeo s kritikom Vladina obrazloženja izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika, potaknute odlukom Ustavnog suda te problematizirao tumačenje da se zakon donosi po hitnoj proceduri jer je riječ o "vrlo važnom pitanju".

– Onda bi se istom logikom u hitnoj proceduri donosili svi zakoni jer nema tog pitanja koje nije vrlo važno – primijetio je Mlakar.

Kritizirao je i drugi Zakon o službenicima, gdje je hitnost obrazložena žurnim povlačenjem novca iz EU fondova jer je Vlada predvidjela da se službenici na takva radna mjesta mogu zapošljavati bez javnog natječaja.

– Iz iskustva čisto sumnjam da se u mjesec dana može i aplicirati, a kamoli povući novac iz fondova. Fondovi su i prije bili argument zbog kojeg se moglo zapošljavati mimo redovnog puta, a kod onih vičnijih svi su službenici radili na tim poslovima – tvrdi Mlakar koji smatra da glavnina pravih problema nije ni dotaknuta ovim izmjenama zakona.

SDP-ov Peđa Grbin je pak, između ostalog, primijetio da o zakonima nije provedena javna rasprava.

– Mi riskiramo da nam zakoni zbog toga padaju na Ustavnom sudu. Most je u pregovorima tražio da se o svim zakonskim prijedlozima provodi javna rasprava od 30, umjesto propisanih 15 dana, a sada ministrica iz njihove kvote ne poštuje te zahtjeve – kritizirao je Grbin.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović se pak osvrnula na odluku Ustavnog suda da ukine takozvano revolving door zapošljavanje koja je provodila prethodna Vlada, a prema kojem nije dopušteno da ministri za sobom dovode, i nakon mandata, odvode, svoje službenike u svojim kabinetima. Zato novi prijedlog, dodaje, smatra gorim od te prakse.

Tada smo barem rekli, zapošljavamo ljude bez natječaja na mandat i oni odlaze s nama. Sada će se fingirati javni natječaj, kandidati će se zapošljavati na temelju provedenih intervjua i rezultat svega će biti još veće nepovjerenje prema javnim natječajima nego sad – smatra Antičević Marinović koja misli da se sada kompromitiraju javni natječaji.

– Oni su smokvin list da se izabere koga god se želi i tako se razotkriva sva bijeda želje da se bilo kakve promjene naprave u državnoj i javnoj upravi – uvjerena je SDP-ovka.

Predsjednik Odbora i potpredsjednik Sabora, Mostov Robert Podolnjak je završno, i prilično ironično, zaključio kako mu je "drago da su njegove kolege iz SDP-a evoluirale i sada daleko kvalitetnije diskutiraju problematiku nego prije nekoliko godina".  

Komentara 57

AB
abendblatt
17:39 03.05.2016.

Bravo gospodine Podolnjak, Pipl mast tras, je prospavala zadnjih cetiri godine u Saboru, i ta bi htjela biti Ustavni sudac, koje komedije i skandali.

4M
4mazge
17:18 03.05.2016.

Nikad neću zaboraviti one škare sa SDP-ovih plakata!

TO
tolitol
17:56 03.05.2016.

Kad treba štedjeti u javnoj upravi, tada više nema ideologije. SDP i HDZ bez ikakvih problema mogu surađivati. Tako su surađivali kad je trebalo torpedirati i prikupljanje popisa o referendumu o izmjeni izbornog sustava. Zato toliko i složna paljba po Mostu. Mostovcima ipak preporučam da guraju u ovoj vladi koliko god mogu. Koliko god je HDZ klijentelistička stranka, nove SDP-ove četiri godine na vlasti ova zemlja ne bi preživjela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije