Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena politike

SDP će u utrku za Sabor s listom za dijasporu

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.03.2017.
u 22:13

Ovakva promjena veliki je zaokret od politike Zorana Milanovića koji nije želio ići na izbore u dijasporu.

Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić ozbiljno razmišlja o ukidanju dosadašnje prakse da SDP ne izlazi na parlamentarne izbore u dijasporu. Da će vjerojatno doći do ozbiljne promjene političkog smjera po tom pitanju, potvrdilo nam je više članova Predsjedništva bliskih Bernardiću, a i oni kojima je to bio prvi glas kažu da su spremni podržati Bernardića u takvim nastojanjima.

Odstupanje od Milanovića

Ovakva promjena veliki je zaokret od politike Zorana Milanovića koji nije želio ići na izbore u dijasporu. Štoviše, u kampanji na izborima 2007. godine koristio je glavni slogan “Odlučimo u Hrvatskoj”, kojim je poslana poruka da oni koji ne žive u Hrvatskoj o njoj nemaju što odlučivati. U SDP-u priznaju da im je i danas zbog te kampanje teško promijeniti praksu i konačno se početi obraćati i dijaspori, ali drže da je konačno došlo vrijeme i za to. Dijaspora se, kažu, promijenila, u inozemstvu danas živi druga i treća generacija Hrvata, mnogi su zemlju napustili posljednjih godina...

– Mi se kao velika stranka tim ljudima moramo obraćati, moramo im ponuditi našu političku opciju kao alternativu. To neće biti lako. Svjesni smo da većina glasova iz dijaspore zapravo dolazi iz BiH, ali ako im ponudimo kvalitetne ljude, ni rezultat nije nemoguće postići. Čini mi se da ti birači i nisu toliko protiv naše opcije koliko su zapravo ljutiti na nas što ih sve ove godine ignoriramo – kaže izvor iz vrha stranke.

Vjerojatno, dodaje, na prvim idućim izborima i ne mogu računati na “osvajanje” zastupnika, ali od nekud treba krenuti i graditi tu priču. Zbog toga na Iblerovu trgu drže da što prije moraju pronaći kvalitetne ljude koje će moći ponuditi Hrvatima izvan domovine na idućim izborima kako bi oni već sada mogli početi s radom. U SDP-u su i mišljenja da bi se do idućih parlamentarnih izbora trebao i povećati broj biračkih mjesta za dijasporu što im je puno prihvatljivija opcija od dopisnog glasanja koje je, kaže naš izvor, vrlo osjetljiva stvar i lako se može oteti kontroli.

Bez straha od partnera

Inače, zbog promjene politike u SDP-u ne moraju strahovati od kritike i mogućeg otpora od potencijalnih koalicijskih partnera. Na zadnjim izborima HNS i HSU ionako su imali svoju listu za 11. izbornu jedinicu. Ostale stranke tadašnje Narodne koalicije, SDP i HSS to su odbile iako je šef HSS-a Krešo Beljak odustao od opcije u posljednji trenutak.

>>Bernardić: Nitko u Hrvatskoj ne bi trebao raditi za manje od 3.000 kuna!

>>Bernardić: Dajte predsjednici da koordinira tri ministarstva, da imenuje ministre

Komentara 5

GO
gooniegoogoo
01:25 25.03.2017.

listu predvode Perković i Mustač

BA
barbaizamerike
00:17 25.03.2017.

Lista za dijasporu?ni da plate dijaspora ih nece

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
23:56 24.03.2017.

kao da ne zna dijaspora tko ju je od 1941 do danas proganjao i tko SE protivi svemu sto je hrvatsko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije