Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova inicijativa

Scenarij za kraj krize – i Karamarko i Petrov izlaze iz Vlade?

Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
31.05.2016.
u 12:48

Takvim bi potezom obojica stranačkih lidera izbjegla teret optužbi da se Vlada raspala zbog njihovih osobnih interesa

Pred HDZ-om i Mostom tri su najneizvjesnija tjedna, preskočimo li politički triler koji je odvijao pri sastavljanju Vlade prije šest mjeseci. Najkasnije do 18. lipnja u Saboru mora biti glasanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, a u HDZ-u, sigurno i u Mostu, razvijaju se svi scenariji raspleta političke drame. Karamarko je već najavio da preuzima odgovornost i da će Vlada opstati, ali bez Bože Petrova, što implicira da HDZ radi na preslaganju većine u Saboru sa zastupnicima koji nisu dio vlasti (Hrid, HDSSB, manjinci, Čačić) i računa na dio mostovaca, u prvom redu trojku Posavljaka.

Izbori ne odgovaraju nikome

Međutim, nitko ne može biti siguran da će navedene stranke (osim trojice mostovaca koji su se izjasnili da će biti uz Karamarka) spašavati šefa HDZ-a u Saboru. Zato se pojavila neslužbena informacija o još jednom scenariju, koji se sada čini nevjerojatan, ali s obzirom na kompliciranu situaciju očito ništa nije nemoguće. Tako se pronijela priča da navodno iz Mosta stižu signali kako bi Petrov bio spreman na džentlmenski dogovor da se on i Karamarko zajedno povuku iz Vlade, a da Vlada HDZ-a i Mosta nastavi dalje. Prema tom scenariju, a u optjecaju su razni, povlačenje njih dvojice dogodilo bi se prije izglasavanja nepovjerenja Karamarku u Saboru, odnosno glasovanja tada ne bi ni bilo. Koliko god se takav scenarij čini nevjerojatnim, nije nelogičan.

Time bi se spriječilo preslaganje većine (ako je ono uopće moguće), bili bi izbjegnuti prijevremeni izbori, a Vlada bi opstala. U tom slučaju ne bi ispalo da se Karamarko povukao pod pritiskom Mosta nego bi žrtvu podnio i Petrov. Obojica lidera izbjegla bi teret optužbi da se Vlada raspala zbog njihovih osobnih interesa. Informaciju o takvom scenariju dobili smo iz dva neovisna izvora, ali treba je tretirati kao samo jedan od potencijalnih scenarija u situaciji krajnje nužde ako HDZ i Most shvate da preostaju samo prijevremeni izbori, koji sada ne odgovaraju nijednoj stranci.

– Svi trebamo imati političku i ljudsku odgovornost i Vlada ne može biti talac jedne osobe. Žrtvu ne treba podnositi država, mi smo oni koji se trebaju žrtvovati – najavio je Petrov te dodao kako je spreman podnijeti ostavku bude li trebalo, jer pojedinac ne smije biti iznad države. Iako Petrovu jučer nije postavljeno pitanje u kontekstu naše informacije, izgleda da njemu odlazak iz Vlade ne bi bio problem.

Jelić umjesto Karamarka?

Ako bi HDZ i uspio prekrojiti većinu u Saboru, pa Karamarko preživi opoziv a Most izađe iz Vlade, na djelu bi bila nova frankenštajn-koalicija, možda i gora od ove s Mostom. I te su činjenice u HDZ-u svjesni. Most u tom slučaju, ili dio Mosta, gubi vlast. Ako HDZ ne uspije prekrojiti većinu ili makar Karamarku osigurati preživljavanje u Saboru, Karamarko sigurno neće u parlamentu čekati da ga ponize i smijene, nego će biti prisiljen na novi manevar. A to je ili da pristane na zamjenu u Vladi (a tu igra kombinacija s Petrovom) ili da ruši Vladu, a već su postavili tezu da rušenje Vlade znači povratak Zorana Milanovića.

Zato se pronijela još jedna informacija, da bi Karamarkov zamjenik u Vladi navodno mogao biti Damir Jelić, koji je Karamarku vodio predsjedničku kampanju u stranci. U HDZ-u nam ta informacija nije potvrđena, ali ni izričito demantirana. Jelića krasi uključivost i politička tolerancija, a s njim bi HDZ puno lakše nego s Karamarkom mogao na svoju stranu pridobiti stranke koje sada ne sudjeluju u vlasti, a i njihovi čelnici imaju osobni animozitet prema Karamarku.

>> Tomislav i Ana Karamarko predali opsežnu dokumentaciju Povjerenstvu za sukob interesa

Komentara 144

LU
luli
12:53 31.05.2016.

Može SVE samo da onaj slučajni destruktivac ne dođe!!

DU
Deleted user
12:59 31.05.2016.

BDP porasto za 2,7%,SveDrP-ovci na apratima,ne gine im 8 do 12 godina opzicije!

Avatar George Bailey
George Bailey
12:57 31.05.2016.

Predobro da bi bilo istinito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije