Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMATIČNE SNIMKE

Savez antifašista prihvatio ostavku Mesića: Ne odričemo ga se i ostavljamo mu ured

Stjepan Mesić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/6
23.02.2017.
u 16:54

Mesiću je u lipnju prošle godine ukinut ured izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, nakon čega su mu je Savez antifašista ponudio svoje prostorije.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) na sjednici Predsjedništva u četvrtak prihvatio je ostavku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kao počasnog predsjednika SABA-e, uz poruku da ga se ne odriču kao antifašista i da mu kao bivšem predsjedniku Hrvatske ostaje ured u prostorijama Saveza.

Mesić je krajem siječnja podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e u želji, kako je naveo, da Savez poštedi negativnih posljedica nastalih objavljivanjem snimki s njegovim izjavama iz 1990. i 1992. godine u kojima relativizira ustaške zločine u logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

"Predsjedništvo je odlučilo prihvatiti ostavku Stjepana Mesića, s tim da ga se Savez ne odriče kao antifašista i svega što je učinio kao antifašist", izjavio je Hini nakon sjednice tajnik SABA-a Miroslav Kirinčić.

Iako na sjednici Predsjedništva nije bilo riječi o Mesićevu uredu, koji za tu namjenu koristi prostorije SABA-e u Hatzovoj ulici u Zagrebu, Kirinčić je kazao da će Mesić ostati u tom prostoru jer to pitanje nije vezano uz njegovu funkciju počasnog predsjednika Saveza.

Mesiću je u lipnju prošle godine ukinut ured izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, nakon čega su mu je Savez antifašista ponudio svoje prostorije.

Kirinčić je također najavio da će SABA u idućih mjesec dana organizirati znanstveni skup na kojem će obrazložiti svoju odluku i opisati preko 40 godina rada Stjepana Mesića, od 1971. do danas.

>> Mesić zbog objavljene snimke podnio ostavku na mjesto počasnog predsjednika SABA-e

>> Mesić reagirao na objavu izjave iz 1992.: Ispričavam se onima koje sam uvrijedio

Komentara 21

DU
Deleted user
17:03 23.02.2017.

ostavljate ured , lako je s tuđu imovinu davati , zašto vaši predhodnici 1945 godine i nadalje nisu vratili imovinu Židovima i drugima pokažite barem malo humanosti pa izgradite sinagogu u centru zagreba jer koliko ste oteli drugima možete kupititi i zlatnu opremu za navedeni objekt., ali s vama je najbolje ne imati posla, hvala

PI
pinkec
17:29 23.02.2017.

Kakva frka? Doživotni Precednik ima u Remetincu doživotnu rezidenciju!

DU
Deleted user
19:57 23.02.2017.

Prevrtljivci nisu ljudi danas partizan sutra ustasa ili obrnuto. Posebno kad se radi o covjeku koji za osobnu korist mjenja ideologije cesce nego gace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije