Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnio je kaznenu prijavu prije Plenkovićeve presice

Saucha privatnom istragom otkrio lopova u Vladi

Tomislav Saucha
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
07.03.2017.
u 07:31

Tomislav Saucha, osumnjičen u aferi Dnevnice, jučer je DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Izdavanje lažnih putnih naloga u Vladi (slučaj Dnevnice), za što se tereti Tomislava Sauchu, bivšeg predstojnika Ureda premijera Zorana Milanovića, nastavljeno je i u 2016., odnosno i u Vladi Tihomira Oreškovića, ali i Andreja Plenkovića.

Premijer Plenković jučer je bez najave održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom te rekao kako je utvrđeno da je lažirano više putnih naloga nego što se dosad znalo. Usporedo s time, potvrdio nam je odvjetnički tim Tomislava Sauche, Saucha je jučer ujutro bio u DORH-u upravo zbog iste spoznaje, dakle da su se lažni putni nalozi pisali i nakon njegova odlaska iz Vlade, i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kako neslužbeno saznajemo, Saucha je slučaj prijavio jer je u sklopu istrage koja se vodi protiv njega dobio ispise za isplaćene dnevnice u cijeloj 2016., te je uočio da su na navodna putovanja išle službenice koje realno nisu imale razloga putovati, a upitne su bile i destinacije na koje se putovalo. Među 15-ak imena u putnim nalozima za 2016., osim savjetnika premijera Oreškovića – Jakše Puljiza i Davora Huića – našle su se i službenice Ana Balaban, zaposlena u Uredu premijera, te Maja Bogdan koja je u Milanovićevu mandatu postala zamjenica savjetnika premijera, a koje su, navodno, istražiteljima potvrdile da nisu nikamo službeno putovale prošle godine.

Cvitan nije želio ništa otkriti

Plenković je jučer izvijestio kako je nakon objave afere Dnevnice zamolio nadležne službe da uza slučaj trojice posebnih savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića – Slavka Goldsteina, dr. Nevena Budaka i dr. Siniše Petrovića – pregledaju temeljito i druge putne naloge. Podsjetimo, zbog te afere ukinut je imunitet sad već bivšem SDP-ovcu i bivšem predstojniku Milanovićeva ureda u Vladi Tomislavu Sauchi, koji je zbog istrage i mogućeg utjecaja na svjedoke proveo tjedan dana u istražnom zatvoru.

– Dobio sam informaciju da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti te sam obavijestio državnog odvjetnika o tim novim informacijama i sumnjama da su počinjena i druga kaznena djela osim u spomenuta tri slučaja. Zamolio sam glavnog državnog odvjetnika da DORH preuzme taj slučaj, da se temeljito istraže svi putni nalozi i utvrdi puna i cjelovita istina. Dovoljno je podataka, svi su registrirani i lako će se utvrditi koja su putovanja bila stvarna. Ne ulazeći u ocjenu odgovornosti, očekujem od DORH-a da poduzme odgovarajuće radnje – rekao je Plenković. Nije želio iznositi detalje o tome što je interna istraga u Vladi otkrila, međutim, priznaje da su se lažni putni nalozi pisali i nakon mandata Zorana Milanovića.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije želio ništa drugo otkriti. – Premijer me informirao o cijelom slučaju, USKOK je preuzeo predmet i poduzet će sve radnje da se cijeli slučaj istraži. Postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela, a tko, što, kako, kada – vidjet ćemo u istrazi – kazao je Cvitan. Priznaje da nije uobičajeno da dolazi na konferencije za novinare u Vladu, no naglašava i kako cijela ova priča nije uobičajena. S obzirom na to da se dosad za lažne putne naloge teretilo Tomislava Sauchu, koji je pod optužbom da je od 2013. do siječnja 2016. na lažiranim putnim nalozima utajio oko 540 tisuća kuna već proveo tjedan dana u istražnom zatvoru, Cvitanu je postavljeno pitanje što nova saznanja znače za Sauchu.

"Skandalozno je da se takve stvari mogu događati u Vladi"

– Ne znače zasad ništa, sve se još istražuje, a na kraju sve može završiti ili obustavom istrage protiv njega ili podizanjem optužnice – kazao je Cvitan. Kontaktirali smo i s Tomislavom Sauchom za izjavu, no on jučer nije imao komentara na ove nove spoznaje koje dokazuju da su se krivotvorili putni nalozi i nakon njegova odlaska iz Vlade, a možda i prije. Nakon odlaska Sauche i Milanovića iz Vlade, Ured premijera Tihomira Oreškovića vodio je Neven Zelić.

– Nemam saznanja o nepravilnostima i nadam se da će DORH vrlo brzo utvrditi što se događalo. Skandalozno je da se takve stvari mogu događati u Vladi – rekao je Zelić, s kojim još nitko iz DORH-a nije kontaktirao.    

>>Bernardić: Prvi smo zatražili brzu i nepristranu istragu. Oglasili se Karamarko i Milanović

>>Tomislav Saucha izašao iz Remetinca!

Komentara 128

BI
Binga01
07:45 07.03.2017.

Kako je Saucha preko noći dobio sposobnost superdetektiva. Čovjek koji 4 godine nije shvaćao da mu netko krade novce odjednom sve zna. Mora da su u pitanju čudesne tajne Remetinca. Između ostaloga kako je došao u posjed papira s imenima i iznosima isplaćenih dnevnica kada više ne bi trebao imati pristup tim podacima?

CA
carlo20
10:24 07.03.2017.

Ne može se Saucha izvući! U istrazi protiv Sauche, provedena su dodatna grafološka vještačenja njegovih parafa, kao i rukopisa njegove tadašnje tajnice. Nakon što su analizirali potpise na nalozima i usporedili ih s nespornim Sauchinim rukopisom, grafolozi su došli do zaključka da je Saucha doista parafirao sporne naloge. Znači, utvrdili su to opet! No, prema neslužbenim informacijama postoje naznake kako je bivša tajnica Tomislava Sauche, gospođa Sandra Zeljko, krivotvorila potpis tadašnjeg vladinog savjetnika Siniše Petrovića. Uglavnom, Saucha i njegova tajnica i možda još neki službenici su krivotvorili potpise, samo je pitanje, zašto su to radili i za koga su izvukli milijune kn, sumnjam da su krali samo za sebe.

PO
portugisac
08:03 07.03.2017.

Ovo ti popravi raspoloženje za čitavi dan. Saucha otkrio lopova i podnio prijavu protiv nepoznatoga počinitelja. Toga nema nigdje osim u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije