Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li kraja prosvjedu?

Dogovor je nemoguć. Šator ostaje u Savskoj do novih izbora

prosvjed branitelji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
01.03.2015.
u 10:50

Pat pozicija zapravo odgovara i vlasti i oporbi za jalova ideološka prepucavanja

Prosvjed u Savskoj 66 zašao je u slijepu ulicu. Otprije je jasno kako Vlada i branitelji nisu pronašli zajednički jezik, sada se ova borba svela na puko iscrpljivanje. Premijer Milanović prerano je digao ruke od ratnih veterana pa, osim već opjevanog susreta s Đurom Glogoškim, nikada nije pozvao branitelje na formalni sastanak. Bunt u Savskoj bilo mu je lakše pripisati zavjeri opozicije i biti gluh za braniteljsku problematiku. Istodobno, i prosvjednici nisu pokazali ništa veći stupanj upornosti da se otvori dijalog s Banskim dvorima, o ministru Matiću da se i ne govori. Sada pozivaju na novi krug pregovora istodobno pozivajući narod na ulice, što uistinu nije fer pozicija za pregovore.

Teško se oteti dojmu da ova pat-pozicija zapravo odgovara svima: vlasti i oporbi za jalova ideološka prepucavanja, a braniteljima iz Savske, djelomično, teško je priznati poraz i razići se kućama kad se ispod šatora svakodnevno obnavljaju zajedničke uspomene na slavne 90-e. Čini se da je najteže, zapravo, “običnim” građanima koji se sve teže nose s prizorima u Savskoj 66. Nije lako gledati veterane kako žive na ulici, a još manje slušati ih kako upiru za svoja prava – iz opustošene državne blagajne. Na žalost, velika je vjerojatnost da će se igra živaca nastaviti unedogled ili, pak, vjerojatnije, do parlamentarnih izbora. SDP se branitelja, ipak, više boji nego HDZ.     

Postoji stanovita mogućnost da će netko kome vjeruju braniteljima dati čvrsta jamstva da se mogu razići kućama i svoju problematiku nastaviti rješavati institucionalno. U ovom trenutku to bi mogla biti Kolinda Grabar-Kitarović ili pak jaka figura s Kaptola, Josip Bozanić. No, ni predsjednica ni kardinal braniteljima zapravo ne mogu ništa jamčiti, a oni žele čvrsta jamstva da njihova borba duga četiri mjeseca nije bila uzaludna. Adrese s kojih može stići konkretna pomoć ipak su Sabor i Vlada, no predsjednici Leko i Milanović u ovom trenutku ne uživaju ni trun njihova povjerenja.  

Scenarij prema kojem se branitelji razilaze kućama i raspuštaju šator bio bi uistinu najbolje rješenja, prije svega za njih same. Dostojanstvo zbog kojeg su izišli na ulice nekim su svojim potezima zapravo i doveli u pitanje. Scenarij prema kojem odlaze jer shvaćaju da su odabrali krivi put, do daljnjega, prema svemu sudeći, nećemo gledati.        

>> Za dva tjedna novi prosvjed protiv prosvjeda branitelja u Savskoj

Ključne riječi

Komentara 346

NE
neos
12:13 01.03.2015.

Ovo je valjda milijunti članak o prosvjedu u Savskoj no ni u njemu kao niti u jednom do sada nije napisano ni objavljeno što traže i za čega se bore ovim prosvjedom. Zar to nije zanimljivo vama koji svojoj djeci pojašnjavate koliku mirovinu prima Glogoški ? Reći ću vam jednu činjenicu pa i to pojasnite svojoj djeci, junaci iz Savske će pobijediti, a vaša će dječica biti zbog toga sretna i slobodna.

FE
fefellerunt
12:07 01.03.2015.

Kao što se vidi i iz komentara gomila smeća je toliko umno ograničena da ni nakon 100 puta ponovljenih zahtjeva oni još ne mogu shvatiti što se želi , ali kako bi takvo umno ograničeno smeće moglo imati za računala,, automobile, , zdravu hranu , liječenje , otimati će se od onih koj isu im to sve omogućili , koji se nisu zaspošljavali preko veza, koji nsiu varali i krali , i samim tim su za smeće nesposobni i nepodoobni . kakve to privilegije imaju branitelji? osim što im se imena provlače po kojekakvim javno objavljenim registrima, što su otjerani u poblaštene mirovine od 3000 kn ( a i to im smeće hoće smanjiti) , što u prosjeku žive 50 godina, što pripadnicima GB-a i SP-a nije ispunjena niti jedna točka ugovora? Mene zanima gomilo smeća po čemu to branitelji imaju privilegije , osim što su spašavali vaše smrdljive beskorisne živote i omogućili da ne plaćate račune, dižete kredite, imate dobro plaćeni posao preko kojekakvih veza itd

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
11:40 01.03.2015.

Zamislite generala bez vojske, ne ide zar ne? Ali zamisliti ministra branitelja bez branitelja možete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije