Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAJ UBOJSTVA?

Leković: Kad se vratim u Hrvatsku, otići ću na policiju prijaviti što se dogodilo

Saša Leković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.10.2016.
u 18:16

"Ne bi ovo trebala biti priča o meni. Bilo bi dobro da se konačno skrene pozornost na to da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i prijeti im se"

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković najavio je danas kako će, kad se vrati u Hrvatsku, otići na policiju prijaviti da su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni, ocijenivši da taj slučaj ne bi trebala biti priča o njemu, već bi pozornost konačno trebala biti skrenuta na to da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i da im se prijeti.

Leković je objavio na Facebooku da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni. U svojoj objavi Leković je opisao kako mu se automobil "nasred autoputa" počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnom traku vidio da mu je "prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična 'maska' izvaljena iz ležišta". 

"Odšlepali su me do prvog ozbiljnog automehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to prouzročilo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom)", napisao je predsjednik HND-a.

Leković je za Hinu rekao da će, kad se vrati u Hrvatsku, otići na policiju prijaviti što se dogodilo. Naglasio je da je razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, kojeg je to zanimalo, pa su se dogovorili da se vide kad se vrati.

"Ne bi ovo trebala biti priča o meni. Bilo bi dobro da se konačno skrene pozornost na to da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i prijeti im se. Više novinara, skupa sa mnom, dobilo je osobne prijetnje smrću. Samo prošli tjedan u istom danu prijetnje su dobili i glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković i ravnateljica Hine Branka Gabrijela Valentić. Prijetnji i uvreda dobivamo toliko da ih ja više uopće ne prijavljujem policiji", rekao je Leković.

Najvećim problemom ocijenio je to što se dopušta da se u javnom komuniciranju takve stvari događaju i da one ostanu nekažnjene.

"I novinari i političari u javnom komuniciranju odgovorni su zbog toga što se takve stvari događaju. Oni koji bi na takve stvari trebali upozoravati i sprečavati ih – to ne čine, i to od političara preko novinara nadalje. Ako će ičemu poslužiti ovaj slučaj, a i oni slučajevi u prošlosti, i sve ono što se događalo prije toga, bit ću zadovoljan bude li se konačno taj odnos prema prijetnjama i ponašanju prema novinarima barem donekle promijenio", poručio je.

Zbog Lekovića više saborskih klubova tražilo je tematsku sjednicu Odbora za medije. Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak je pozvao nadležne institucije "na istragu i primjerene reakcije", nakon "evidentnog pokušaja ubojstva" predsjednika HND-a Saše Lekovića.

U priopćenju Izvršnog odbora koji je potpisala članica tog tijela Elizabeta Gojan podsjeća se da su prepiljena dva vijka na jednom od kotača Lekovićeva automobila, što je uslijedilo "nakon niza pismenih, konstantnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a, i urednicima hrvatskih medija".

Hitnu istragu zatražila je i Antifašistička liga.

>> HND traži da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

Komentara 31

Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:47 28.10.2016.

Ja u to ne vjerujem. Nadam se da nisam previše napisao pa da neču biti obrisan. Pozdrav dobrim ljudima

PR
principjelannotsdp
20:23 28.10.2016.

Tko je prepilio vijke? Sve opcije su moguće. I ...

CI
cika123
23:58 28.10.2016.

Halo. Čovjek se vozio po auto putu i čak uspio pokupit vijke odnosno kako on kaže šarafe. Pobogu ljudi pa kojom se brzinom vozio po auto putu pa je stigao pokupit vijke. Zašto nije odmah nazvao policiju ili vučnu službu. Ova priča smrdi na kilometre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije