Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fijasko

Cvetojević: To je poraz sindikata, napravili su štetu i sebi i učenicima

03.09.2015., Ludbreg- Poslovni uzlet Ludbrega. Sasa Cvetojevic. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/5
02.10.2015.
u 09:00

Sindikalisti:
 Uspjeli smo jer smo obrazovanje opet stavili u središte interesa javnosti

Je li štrajk učitelja i profesora doživio fijasko, jesu li postigli svoje ciljeve i koje, jesu li ovim štrajkom diskreditirali mogućnost u budućnosti da štrajkom u bolje izabranom trenutku pokušaju izboriti bolji status i plaće, pitanja su to o kojima su mišljenja javnosti, pa tako i naših sugovornika, podijeljena. Jedino u čemu se svi slažu jest da su učitelji podcijenjeni i potplaćeni. Sindikalni čelnici jednoglasni su u ocjeni da je njihov štrajk bio uspješan i da su njime u središte interesa javnosti još jednom stavili obrazovanje i zaposlene u obrazovanju.

Poruka novoj vladi

– Ovo je bila velika promocija obrazovanja i znanosti kao ključne društvene teme, a dobili smo i očitovanje ključnih političkih stranaka o obrazovanju i znanosti. Zbog toga je naš štrajk uspješan – komentirao je Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji je štrajk završio jučer.

Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem ističe da su ovim štrajkom obranili svoje dostojanstvo i dignitet profesije, a čelnik sindikata srednjoškolskih profesora Branimir Mihalinec, čiji članovi nastavljaju štrajk, kaže da je štrajk poruka svakoj novoj vladi da bez njih ne može planirati budućnost zemlje.

– Budućnost zemlje smo mi i djeca koju odgajamo i obrazujemo. Naš štrajk sigurno nije fijasko – zaključuje Mihalinec.

I dok su sindikalni čelnici suglasni da je štrajk bio uspješan, Mislav Balković, predsjednik Udruge poslodavaca u obrazovanju u HUP-u, slaže se da nastavnici trebaju imati veće plaće jer podaci OECD-a pokazuju da je uspješnost obrazovnih sustava u korelaciji s plaćama nastavnika.

– Što su one više, i rezultati su bolji. Višim plaćama dobijete motiviranije i kvalitetnije ljude čiji su učenici uspješniji – kaže Balković.

Poduzetnik Saša Cvetojević kudikamo je oštriji.

– To je fijasko. Ako su željeli upozoriti na položaj obrazovanja, mogli su i na drukčiji način. To nije pobjeda, to je poraz jer su napravili štetu sebi i učenicima – kategoričan je Cvetojević.

Slično kaže i Marko Rakar, bloger i internetski aktivist.

U funkciji izbora

– Nedvojbeno, doživjeli su fijasko. Mnogi ljudi simpatiziraju učitelje, i ja prvi, ali većina nas ne odobrava ovaj postupak. Jer u štrajk su krenuli kad Vlada ne funkcionira i kad smo ušli u predizborno razdoblje. Sindikati su sebe svojom glupošću ili namjerom stavili u funkciju izbora – tvrdi Rakar.

U štrajku će danas biti srednjoškolski profesori, a u znak solidarnosti, kako nam je kazao Mihalinec, pridružiti će im se i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi. Štrajkaju i članovi Sindikata "Preporod".

>> Nakon pet dana prekid štrajka i na fakultetima, nastavlja se u srednjim školama

>> Oni se svađaju, a štrajk se prelama preko naše djece

Komentara 19

Avatar delminium
delminium
09:51 02.10.2015.

nije poraz ako na drugoj strani imate bolesnu osobu koja je u stanju ludila, najbolje je okrenuti glavu a to su sindikati i učinili

MS
mare_split
09:48 02.10.2015.

Tko vam je pak 'ovaj'? Pored velikog brija učitelja i profesora nudite nam kontra-mišljenja dvojice nehrvata, srbina i (čini mi se) slovenca! Jadno i bezvezno! Kakve veze ima 'poduzetnik' s učiteljima i profama kojima ne pružate nikakvu mogućnost da se izjasne o njima ukradenom novcu? Smjena će vas, nadam se, urazumiti! Ovo je Hrvatska, Domovina Hrvata!

DU
Deleted user
10:01 02.10.2015.

možda SDP oprosti porezni dug Rakaru a gospodinu Cvetojeviću poraste postao sa državnom upravom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije