Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobičan hobi

Sanja o kovačnici u kojoj bi radio oklope i viteške košulje

 Kristijan Bošnjak
Foto: Vedran Balen
1/2
28.07.2016.
u 20:30

Kristijan Bošnjak učenik je Industrijsko-obrtničke škole, a srednji vijek njegova je strast kojoj se želi potpuno posvetiti

Šesnaestogodišnji Kristijan Bošnjak iz Kruševice ima vrlo neobičan hobi – izradu srednjovjekovnih viteških oklopa. Ovaj odlični učenik drugog razreda brodske Industrijsko-obrtničke škole od metala, čelika i žice strpljivo izrađuje košulje i druge dijelove opreme, poput kapa i ovratnika. Iako bi roditelji i profesori htjeli da nastavi školovanje, on mašta o otvaranju kovačnice u kojoj bi tehniku izrade staru nekoliko stotina godina pretvorio u posao za 21. stoljeće.

– Oduvijek su mi bili zanimljivi vitezovi i njihova odjeća, ali tek u sedmom razredu prvi sam se put odvažio napraviti oklop za maskenbal. Sklopio sam ga od limova, a za rukave su mi poslužili stari oluci. Ispalo je dobro, osvojio sam prvu nagradu – kaže Kristijan, koji svoju strast kani pretvoriti u posao.

Kristijana zanima sve vezano za srednjovjekovne vojske. Iako se “vezenje” 1,8-milimetarske pocinčane žice na prvi pogled čini laganim i jednostavnim, ovaj nadareni tinejdžer priznaje da je riječ o zahtjevnom poslu, od kojeg znaju zaboljeti ruke i leđa. Ipak, njega to opušta. Skromni alat poput kliješta i kombinirki u njegovim rukama postaje moćno oruđe. Njegova prva viteška košulja, koju je u dogovoru s profesorima izložio u školi, teška je 12 kilograma.

Izgledala je vrlo dojmljivo i bila glavna atrakcija proslave. Svi su se oduševili. – U izradi oklopa uglavnom koristim jednostavnije vezove, ali iskušao sam i neke zahtjevnije, poput kraljevskog – nastavlja. Ručno izrađenu srednjovjekovnu opremu planira predstavljati na sajmovima, a sanja i da će ga prepoznati filmska industrija.

– Maštovit sam i kreativan, a kad nešto želim i hoću, onda to volim napraviti kako treba – zaključio je Kristijan. 

>> Pola stoljeća smotre folklora uveličalo pedesetak ansambala

Komentara 1

GJ
Gjubrebre
23:33 28.07.2016.

Bravo majstore! Keep on doing! Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije