Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanja Barić:

'Vukovar bez ćirilice fiškalsko je rješenje koje ne bi bilo mudro'

24.03.2015., Zagreb - Odbor za ustav i poslovnik poceo je razgovore sa kandidatima za nove suce Ustavnog suda. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.05.2015.
u 13:02

Ustavni sud opet bi morao presjeći spor ako građani ponovno izaberu istu vlast koja je dovela do ponavljanja lokalnih izbora

Prema odluci Ustavnog suda, Vlada do kolovoza može predložiti da raspuštanje predstavničkog tijela i raspisivanje izbora bude posljedica neprovođenja obveza iz Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, a i Gradsko vijeće Vukovara moglo bi donijeti Statut prema kojem neće biti postavljene dvojezične ploče.

– I jedni i drugi bili bi u formalnim okvirima odluke Ustavnog suda – tumači Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci.

– Ali, to bi bilo fiškalsko rješenje, tuk na utuk, koje ne bi bilo mudro već suprotno duhu odluke Ustavnog suda jer ne pridonosi kvaliteti suživota – obrazložila je prof. Barić. Na pitanje što ako na ponovljenim izborima, u ovom slučaju građani Vukovara, ponovno izaberu istu opciju koja je dovela do raspuštanja predstavničkog tijela lokalne jedinice, prof. Barić pretpostavlja da bi tada Ustavni sud presjekao spor te dodaje:

– Pravo nudi rješenja, ali i podrazumijeva razumno ponašanje, ali ne i kad se sukob želi pod svaku cijenu iz jeftinih predizbornih motiva koji se temelje na dnevnopolitičkoj mudrosti – ističe Barić.

>> UN: U Vukovaru treba osigurati primjenu ćirilice

>> Stožer: UN ne traži uvođenje ćirilice u Vukovar

Komentara 49

UI
Uvijek_iskreno
13:55 06.05.2015.

Ćirilici nije mjesto u Vukovaru!

CR
CROLINDA
13:23 06.05.2015.

koliko je tih Srba uistinu u postotku u Vukovaru

CR
CROLINDA
13:42 06.05.2015.

Dobrica Ćosić napisao u svojim "Deobama" : "Laž je srpski državni interes". "Mi lažemo da bi obmanuli sebe, da utešimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja, lažemo zbog slobode. Laž je je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno." Tu dobri Dobrica nije stao. "Laž je srpski državni interes". Laž je u samom biću Srbina". "U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina". "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž." To je napisao čovjek kojem se u Srbiji tepa "Otac nacije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije