Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Sandra Benčić dobiva odštetu zbog obrade tajne službe

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
05.06.2014.
u 07:52

Za spornu provjeru Benčić je doznala kad je službenik SOA-e posjetio Sanju Sarnavku i raspitivao se o njoj, dok je Sarnavki rekao da je Benčić na provjeri zbog “zapošljavanja člana njezine obitelji”

Sandra Benčić, čelnica Centra za mirovne studije, ima pravo na odštetu, koju će odrediti sud, zbog sigurnosne provjere koju je bez svoga znanja prošla od 17. studenoga 2006. do 2. siječnja 2007. prije nego što je postala članica Vladina Savjeta za razvoj civilnog društva. Ustavni je sud utvrdio kako u parnici pred zagrebačkim sudovima, tražeći da se utvrdi nezakonitost te provjere i da joj se preda dosje, nije imala djelotvornu zaštitu.

SOA kod Sarnavke

Ali, kako je proteklo pet godina i podaci su se morali uništiti, sporne odluke nisu ukinute nego je samo utvrđena povreda ljudskih prava zajamčenih Ustavom i europskom Konvencijom. Za spornu provjeru Benčić je doznala kad je službenik SOA-e posjetio Sanju Sarnavku i raspitivao se o njoj, dok je Sarnavki rekao da je Benčić na provjeri zbog “zapošljavanja člana njezine obitelji”. Ali ubrzo je otkrila da je na provjeri zbog kandidature pa se obratila Vladi i Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje je utvrdilo kršenje Ustava u odnosu na sve kandidate.

Opačić optužila Kosor

Tu je ocjenu prihvatio i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. Uzgred, Milanka Opačić optužila je tadašnju potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor za zloporabu tajne službe, no ona je i sama bila šokirana što je čelnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj tražila provjeru. SOA je odbila Benčić dati uvid u njezin dosje, USKOK je odbacio kaznenu prijavu protiv Cigelj i djelatnika SOA-e, upravni i parnični sudovi odbacili su joj tužbe, a država ponuđenu nagodbu. SOA je tvrdila da je provjera bila zakonita jer članovi Savjeta imaju pristup štićenim objektima i osobama. Sudovi su našli i formalan razlog (postojao do 2010.) za odbačaj jer u trenutku podnošenja tužbe provjera nije trajala.

>> 'Premijer laže da nije bilo zapošljavanja u SOA-i u posljednje 2,5 godine'

Komentara 3

DE
Dejan1000
10:20 05.06.2014.

Sve nevladine udruge podhitno ukinuti.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:55 05.06.2014.

ako gospođina udruga prima novac od stranih" agencija "logično je da bude predmet obrade ,

VE
verakruz
12:17 05.06.2014.

Vidi ove Sarnavke... Namirisala lovu, pa ovoj anonimki pravi društvo dok joj ne legne lova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije