Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci o sanaderu:

Sanadera zatvor uopće nije promijenio

Sanader
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.11.2015.
u 19:45

Mislim da je u svakome pogledu neoštećen izašao. Kakav je ušao, takav je izašao, smatra psihologica dr. Mirjana Krizmanić

Ivo Sanader izgledao je prilično samouvjereno za čovjek koji je zbog optužbi za teška kaznena djela proveo tri godine u Remetincu. Očito je riječ o osobnosti koja i najteže iskušenja može pretvoriti u svoju korist. Psihologica dr. Mirjana Krizmanić ističe da je pogrešno izvlačiti zaključak da je on nevin iz činjenice što je dobro podnio zatvorske dane.

- Sve ovisi o strukturi ličnosti. Kažu da se nevini više uzrujaju nego oni koji su krivi, ističe Krizmanić dodajući da ona ne vidi baš nikakve promjene na Sanaderu u odnosu na ono vrijeme kada je bio najmoćniji čovjek u Hrvatskoj.

- Mislim da je u svakome pogledu neoštećen izašao. Kakav je ušao, takav je izašao, smatra Krizmanić. Nije krila iznenađenje što je bezuvjetno pušten iz pritvora s obzirom na to da je već jednom pobjegao u inozemstvo. Sanader je i nakon izlaska iz zatvora pokazao da je "apsolutno samouvjeren čovjek". Očito misli da više neće morati u zatvor.

- On je izišao sređen, obrijan , ošišan i dobro odjeven. Očito će na kraju biti "pojeo vuk magare", zaključuje Krizmanić.

Za razliku od psihologice Krizmanić, psihijatar dr. Vladimir Gruden ističe da je zatvor promijenio Sanadera. On smatra da dugogodišnji zatvor mora utjecati na svaku osobu. Međutim, o strukturi ličnosti ovisi u kojem će smjeru ići ta promjena. Ako je osoba nesigurna, onda će ga zatvor slomiti njegovu osobnost i životni optimizam. Ako je, pak, uznik siguran u sebe, onda će u zatvoru još očeličiti. Gruden misli da se Sanader jako dobro nosio s teškim zatvorskim uvjetima.

- Čovjek u zatvoru može izgraditi svoju ličnost. Uvijek sam isticao Antu Gotovinu koji je nakon zatvor "pravi momak", ističe Gruden. Primjećuje da je Sanader kao i Gotovina odmah nakon izlaska iz zatvora rekao da se neće ni na koji način baviti politikom.

Gruden je isključivo govorio o tome kako zatvor utječe na čovjekovu psihu, ali to ništa ne govori o nečijoj krivnji. Naime, neka nevina osoba može potpuno "puknuti" u zatvoru za nekoliko mjeseci, dok najveći kriminalaca nakon višegodišnje robije može iz zatvora izići gotov neokrznut. Sanader očito dobro podnosi zatvor, ali to nikako ne znači da nije počinio teška kaznena djela za koja je i dalje optužen.

>> Ivo Sanader nakon izlaska iz Remetinca otišao kući: Politikom se više ne bavim!

Komentara 22

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
20:04 26.11.2015.

Sveta Kata, čaća na vrata. Čaća se vraća.

Avatar salaso
salaso
20:34 26.11.2015.

Kako će ga promjenit , kad strukture koje su zadužene za to da ga promjeni , smišljaju kako da ga izvuku.....dakle, on je stalno imao na umu da izlazi....

MA
Malenkost
22:07 26.11.2015.

Upitajte ove psihologe koko se osjece prosijecan gradanin kad ovo o sanaderu cita?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije