Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINE Nakon deset godina provedbe mirovinske reforme, Vlada priznala

Sanader: Drugi mirovinski stup je promašaj

11.02.2009.
u 14:45

Drugi mirovinski stup se sve više pokazuje kao promašaj, poručio je s današnje sjednice Ekonomskog vijeća premijer Ivo Sanader, dajući naslutiti kako uskoro možemo očekivati izmjene zakona kojim bi se stvari djelomično vratile u stanje prije 1997. godine kada je mirovinska reforma s dva obavezna stupa donesena.

Najavljeno je kako će se uskoro preispitati učinci mirovine s izdvajanjem u drugi mirovinski stup što će zacijelo, prema procjeni ministra financija Ivana Šukera, dovesti do toga da će se svi moći, neovisno o svojoj dobi, izjasniti žele li i nadalje za starost štedjeti u dva stupa ili će se vratiti u cijelosti pod okrilje države i štedjeti samo u jednom.

U slučaju da se osiguranici opredijele samo na uplatu doprinosa samo u prvi stup, odnosno pod skrb države, do sada ušteđena sredstva u drugom stupu bit će im prenesena.


Video: Sanela Majdandžić

Ova najava, danas prvi put iznesena i predstavljena javnosti, nastavak je propitivanja hrvatskih građana koliko je uopće reforma dala učinka, ali nije i njezino ukidanje. Tako poručuje ministar gospodarstva Damir Polančec ističući kako će se samo preispitati opravdanost 2. stupa što su neke druge zemlje u Europi već napravile.

Iako prebacivanje novca iz drugog stupa, sada pod upravljanjem privatnih kompanija, na račun države znači i popunjavanje deficita od kojega boluje proračun, s vrha države jasno poručuju da to nije prigoda kako bi se deficit i rješavao.

Riječ je o brizi za hrvatske građane, koji su izrazili nezadovoljstvo, a mi sada reagiramo i želimo izaći iz toga, poručio je Sanader.

Deset je godina prošlo od početka primjerne mirovinske reforme, i vrijeme je za mijenjanje onoga što nije dobro, smatra predsjednik Vlade.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije