Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Supruge političkih moćnika

Samozatajne, drže se podalje javnosti i stranačkih skupova, posvećene obitelji i svojim karijerama

Supruge poznatih političara
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/11
28.08.2016.
u 12:25

Zoran je Sanju upoznao na dočeku Nove godine, Andrej Anu u Saboru gdje je zaposlena, a Maša i Božo zaljubili su se u studentskim danima

Žene u politici uvijek intrigiraju, pa čak i kad nisu izravne akterice političke igre. Posebno su zanimljive kada vladaju iz sjene kao bračne partnerice moćnih političara. Premda “prve dame” obično biraju medijsku sjenu i štite obiteljski život od reflektora političke pozornice, teško je vjerovati da upravo one, kao i uglavnom sve žene, nisu prve osobe s kojima se politički prvaci konzultiraju, povjeravaju, rješavaju dileme ili makar jadaju nakon napornog dana ili teških odluka. Što su tajnovitije, to su javnosti zanimljivije, uvijek intrigira ono što je nedostupno i skriveno. Žene šefova hrvatskih političkih stranaka teško je podvesti pod jedan nazivnik, neke su domaćice, neke grade znanstvene karijere, neke liječnice, neke poduzetnice, pravnice...

Nakon Mirjane Sanader i Ane Karamarko, koje su slovile za utjecajne i jake žene s kojima su se Sanader i Karamarko sigurno ponekad konzultirali i o stranačkim i o odlukama u Vladi i koje su povremeno izlazile iz medijske sjene, žene političara koji su i dalje na političkoj sceni prilično su samozatajne. Obiteljski život drže dalje od reflektora političke pozornice, a sa supružnicima se pojavljuju u rijetkim prigodama. Najsamozatajnija je supruga novog šefa HDZ-a Ana Maslać Plenković koja se strogo izolirala od političkog života svog supruga, dok su Maša Petrov, tek nešto više, a Sanja Musić Milanović zato što joj je suprug već desetak godina u visokoj politici, ipak poznatije javnosti.

Sanja Musić Milanović, uspješna doktorica znanosti, karijeru gradi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, gdje je voditeljica Odjela za prevenciju debljine, a predaje i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je prati glas stroge, ali pravedne profesorice. Ljubav studentice medicine i mladog pravnika dogodila se na dočeku Nove godine 1991. kod prijatelja, a tri godine kasnije su se i vjenčali. Kao i njen suprug, odrasla je u dobrostojećoj i obrazovanoj zagrebačkoj obitelji. Uvijek je bila izuzetna učenica, čak je i maturirala u trećem razredu gimnazije. Kako je ranije otkrila medijima, voli slušati glazbu grupe Texas, omiljeni joj je film “Veliko plavetnilo”, a obožava japanske pisce. Majka je dvojice sinova, Ante Jakova i Marka.

Za suprugovo izbivanje iz kuće Nikolina Herceg Beljak ima puno razumijevanja. S djecom je ipak malo teže

Vodi zdrav život, to joj je jako bitno. Svojedobno je, za vrijeme dok je njen suprug bio premijer, postala i “vijest dana” svojom izjavom o crnom kruhu. – Ako zanemarimo komponentu, na neki način možda i financijskog ulaganja u zdravlje, crni kruh možete izrezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije – kazala je i izazvala buru negodovanja iako je bila potpuno u pravu što su kasnije potvrdili i brojni nutricionisti.

Gospođa Musić Milanović ne ide na sve suprugove skupove. Pojavi se uglavnom “gdje mora”. Tako je u kampanji uoči prošlih izbora supruga pratila na završni skup u Zagrebu, a prije toga bila je i na velikom skupu u Domu sportova. Kad god bi javno istupala, uvijek je to radila kao znanstvenica ili epidemiologinja, a nikada kao premijerova supruga.

Koliko je Ana Maslać Plenković nepoznata javnosti svjedoči i to što u javnom prostoru postoji tek jedna njezina fotografija, i to na s Facebook profila koji je zaključan za one koji joj nisu prijatelji na toj društvenoj mreži. Mlada brineta zaklonjena velikim sunčanim naočalama odaje dojam žene lijepih crta lica. Kada u HDZ-u pitate za suprugu novog predsjednika te stranke, odmah ćete dobiti jasan odgovor da su ona i Andrej Plenković strogo odvojili njegov javni politički život od njihova privatnog obiteljskog. Nisu pristali ni na to da nam ustupe tek biografiju gospođe Plenković, kao ni supruge Gordana Jandrokovića i Davora Ive Stiera, koji čine novi vrh HDZ-a. HDZ-ov trojac odlučio je svoje obitelji ostaviti izvan medijskog dometa, što u turbulentnim političkim zbivanjima vjerojatno i nije loša odluka.

Božu osvojila karakterom

U HDZ-u čak i kad upitate ljude koji su s Plenkovićem privatno dobri i prije nego što je postao šef stranke, reći će da o njegovoj supruzi ne znaju gotovo ništa, odnosno da je nikada nisu ni upoznali.

Ana Maslać Plenković sa suprugom se, koliko je dosad primijećeno, nije pojavila ni na jednom javnom događaju. O njoj se tek zna da je podrijetlom Dubrovčanka i da su se ona i Plenković upoznali u Saboru. U parlamentu se između njih dvoje, kao i između Jasena Mesića i njegove supruge, rodila ljubav koja je poslije okrunjena brakom. Plenković je u mandatu Jadranke Kosor postao saborski zastupnik 2011. godine, da bi se već 2013., nakon prvih europskih izbora, preselio u EU parlament kao eurozastupnik.

Ana Maslać Plenković, naime, šefica je saborske Službe za pravne poslove i ljudske potencijale. Kao i suprug, i ona je po struci pravnica. U šturim informacijama koje su doprle do javnosti pisalo je da je devet i pol godina mlađa od Plenkovića koji je 1970. godište. Plenkovići su se vjenčali, kako se pisalo, 2014. godine, a imaju sina Marija. Budući da Ana Maslać Plenković dosad nije dala nijedan intervju, njeni stavovi, preferencije i opći pogled na životne i političke vrijednosti nisu poznati.

Maša Petrov uspješno je ostala anonimna iako je zadnjih osam mjeseci njezin suprug Božo potpredsjednik Vlade. Živi u Metkoviću, odgaja njihova tri sina i radi kao učiteljica. U javnosti se pojavljuje doista rijetko, izbjegava kamere i novinare pa možda i zbog toga izaziva pozornost kada se pojavi na nekom društvenom događaju u pratnji supruga. Nedavno su zajedno bili na Sinjskoj alci, pratili su je s tribina u društvu mostovaca, prije toga su je kamere snimile na operi Nikola Šubić Zrinjski na zatvaranju Zagreb Clasic Festivala te na Porinu u Splitu. Iako joj odvojeni život od supruga s troje male djece teško pada, Božo Petrov ističe kako mu je supruga velika potpora jer razumije motive zbog kojih se uključio u politiku i život im pretumbao naglavačke.

– Iskreno, uvijek je zamišljala miran, obiteljski život, ali daje mi podršku zato što i sama osjeća da se neke stvari moraju promijeniti. Ovo je za nju žrtva, ali razumije zbog čega se sve ovo događa i ona mi je čvrst oslonac – ispričao je Božo Petrov u intervjuu Večernjem listu.

Javnosti je potpuno nepoznata supruga Davora Ive Stiera. Zna se da je Argentinka, budući da je Stier odrastao u toj zemlji

Maša je njegova velika ljubav iz studentskih dana. Također je iz Metkovića, mlađa je od Bože četiri i pol godine. Upoznali su se 2000. godine, u vrijeme kada je on studirao medicinu u Mostaru i svakog vikenda dolazio kući. Planula je velika ljubav. Zbog Maše, Božo je odbio nastaviti studij u SAD-u, kamo je mogao otići. Bilo mu je važnije ostati s njom. Vjenčali su se u listopadu 2007. godine.

– Osvojila me karakterom, iskrenošću, poštenjem, jednostavnošću... Ona je definitivno osoba kojoj u svakom trenutku mogu reći sve i znam da ću od nje dobiti onakav odgovor kakav uistinu jest i da će mi uvijek biti podrška. Ona mi je i ljubav i supruga i prijateljica. Ona je fantastična osoba! – tim je riječima Petrov opisao svoju suprugu. Maša Petrov je učiteljica zaposlena u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću, a radi u područnoj školi. Putuje u 12 kilometara udaljeno Mlinište. Predaje mješovitom odjeljenju u školi koju pohađa devet učenika od prvog do četvrtog razreda. Kako ih nema dovoljno za nogometnu momčad, tim popunjavaju učiteljice pa Maša Petrov i njezina kolegica u Mliništu igraju nogomet sa svojim učenicima, zanimljivost je objavljena na školskom portalu.

Još manje javnosti je poznata 36-godišnja Samoborka Nikolina Herceg Beljak, supruga nove “zvijezde” Narodne koalicije, šefa HSS-a Kreše Beljaka koja je i sama nekada bila politički aktivna. No iako ima člansku iskaznicu HSS-a, a čak je i neko vrijeme radila u središnjici, zbog čega sa suprugom voli i raspravljati o svim političkim temama, par se nije upoznao u stranci već u Samoboru. Imaju troje djece, Mia ima deset godina, Matej dvije i pol, a zbog Moni, koja će uskoro napuniti godinu, lijepa je brineta trenutačno na rodiljskom dopustu. Inače, po zanimanju je logoped i radi u jednom dječjem vrtiću. Za suprugovo izbivanje iz kuće Nikolina ima puno razumijevanje. Kampanja je, kaže, i jasno joj je da je to nešto što se mora odraditi. S djecom je ipak malo teže.

– Tata ipak najviše nedostaje djeci. Zbog kampanje je stalno na terenu, često od jutra do mraka. Maleni, kada ga vide na televiziji, doslovce znaju ljubiti ekran ili novine – kaže Nikolina. Ono što joj od trenutačne razdvojenosti puno teže pada jesu prijetnje i neugodnosti koje imaju otkako joj je suprug pristao ući u koaliciju sa SDP-om.

– Zivkaju nas, šalju mailove, a sadržaj nije nimalo lijep. Spominju i djecu. To je jako ružno, starija kći već se služi internetom i zapravo može pročitati i sve one ružne komentare koji kruže. Trudimo se to joj nekako objasniti, ali naravno da ona tatu doživljava isključivo kao tatu – kaže Nikolina. I iako je sada “sva u djeci”, prije trudnoća i beba koje su, kaže, došle jedna za drugom, rekreativno je plesala salsu.

– Sad sam ipak latino ritmove zamijenila ritmovima dječjih brojalica i pjesmica – kaže Nikolina koja obožava kuhanje i isprobavanje kuhinja iz raznih dijelova svijeta.

Čak i kad u HDZ-u upitate ljude koji su s Plenkovićem otprije bliski, prije no što je postao šef stranke, reći će da o njegovoj supruzi ne znaju gotovo ništa, odnosno da je nisu upoznali

Ljubiteljica eksponiranja nije ni Ivana Podgajac Vrdoljak, supruga bivšeg ministra gospodarstva koja je do udaje predavala u osnovnoj školi u Sarvašu. Vrdoljaku je to drugi brak, a supružnici su u bračnu luku uplovili 2011. godine, i to na brodu na polovici rijeke Drave pa su imali i panoramski pogled na Osijek. Majka je dvoje djece, Lucije i Tina. Mnogi još pamte njen “gaf” zbog kojeg se našla pod povećalom medija.

Bilo je to zbog Facebooka, odnosno kada je na svom profilu objavila malu Ledo škrinju s porukom “modni detalj u mojoj dnevnoj sobi”. Kako joj je suprug tada bio ministar gospodarstva, odmah su se pojavila pitanja otkud joj Ledo škrinja i je li to poklon Agrokora, a cijela je priča završila tako da je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva obznanio kako je škrinja kupljena putem oglasnika, i to za 500 kuna te da je nabavljena za vikendicu. A Ivana Vrdoljak je, naravno, uklonila fotku sa svog Facebook profila. U stranci kažu kako se gospođa Vrdoljak gotovo nikada ne pojavljuje na okupljanjima i skupovima.

Nenametljiva Vesna Bandić

Maratonski politički staž Milana Bandića na čelu grada Zagreba poznatijom javnosti učinio je Vesnu Bandić iako se i ona već godinama drži političke sjene svog supruga. Vesna Bandić posljednji je intervju dala u kampanji svog supruga za predsjedničke izbore 2009. godine. Tada je rekla da je njen Milan savršen muškarac te da zajednički dijele ljubav prema obitelji koju smatraju najvećim blagom. Otkrila je onda i da je završila primijenjenu umjetnost te da je po struci dizajnerica. Kako je rekla, godinama je radila u projektnom uredu, a zbog problema s kralježnicom otišla je u prijevremenu mirovinu. Bandiće je obilježila i jedna afera, a to je kratkotrajna rastava braka 1993. godine nakon koje su ponovno obnovili bračne zavjete.

Rastava ne bi izazvala toliku pozornost da nije navodno smišljena kako bi Bandići lakše došli do vlasništva nad stanom. Hercegovac Bandić i Zagrepčanka Vesna upoznali su se na plesnjaku u Studentskom centru, dok je Bandić bio brucoš. Prvih godina braka i Bandićeve političke karijere Vesna ga je pratila na protokolarnim događanjima, ali kasnije je, očito, izgubila interes za javnu scenu, pa već godinama živi povučeno, daleko od reflektora pozornice. Koliko se drži nenametljivo svjedoči jedna od njenih izjava u kojoj je otkrila da supruga nikada nije zvala na mobitel niti u Ured gradonačelnika kako ga ne bi nazvala u pogrešan trenutak.

Javnosti je potpuno nepoznata pak supruga Davora Ive Stiera, Plenkovićeva najbližeg suradnika. Jedino se zna da je Argentinka, budući da je i Stier odrastao u toj južnoameričkoj zemlji, da se posvetila obitelji i da Stierovi imaju troje djece. Sonja, supruga Gordana Jandrokovića, najpoznatija je po tome što je sestrična Zorana Milanovića, šefa SDP-a. Sonja Matasić Jandroković kći je brata Milanovićeve majke, oftalmologinja je u KBC-u Rebro. Jandrokovići imaju troje djece – kćer Klaru te sinove Mihaela i Juricu.

Vladimira Palfi, zaručnica Ivana Vilibora Sinčića, u javnosti se nametnula kao članica vodstva Živog zida. Ta Međimurka slovi za ženu koja je dobrim djelom kreirala i upravljala aktivnostima Živog zida. Sedam godina starija od Ivana Vilibora Sinčića, čelnika Živog zida, ostavlja dojam odlučne i temperamentne žene. Inženjerka je građevine, a sama je objavila kako se bila oprostila sa svojim poslom i diplomom te u Karlovačkoj županiji pokrenula proizvodnju ekohrane. Nedavno je rodila sina Ksavera, a par je najavio i vjenčanje.

U Istri je sigurno poznatija nego na nacionalnoj razini supruga Borisa Miletića. Lara Miletić, kako je gradonačelnik Pule rekao u jednom intervjuu, radi u obiteljskoj tvrtki koja se bavi međunarodnim otpremništvom. Miletići imaju jednog sina.

>> Tomislav i Ana Karamarko predali opsežnu dokumentaciju Povjerenstvu za sukob interesa

Komentara 51

ZL
zlovato_
12:29 28.08.2016.

Režite tanje šnjite crnog kruha jer će vam dulje trajati.

ST
stefj
13:08 28.08.2016.

Gđa. Sanja je samozatajna nakon tankih šnita crnog kruha... No samozatajna samo u medijima, inače je "zaslužila" mjesto u raznim državnim komisijama, čak je sudjelovala i u izradi kurikuluma... SDP se brine za svoje, po načelu da su oni jednakiji od drugih, baš kao u Životinjskoj farmi.

Avatar maxist
maxist
13:16 28.08.2016.

"samozatajne" su možda u mjerilima medija željnih krvi i događaja ali Milanovička recimo strelovito je krenula s karijerom (i plaćom) kada je on postao predsjednik vlade a "tanke šnitice crnog kruha" su legendarne ...Neke su eto na poslu uhvatile zgoditke i nisu ni višak ni "restrukturiranjem" obuhvaćene . Jedino mi se čini da je Petrovljeva relacija slična životu a ne filmu.Uostalom gomila poslovica govori o tome tko drži tri ugla kuće......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije