Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urod manji, ali kvalitetiniji

Samo žarkonarančaste potpuno su zrele, one 
boje limuna i crne oko peteljke nasilu su dozrele

mandarine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.10.2015.
u 19:00

U nas će se prodati oko 15.000 tona, a ostatak u Češkoj, Slovačkoj i Britaniji

Makar su i prve, sve iznad 8 kuna za kilogram bezobrazna je cijena, komentira član Neretvanske udruge voćara Mandarina iz Opuzena Mijodrag Kiridžija trenutačnu ponudu mandarina na tržnicama nekih hrvatskih gradova. Berba kraljice među neretvanskim voćkama službeno je počela prije 10-ak dana. No ima proizvođača koji love u mutnom i puno su ih  ranije pobrali, a za njih danas traže i 15-ak kuna, što prema Kiridžiji nije pošteno i takve mandarine nisu zadovoljavajuće kvalitete.

Banana i dalje na tronu

– Kad građanin jednom kupi kiselu, nasilu dožućenu mandarinu, teško će se na kupnju odlučiti ponovno – objašnjava on. A to je vjerojatno i jedan od razloga što su umjesto mandarina, koje smo lani proizveli i pet puta više od domaćih potreba, u Hrvatskoj i dalje najpopularnije „domaće" voćke banane. Vjerovali ili ne, banana pojedemo 16 kilograma po glavi stanovnika godišnje, a mandarina mizernih 3 kilograma, pa su voćari u jednu ruku i odahnuli što ovogodišnja berba nije poput lanjske – rekordna. Oko 80 tisuća tona lani se, podsjetimo, gotovo poklanjalo za 3 kn/kg jer zbog ruskog embarga i zatrpanosti unutarnjeg tržišta EU voćari nisu znali kamo s njima. Oko 10-ak tisuća tona ostalo je i neubrano. Ove godine pak najviše se nade polaže u rane sorte zoricu ili zoranu te chaharu, nešto u srednje rane, a kako su kasne sorte gotovo u potpunosti podbacile, do kraja listopada očekuje se urod od najviše 30 tisuća tona.

– Lani su se mandarine prerodile. Stabla su u ovu godinu ušla u lošoj kondiciji, a niske temperature u doba cvatnje dodatno su ih šokirale – objašnjava Kiridžija.

Nakon početne cijene od 2,50 kn/kg, mandarinama je lani cijena brzo pala i ispod 1,50 kuna. Ove pak sezone, zbog manjeg uroda trenutačna je otkupna cijena dobra, 3,50 do 3,70 kuna za kilogram prve te 2,50 kuna za drugu klasu.

– Bilo bi super kad bi te cijene i potrajale. Mandarina nije jabuka da može izdržati i šest mjeseci u hladnjači, već svega 10-ak dana, tako da u roku od najviše 95 dana mora biti na tržnici – kaže voćar Nikica Rešetina. Trenutačna najpravednija cijena je 6,5 kuna na kojoj po sadašnjoj otkupnoj cijeni profitiraju proizvođači, a i trgovci i građani. To nije puno, smatra on, pa neće doći do zagušenja tržišta i pada otkupne cijene.

Kako bilo, ove će godine u domaću prodaju 15 tisuća tona mandarina, a ostatak u izvoz vjernim kupcima u Češkoj i Slovačkoj. Dio će ih i u Tesco u Velikoj Britaniji, koji lani, međutim, nije otkupio ni kilograma. Britancima su lani naše mandarine bile prekisele, objašnjava Kiridžija. No ove su godine, tvrdi, slađe i potrebno ih je tek dožutiti etilenom – tzv. banana plinom, s kojim u nas u pakirnicama dozrijeva i to uvezeno voće. Lani se dosta polemiziralo oko imazalila, fungicida koji i domaće agrume štiti od truleži, koriste ga svi u konvencionalnoj proizvodnji i dopušten je u EU. Kiridžija kaže da su vosak i fungicid imazalil sastavni dio pripreme agruma za tržište u pakirnim centrima, kako bi se mogli čuvati na dulji rok. Voćari to ne rade. No ove godine, vjeruje on, pakirnice, odnosno trgovci za time nemaju ni potrebe, barem na domaćem tržištu, jer se očekuje kako će domaće mandarine planuti brzo, prije nego što nam krajem listopada stigne ozbiljna konkurencija iz Turske.

Najslađe kasne sorte

– Jedino se bojim da će građani kao i ranijih godina pojesti najviše druge klase mandarina jer prvu klasu trgovci gotovo cijelu izvezu – tvrdi Kiridžija. Prava, kvalitetna mandarina izgleda zdravo i žarkonarančasta je te ima omjer kiseline i šećera 1:7, no za očekivati je kako će, kao i kod svakog drugog voća, prvi plodovi biti nešto kiseliji, s manje šećera, jer treba proći određeno vrijeme da sasvim dozore.

– Plodove koji imaju nezdravu boju limuna i crni su oko peteljke izbjegavajte jer to znači da su mandarine odzelenjivane prije nego što su dozrele – savjetuje Kiridžija.

Najslađa mandarina u pravilu je kasna sorta kovino wase, no kako ove godine uglavnom nije ni procvjetala, u neretvanskoj je dolini neće puno ni ubrati.

>> Mandarine s Neretve rasprodane i ne moraju u donaciju uz pomoć EU

Komentara 2

NA
nasunis
21:20 10.10.2015.

Banana ima cilu godinu, mandarina misec-dva. Ja ih volim ali osim ih jesti nists nemos s njima, ni kolace, sok je katastrofa. Jebi ga da bar mos napraviti.

HH
helgin@hogar
11:06 11.10.2015.

mandarina trenutno na cesti u dolini neretve imaju istu cijenu kao i u trg centrima! i ti tvoji domaci su onda jos bezobrazniji!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije