Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNA SEZONA

Samo u rujnu 10 milijuna noćenja

turizam
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
28.09.2016.
u 00:15

Od domaćih i stranih gostiju ukupno 9,5 milijardi eura prihoda

Iako smo zagazili u jesen, na Jadranu još uvijek ‘ljetuje’ oko 200.000 turista. Sam će rujan, pak, donijeti deset milijuna turističkih noćenja, što je čak milijun više nego što ih je bilo taj isti mjesec prošle godine. Ovogodišnje turističke rekorde, kad se broje turisti i noćenja, više ništa ne može ugroziti.

Lanjskih 80 milijuna noćenje nadmašeno je još prije koji tjedan i sad se samo još očekuje da Hrvatska narodna banka objelodani koliko se sav taj, što bi rekli Dalmatinci, šušur isplatio. Pitanje svih pitanje je za koliko će biti nadmašen lanjski devizni priljev od 7,96 milijardi eura.

Procjene se kreću od nekoliko dodatnih stotina milijuna eura do zamalo milijarde, koju spominju ponajveći optimisti. Tehnički ministar Anton Kliman ne želi oko toga puno gatati, ali, kaže, izvjesno je da će strani i domaći turisti zajednički Hrvatskoj u ovoj godini donijeti 9,5 milijardi eura.

– Osam milijardi eura prihoda od stranih gostiju praktički je sigurnih, a tome svakako treba pribrojiti otprilike milijardu i pol eura koliko na putovanjima u zemlji godišnje potroše naši građani. Sezona je stvarno uspješna, dulja nego lani, a dobre su najave i za listopad. U svakom slučaju, turizam se potvrdio kao jamstvo stabilnosti državnog proračuna i svojevrsna sigurnost našim građanima – ističe Kliman.

Od početka godine do prekjučer Hrvatsku je, prema eVisitoru, za odmor izabralo 14,3 milijuna turista, koji su ostvarili 83,4 milijuna noćenja (lani je, inače, u cijeloj godini izbrojeno okruglo 80 milijuna noćenja). Uspješnoj turističkoj priči ni tu, međutim, nije kraj.

Posljednjim podacima za devetomjesečno razdoblje tek valja pribrojiti nautičare i njihova noćenja. Čeka se završetak rujna, no nema dvojbi da će nautičari uvećati ukupne brojke za nove milijune noćenja. Samo u prvoj polovici rujna, recimo, nautičari su na našem Jadranu ostvarili 300.000 noćenja. 

>> Da Hrvate zamijenimo Singapurcima, imali bismo rast od 20 posto

Komentara 2

Avatar babas
babas
01:20 28.09.2016.

Da je malo pameti i poštenja Hrvatska bi mogla ubirati i 20tak miljuna eura od turizma. Problem je u nedostatku hotelskih ležajeva,tek 20tak% noćenja imamo u hotelima,to je daleko najlošije od svih europskih zemalja,ostali imaju od 60 do 80% hotelskih noćenja. Uz to niti 5% noćenja avionskih gostiju,u drugim mediteranskim zemljama avio gosti čine od 60% do 90% noćenja. Nemamo se mi čime hvaliti,naše zarade od turizma su mizerne u odnosu na ono kakve bi mogle biti.

Avatar @promatrač
@promatrač
23:57 28.09.2016.

Tu oni računaju i kad ljudi nakon ručka malo prilegnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije