Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva podijeljenosti?

Samo Ježiću ne daju da radi nakon 65.: 'To je hajka protiv onih koji misle drukčije'

mislav ježić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
25.02.2017.
u 19:24

Od šest zahtjeva, većina u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta odbila je zahtjev za nastavak rada jedino akademiku Ježiću

Je li duboka podijeljenost na Filozofskom fakultetu (FF) rezultirala nepravdom? Je li se u žaru različitih mišljenja zaboravilo na stručnost? Ova se pitanja nameću nakon odluke Fakultetskog vijeća FF-a da se zamjeniku pročelnika Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije te predstojniku Katedre za indologiju, uglednom indologu i filologu, akademiku Mislavu Ježiću jedinom ne odobri nastavak rada nakon 65. godine. Jer, od šest pristiglih zahtjeva (šalju ih odsjeci upućujući na potrebu da određeni profesori ostanu raditi) Fakultetsko vijeće odbilo je jedino onaj za akademika Ježića.

– Profesor Ježić godišnje je održavao 600 norma-sati, a obveza je 300 norma-sati. Utemeljio je Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije, u okviru čega su judaistika, romski jezik, iranski jezik... Zato je njegov odsjek i uputio zamolbu da mu se dozvoli nastavak rada, ali Fakultetsko vijeće prihvatilo je sve ostale zahtjeve, osim onog za profesora Ježića. Posljedica je to hajke koja se vodi protiv onih koji misle drugačije od “plenumaša” i Inicijative za Filozofski. Oni koji nisu dio Inicijative progonjeni su, izloženi podcjenjivanju... Ježiću nisu uvažili zahtjev zato što ima drugačiji pogled kako bi probleme na Filozofskom trebalo rješavati, zato što se “usudio” iskazati mišljenje drugačije od mišljenja skupine koja trenutačno na FF-u ima prevlast – kaže docent na Odsjeku za kroatistiku i obnašatelj dužnosti prodekana za nastavu i studente Marko Alerić. Dodaje da je odbijanje produljenja rada Ježiću tim apsurdnije jer je isto Vijeće, istog dana, samo koji sat ranije, Ježiću dodijelilo najveću nagradu, Povelju Filozofskog fakulteta. To pokazuje, tvrdi Alerić, da Vijeće više ne želi profesora Ježića na fakultetu isključivo zbog svjetonazorskih razloga.

– Ta odluka nema veze sa znanstvenom djelatnošću akademika Ježića koji je sigurno zaslužan za mnogo toga na FF-u. Njegove su prijašnje zasluge i nastavne i znanstvene. No, glasovanje o njegovu zahtjevu pokazalo je zapravo nezadovoljstvo radom akademika Ježića u funkciji člana Senata i njegovim djelovanjem vezanim uz krizu upravljanja na FF-u. U pozadini glasovanja nisu ideološki razlozi jer je ovdje riječ o postupcima Ježića kojima članovi Vijeća očito nisu zadovoljni. Uopće to ne vidim kao svjetonazorsko pitanje i vjerujem da među ljudima koji su jednako glasali postoje različiti svjetonazori. Mislim da se kolege pri glasovanju nisu time rukovodili – kaže pročelnica Odsjeka za psihologiju Vesna Vlahović Štetić.

Na upit je li Ježić zaslužio takvu odluku svog fakulteta, uzvraća: – Na kraju nastavničke karijere akademik Ježić zaslužio je da mu se oda priznanje. Stoga je i dobio nagradu fakulteta za svoje prijašnje djelovanje. A ostanak u nastavi nakon 65. godina privilegij je koji sveučilišni nastavnici odlukom Vijeća mogu i ne moraju dobiti.     

>> Filozofski fakultet u Zagrebu priprema štrajk

>> Inicijativa za Filozofski: Naprasno prekinuta sjednica Fakultetskog vijeća

Komentara 6

MU
Mukowsky
20:55 25.02.2017.

Demokracija na plenumaški način.

NE
Nepokolebljiv
19:43 25.02.2017.

Bit ce zore, bit ce dana, doci ce i lustracija!

AM
AMD------------------------
21:35 25.02.2017.

jugoslaveni mu nedaju raditi ili tko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije