Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11 važnih pitanja

Samo je devet posto mladih u poljoprivredi, kako ih zadržati na selu?

konferencija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
13.10.2015.
u 13:49

Zanima ih i kako planiraju uvesti reda u neobrađeno zemljište te što misle o oporezivanju zapuštenih polja

Rok od deset dana imaju političari da poljoprivrednicima odgovore na 11 pitanja ključnih, kako je istaknuto, za budućnost hrvatske poljoprivrede. Poslana su jučer na stranačke adrese, a iza njih stoje Hrvatska poljoprivredna komora i Agroklub.

– Trošimo 58 posto više hrane nego što ju proizvodimo. Uvoz je lani bio 139 milijardi kuna, i to samo hrane, pića i električne energije – navela je Ivana Nađ iz Agrokluba.  Stranke im, tako, trebaju odgovoriti kako planiraju uvesti reda u neobrađeno zemljište te što misle o oporezivanju zapuštenih polja.

Zanima ih i što će politika poduzeti da potakne lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda.

– Otkupne su cijene na burzama u okruženju daleko veće, u Hrvatskoj ih netko koči jer je svjestan da OPG-ovi nemaju velika skladišta pa su seljaci prisiljeni prodati robu za bilo koji iznos – rekao je Matija Brlošić, čelnik HPK.

Pitaju, nadalje, koje porezne poteze misle povući kako bi povećali konkurentnost naših proizvođača.

– Stopa PDV-a od 25 posto je previsoka jer u svim državama u okruženju je i triput manja pa kako onda hrvatski seljak može biti konkurentan? – ističe Brlošić.

Zabrinjava ih i to što je samo devet posto mladih u ovom sektoru pa od ukupno 176.000 poljoprivrednih gospodarstva, njih tek 17.000 vode mladi poljoprivrednici. Pitanje je, stoga, i kako će zadržati mlade u ruralnim krajevima “kroz sustave potpora i prostorne  planove”.

Brine ih i rascjepkanost i razjedinjenost u vlastitim redovima.

– Postoji 1130 poljoprivrednih udruga, tako razjedinjeni nemaju nikakav utjecaj na politiku – zaključuju. Odgovori će biti na stranicama Agrokluba, kao i anketa čiji je predizborni program najbolji. 

Komentara 6

MU
Mukowsky
14:41 13.10.2015.

Zemljisna reforma: komasacija, arondacija, davanje državnog zemljišta u zakup, otkup zemljišta staračkih domaćinstava, navodnjavanje, porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište. Cilj 60.000 obitelji sa prosjecno 200 ha u Slavoniji i 20 ha u Dalmaciji. Jasne ciljeve postaviti po zupanijama i opcinama.. Politiku voditi po projektnom principu. Bez toga sve cemo uvoziti.

Avatar mirica19
mirica19
20:26 13.10.2015.

Kvalitetnim reformama za koje ova vlast nije sposobna!

Avatar mirica19
mirica19
20:26 13.10.2015.

Ključna je promijena vlasti, i vlada koja će oživjeti poljoprivredu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije