Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fijasko porezne uprave

Samo 2% poreznih dužnika platilo dug u cijelosti

Porezna uprava
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
25.05.2015.
u 12:11

U Poreznoj upravi ističu da je od objave liste 31. srpnja 2012., pa do 19. svibnja 2015. s listi brisano 5968 poreznih obveznika jer su dug podmirili u cijelosti - 648,8 milijuna kuna što je oko 2%

Nakon što je u srpnju 2012. objavljena prva lista srama poreznih dužnika, prema podacima koje je dobio Glas Slavonije, do danas broj dužnika smanjen je za 19.048, a ukupni dug za 9 milijardi kuna. Prema popisu dužne su bile tvrtke, obrtnici i građani, ali i pojedina ministarstva i drugi državni 'subjekti' , a iznos je još tada premašivao 51 milijardu kuna.

U Poreznoj upravi ističu da je od objave liste 31. srpnja 2012., pa do 19. svibnja 2015. s listi brisano 5968 poreznih obveznika jer su dug podmirili u cijelosti - 648,8 milijuna kuna što je oko 2%.

Prve podatke prokomentirao je Davor Huić, osnivač i dopredsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa koji smatra da je toliki porezni dug sramota Porezne uprave.

"Kako je moguće da Porezna tolerira 50 milijardi kuna duga. Radi se o stotinama neuspješnih poduzeća koja i dalje posluju i kojima se gleda kroz prste. To je lista srama Porezne uprave! Pravo je pitanje - kako porezni dug nastaje, kako se može tako nagomilati, i znači li da se odabranim poreznim dužnicima gledalo kroz prste. To je golem prostor za korupciju jer to znači ako si dobar s pravim ljudima - ne moraš platiti, neuspješna si tvrtka, ali na takav način preživljavaš na tržištu", kaže Huić.

Prema podacima Porezne već nakon tri mjeseca od njene objave, krajem listopada 2012., porezni dug smanjen je za 5,3 milijarde kuna, a silaznu putanju ima sve do danas, kada je krajem travnja iznosio 21 mlrd kuna. I, dok je u tom vremenu porezni dug tvrtki i obrtnika u padu, porezni dug građana stalno raste i sada je 11,03 mlilijarde kuna. Davor Huić vjeruje da smanjenje od 9 milijardi kuna učinak objave dužničke liste.

"Rekao bih da je to posljedica što su brisali s liste propale tvrtke. Očito su se dobro potrudili da se dobije dojam kako je lista 'upalila'. Moj stav potvrđuje podatak da se dug građana nije smanjivao nego, dapače, rastao, a zato što se njih ne može obrisati kao propale tvrtke. Cijeli taj projekt je besmislen, a prava je istina da Porezna uprava ne radi svoj posao. Njihova je odgovornost da provedu poreznu politiku i naplate porez. Cijela ta priča nije moralno pitanje, nego pitanje funkcioniranja poreznog sustava" kaže Huić.

Podatak da je tek 2% dužnika dug uplatilo u cijelosti, komentirao je ekonomski stručnjak Josip Budimir.

"Kažu da je broj dužnika smanjen za 19.000, a dug za devet mlrd. kuna, no ne kažu na koji način je dug smanjen. Iz druge informacije saznajemo da je samo 650 mil. kuna naplaćeno pa je 6000 dužnika skinuto s popisa. Dakle, golema većina duga nije naplaćena, nego je dug brisan prema nekoj drugoj osnovi. Pretpostavljam da se radi o otvaranju predstečajnih i stečajnih postupaka. Je li tih 650 mil. kuna ili približno dva posto od početnih 30 mlrd. uspjeh ili neuspjeh?", za Glas Slavonije rekao je ekonomski stručnjak Josip Budimir.  

>> Poreznik državi mora vratiti novac jer je pogodovao poduzetniku, ali i dalje može raditi u Poreznoj

Komentara 7

Avatar Slito
Slito
12:35 25.05.2015.

Ista stvar kao i sa nezaposlenima.Nezaposleni odlaze van,dugovi se brisu, a statistika ide u plus. Ko tu koga pravi ludim?

CI
cicibela
13:54 25.05.2015.

Ova vijest je objavljena 11.svibna: "Četrnaest građana Republike Hrvatske koji imaju račune s ušteđevinom od 1,7 milijardi kuna u EU mora u 10 dana Poreznoj upravi i USKOKU dokazati porijeklo novca." Evo, prošlo je 14 dana od tada, a javnostt nije saznala jesu li naši milijarderi Lalovcu dokazali porijeklo novca i jesu li na nj platili porez.

SA
Sampei
15:50 25.05.2015.

još jedan neuspjeh najgore vlade u hrvatskoj povijesti...nema se što više dodati na tu temu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije