Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalje od Rusije

SAD poručio Ukrajini da koristi LNG terminal na Krku

Omišalj
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
31.05.2016.
u 21:00

Portugalski LNG nema infrastrukturu za transport, Hrvatska je ključna za eliminaciju utjecaja Rusije i za nacionalnu sigurnost

Posebni izaslanik i koordinator američkog State Departmenta za energetiku Amos Hochstein poručio je Ukrajini da bi plin mogla nabavljati preko LNG terminala u Hrvatskoj. Hochsteinova izjava – ovoga puta znakovito izrečena u intervjuu za ruske novine Sputnik – ponovno naglašava važnost koju SAD stavlja na suradnju s Hrvatskom i inzistiranje kako u područjima srednje i istočne Europe nema mjesta Rusiji i njezinu utjecaju.

– Ukrajina nema terminal i ne vidim da bi se u dogledno vrijeme to moglo promijeniti. No radimo na tome da pomognemo Hrvatskoj i Grčkoj da izgrade plutajuće terminale. Preko oba bi se terminala, a posebno preko onoga na Krku, plinom mogla opskrbljivati Ukrajina tako da se postigne diversifikacija tržišta. To je važno – kazao je Hochstein. Terminali bi omogućili da se s globalnog tržišta ukapljenim plinom opskrbljuje dio Europe, uključujući Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku, Srbiju i Baltičke zemlje.

Istodobno, američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes na svojem je Twitteru podijelila tekst GRI-ja (Global Risk Insight), publikacije koja analizira političke rizike, kojim se ponovno ističe važnost LNG terminala u Hrvatskoj kao energetskog središta koje, među ostalim, odvajanje od Rusije naglašava kao faktor nacionalne sigurnosti.

Prvi tanker s američkim LNG ili ukapljenim prirodnim plinom stigao je ovih dana u Portugal i time se otvorila nova ruta opskrbe Europe, navodi se. No problem s Portugalom, posebice za zemlje istočne i središnje Europe, koje su i dalje ovisne o ruskim energentima, jest taj da iz Portugala nema dostatne infrastrukture da bi se plin dalje transportirao. Stoga ni izvoz iz SAD-a ne bi značajnije oslobodio mnoge države iz te regije problematične energetske ovisnosti te implikacija na tržište i nacionalnu sigurnost. No ta je prepreka ranije ovog mjeseca prevladana na sastanku SAD-a i EU. Terminal na Krku, koji bi trebao biti izgrađen do 2018., postat će energetsko čvorište za zemlje istočne i srednje Europe.

LNG na Krku krucijalni je dio infrastrukture koja će – u kombinaciji s transportom sjever – jug – poslužiti kao izvor sigurnog plina baltičkim i balkanskim državama, Moldaviji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Austriji, Grčkoj, Turskoj i Ukrajini.     

Komentara 76

Avatar MENSA
MENSA
21:59 31.05.2016.

Ovdje stvarno **** lud zbunjenog! Pazi.....LNG terminal na Krku još nije počeo ni graditi niti postoji bilo kakva "spojnica" s Ukrajinom , a ovaj američki imbecil im važno "savjetuje" da ne kažem zapovijeda ....neka koriste terminal na Krku samo nekaa ništa ne kupuju od Rusa. Stvarno da se u toj farsi ne pokazuje sva kokafonija neznanja, bahatosti i robovlasničkih manira velikih ovo bi bilo krajnje komično! Ovako.....?!

DU
Deleted user
21:21 31.05.2016.

Opet smo uvučeni u američke smicalice, svaki put izvučemo deblji kraj u ovakvim prigodama.

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
23:30 31.05.2016.

Za Ukrajinu plin po duploj cijeni i avansno plaćanje, da im naplatimo "remont" migova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije