Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stvaraju rat'

SAD optužuje Rusiju za barbarizam u Siriji, Moskva kaže - mir gotovo nemoguć

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.09.2016.
u 20:45

"Ono što Rusija podupire i što čini nije protuterorizam, nego barbarizam", kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

SAD je danas prozvao rusko djelovanje u Siriji "barbarizmom" a ne protuterorizmom dok je moskovski predstavnik u UN-u rekao da je okončanje rata sada "gotovo nemoguća zadaća" dok snage sirijske vlade potpomognute Moskvom bombardiraju grad Alep.    

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se danas na zahtjev SAD-a, Velike Britanije i Francuske zbog eskalacije borba u Alepu nakon što je sirijska vlada u četvrtak objavila da poduzima ofenzivu kako bi zauzela Alep.

"Ono što Rusija podupire i što čini nije protuterorizam, nego barbarizam", kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

"Umjesto da nastoje održati mir, Rusija i Assad stvaraju rat. Umjesto da do civila dođe pomoć koja bi im spasila živote, Rusija i Assad bombardiraju humanitarne konvoje, bolnice i one koji pomažu i očajnički se trude održati ljude na životu", rekla je Power.

Primirje dogovoreno 9. rujna između američkoga državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova propalo je u ponedjeljak kad je bombardiran humanitarni konvoj.

"Stotine naoružanih skupina u Siriji dobilo je oružje, područja u zemlji trpe neselektivna bombardiranja a mir je sada gotovo nemoguća zadaća", rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vitali Čurkin na sastanku Vijeća.

Britanski veleposlanik  pri UN-u Matthew Rycroft rekao je u nedjelju da je nastojanje SAD-a i Rusije o miru "vrlo, vrlo blizu kraja svojega života i Vijeće sigurnosti mora biti spremno preuzeti svoje odgovornosti".

"Režim i Rusija umjesto toga potonuli su u nove dubine i omogućili novi pakao u Alepu", rekao je Rycroft. "Rusija je partner sirijskome režimu u izvođenju ratnih zločina", kazao je Rycroft pred Vijećem sigurnosti UN-a.

>> Zračni udari kod Alepa, gađani kamioni s humanitarnom pomoći

Komentara 28

ML
Mlinaric
20:22 29.09.2016.

pa obektivno gledano Amerikanci su u pravu kada krive Ruse za barbarizam u Siriji, ali i Rusi imaju isto pravo da krive amerikance za barbarizam,ono sto je istina je to da oboje su zapravo zasada sile koje cine zla baremem sto se tice bliskog istoka

Avatar milidobrović
milidobrović
21:28 25.09.2016.

žalosno je da narod Sirije ispašta ovo američko-rusko prepucavanje preko njihovih ledja. politika koju vode velike sile je neljudska i odvratna -uzrok su svakog zla. iako im u stvari uopće nije važno tko je na vlasti u Siriji uporni suu u raspirivanju rata $$$†††

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:15 25.09.2016.

Rusi su u domovinskom ratu podrzavali Srbe i sad neki Hrvati brane te iste Ruse. Sta je ikad Rusija dobroga dala Hrvatskoj. Pa Asad bombardira svoj grad, svoj narod. Tko normalan to radi, to su Srbi radili u Vukovaru, uu Dubrovniku, u Sarajevu. Asad je unistio svoju zemlju samo zbog vlasti. Sirija nikad vise nece biti ista, a on nikad vise nece biti gospodar cijele Sirije. Ja uopce ne razumijem odkud tolika mrznja nekih Hrvata prema Amerikancima. Sto su Amerikanci ikad uradili nazao Hrvatskoj? Ili vi niste Hrvati. Pa Srbi bi i danas bili u Kninu da se nije umjesala Amerika. Ameri su natjerali Eu da se pokrene. Ameri su spasili Kosovare. Svasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije