Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedan neispunjen uvjet

Kongresnici tražili da se Hrvatskoj ukinu vize za SAD

SAD zastava
Foto: Reuters/PIXSELL
19.03.2015.
u 14:57

Joe Heck i Mike Quigley u proceduru su poslali zajednički nacrt zakona koji bi, ako prođe, u bezvizni režim sa SAD-om uključio i Hrvatsku

Dva američka kongresnika, republikanac Joe Heck i demokrat Mike Quiqley, u zakonsku su proceduru poslala zajednički nacrt zakona koji će, ako bude prihvaćen, uključiti Hrvatsku u bezvizni režim sa SAD-om. Kako sada stoje stvari, hrvatsko primanje u program izuzeća iz viza koči jedan neispunjen uvjet – još imamo previsok postotak odbijenih zahtjeva građana, koji sa 6,1 posto treba spustiti na manje od tri posto.

Novi prijedlog zakona ide na ruku Hrvatskoj – umjesto odbijenih zahtjeva, kod ukidanja viza u obzir će se uzimati postotak stranih građana koji prekorače dozvoljeni boravak od 90 dana, a on je kod hrvatskih državljana nizak.

Poslovi u turizmu

Stvaranje novih radnih mjesta u turističkim djelatnostima u SAD-u ideja je koja stoji iza te zakonske inicijative, čiji pokretači smatraju da SAD gubi preoštrim mjerama u viznom režimu koji pak priječi turiste da u većem broju posjećuju SAD. Hrvatska je tu apostrofirana kao jedna od država koja nema problema s terorizmom i kriminalom, unatoč globalnom strahu od islamizma zbog kojega u SAD-u žele i pojačati nadzor ulaska. Usto, očito su lobiranja turističkih organizacija doprinijela mekšem stavu SAD-a o Hrvatskoj. Treba reći da je sličan prijedlog zakona već bio u Kongresu i Senatu, ali nije prihvaćen.

Trenutačno u američkom programu izuzeća od viza sudjeluje 36 država, no program već godinama stagnira. U slučaju Hrvatske broj odbijenica godišnje se kreće oko 600-700, a najveći se dio odnosi na vlasnike putovnica čije je prebivalište u BiH i Srbiji. Danas se hrvatski državljani odbijaju zbog ekonomskih razloga jer po procjeni službenika američke vlade ne pružaju dovoljno jako jamstvo da će se i vratiti iz SAD-a.

Mjere reciprociteta

Istovremeno, Europska komisija pritišće SAD u pogledu viza te bi do kraja mjeseca mogla donijeti uredbu da neke skupine američkih državljana trebaju vizu za EU, i to kao mjeru reciprociteta za diskriminaciju hrvatskih i građana još četiriju država EU – Bugarske, Rumunjske, Poljske i Cipra – koji jedini u EU trebaju vize za SAD.

>>Neki Amerikanci od sljedećeg mjeseca mogli bi trebati vize za EU

>>Nema više putovanja u druge države za preuzimanje hrvatske vize

Komentara 27

Avatar R & I
R & I
15:26 19.03.2015.

Kongres i Senat su zapravo trazili da se vizni sistem svima vrati dok se bar jedan dio terorizma ne ocisti. Ne zaboravimo da je upravo Kongres trazio od Hrvatske diplomacija da dostavi imena svih drzavljana Bosne kome su izdane Hrvatske putovnice

Avatar matalan
matalan
15:39 19.03.2015.

samo problemi s tim prekosavcima i prekodrincima,,,

ST
strsljen2013
16:38 19.03.2015.

Traži se "topovsko meso". Naš najbolji proizvod, bivši ratnici sa svježim iskustvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije