Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporovi

SAD je zavrtao ruke i pri pomisli na ruski kapital

ivan vrdoljak i Amos Hochstein
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2016.
u 07:12

Amerikanci su nudili posredovanje stručnjaka u sporu između Vlade i MOL-a, što je mađarska strana prihvatila, dok je Hrvatska otezala

Sjedinjene Države godinama zbog energetike pod paskom drže Hrvatsku i ovaj dio Europe i više su puta zavrtale ruke i pri pukim najavama da bi se mogla ugroziti agenda koju zastupaju, a ta je da se preko Hrvatske, prvenstveno preko LNG terminala, osigura prestanak ruskog utjecaja na europsko tržište i sigurnost, što je poseban značaj dobilo kulminacijom krize u Ukrajini.

Amerikanci su se aktivno uključili u spor hrvatske Vlade i MOL-a, a pod njihovim pritiskom Mađari su 2014. konačno morali odustati od plana da prodaju Inu Rusima. Mađarska strana dugo je bila nezadovoljna nikakvim ili slabim napretkom u pregovorima s Hrvatskom pa je i najave da bi se rado riješila Ine trebalo shvatiti ozbiljno, a ne samo kao argument u pregovorima. Nakon jednog od niza posjeta izaslanika State Departmenta za energetiku Amosa Hochsteina, priča je zamrla.

Također, kako je Večernji otkrio, Amerikanci su nudili posredovanje stručnjaka u sporu između Vlade i MOL-a, što je mađarska strana prihvatila, dok je Hrvatska otezala. Tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tako je, nakon objave informacije koju je za Večernji potvrdio mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gábor Iván, a potom i američki veleposlanik Kenneth Merten, odvratio kako “Iván već govori iz MOL-ovih cipela” jer “čim mu istekne mandat, diplomatsku će karijeru zamijeniti važnom funkcijom u MOL-u”.

No Iván je i danas u diplomaciji te radi u Bruxellesu. I nedavni istup ministra poduzetništva Darka Horvata koji je u Sarajevu iskazao zainteresiranost – a kasnije nije želio pojasniti svoje izjave – za mađarsku nuklearnu elektranu Paks koja se proširuje ruskim kapitalom, također je izazvao diplomatsko komešanje. Uostalom, SAD je kritizirao i manje “prekršaje”, primjerice kad je bivša Vlada 2015. vodila gospodarstvenike u Rusiju.

>> Bolji zakon i ruski kapital za spas tržišta nekretnina

>> Žele LNG, a ne zna se ni tko su ni što su radili. Na istoj su adresi s još 15 tvrtki

Komentara 7

IV
ivanjoksimovic
09:43 27.05.2016.

Ja o tom LNG slusam svaki dan, a ni iz daleka se ne nazire pocetak njegove gradnje. Prodaju vam Ameri macku u dzaku. Sve i da vec postoji taj terminal, treba ga prikljuciti na neke cevi. A koje, kada ni Ameri nisu zapoceli gradnju tog gasovoda prema Evropi. Mozda ga i bude za 50 godina, a verovatno ni tad.

Avatar comparator
comparator
07:57 27.05.2016.

Ameri nas kolju i drže štangu komunistima jer preko njih lakše mlatare našom politikom . Hrvatska treba vlastitu strategiju koja je naravno dugoročno održiva . Ne znam kada će USA shvatiti da je Hrvatska opredjeljena ka demokraciji ali ne i onog tipa koji ne dozvoljava naionalnu komponentu ,a kojoj je motiv stvaranje održivog razvoja i pouzdavanje u kompatibilnost s zapadnim vrijednostima.Vidljivo je miješanje tajnih službi koje nižu afere protiv HDZ-a s namjerom rušenja vlade u kojoj HDZ ne uspjeva zauzeti potrebnu participaciju i smeta interesima amerikanaca .Zapravo njima je to previše komplicirano i vole jeftine i jednostavne partnere koje slušaju njihove zapovjedi i ne zanimaju ih podjele vlasti u Hrvatskoj.

ST
stomugromova
08:03 27.05.2016.

SAD mogu jedino izvoziti fašizam i terorizam jer je ta korporacija nema veze sa državom.Jedna povlaštena kasta izabranih potpuno je prisvojila korporaciju i upravlja njome u skladu sa svojim interesima.Sve teroriziraju i nitko normalan ne želi imati posla sa njima ? Upad Hochsteina u priču sa MOL-om je eklatantan primjer nepoštivanja tuđeg suvereniteta,No isto rade i Francuzima,koji su velika nacija.Nemojte ovo,nemijte ono,radite na svoju štetu,upucajte se u nogu,bla bla bla.Bolesni psihopati koji su teret na leđima planeta i čovječanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije