Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riječanka azra bašić

SAD izručuje Hrvaticu zbog zločina nad Srbima

azra bašić
Foto: Screenshoot
13.07.2015.
u 23:30

Prema američkim izvorima A. Bašić u BiH terete da je nožem zaklala Blagoja Đuraša, a zatim druge zatočenike natjerala da mu piju krv, da piju benzin, puze po razbijenom staklu...

Hrvatica Azra Bašić (56), rođena u Rijeci, može biti izručena u BiH zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1992. u Derventi, odluka je američkog federalnog suda u Kentuckyju. Njezin odvjetnik Patrick Nash tvrdio je da joj se time krše njezina prava kao američkoj državljanki, najavljujući novu žalbu prema pisanju portala Chicagotribune.com. Prema američkim izvorima A. Bašić u BiH terete da je nožem zaklala Blagoja Đuraša, a zatim druge zatočenike natjerala da mu piju krv, da piju benzin, puze po razbijenom staklu...

Bašić je 1995. otišla u Ameriku gdje je živjela pod imenom Issabell, ali ju je Interpol locirao i nakon što je BiH dostavila sve što je potrebno, američke vlasti su je 2011. uhitile. New York Times je tada opširno pisao o njezinu slučaju. Prenoseći svjedočanstvo bračnog para Loman, s kojima je živjela u Stantonu u Kentuckyiju, o njoj su govorili kao o marljivoj ženi velikog srca, koja zbog trauma iz rata u BiH nije mogla gledati ratne filmove te ih je sve budila zbog svojih noćnih mora.

Svjedočila je silovanju djevojčice od srpskih vojnika, od koji je jednoga kasnije kao hrvatska vojnikinja prepoznala i odrezala mu penis kazavši kako više nikoga neće silovati. Steve Loman je uvjeren da je Azra Bašić dobra osoba koja je kriva samo zato što je kao ljudsko biće prošla kroz pakao ratnih strahota.

>>O izručenju Azre Bašić američki sud će raspravljati tek u kolovozu

>>Hrvatska državljanka optužena za ratni zločin bit će izručena BiH

Komentara 29

DU
Deleted user
00:37 14.07.2015.

vecernji je nevjerovatan; Azra Alešević udana za Nedžada Bešića ratovala na strani armije BiH... kako iz svih tih informacija naslov "Hrvatica" ??? kad treba u negativnom kontekstu postaviti naslov onda svi rodjeni u HR su hrvati??? osnove izričaja , drzavljanin RH nije isto sto i Hrvat zasto isti novinar ne stavi naslov Hrvat Sinisa Mihajlovic preuzeo klupu AC Milana? vjerovatno bi se svi smijali na takav naslov, ocajna podvala...

NI
ninja72
06:46 14.07.2015.

Sto ona ima sa Hrvatskom, niti ime nije Hrvatsko.

Avatar pora
pora
08:20 14.07.2015.

jedno je bit građanin i dobiti hr drzavljanstvo a drugo je biti hrvat. hrvati su katolici imaju svoja imena i prezimena !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije