Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GDJE SU POMPOZNE KONTROLE'

Lovrinović prozivao u Saboru: Koliko se mesa iz Brazila točno uvozi?

Ivan Lovrinović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/13
22.03.2017.
u 11:26

HNS-ov Goran Beus Richembergh podsjetio je nakon stanke zastupnike da blokada Hrvatskih studija traje već treći dan

Saborsko zasjedanje jutros je počelo minutom šutnje za nedavno preminule bivše saborske zastupnike, a zatim nizom zahtjeva za stanke o različitim temama.

– Prije nego što započnemo današnji rad pozivam vas da minutom šutnje izrazimo zahvalnost i odamo počast preminulim kolegama, bivšim saborskim zastupnicima Ivanu Pauleti, Ivanu Grubišiću i Juri Šonji – rekao je na početku sjednice predsjednik Sabora Božo Petrov.

HNS-ov Goran Beus Richembergh podsjetio je nakon stanke zastupnike da blokada Hrvatskih studija traje već treći dan.

– Radi se o paradoksu da se institucionalnim pritiskom pokušava ukinuti studije filozofije, ministar obrazovanja je filozof. Ukidanje upisnih kvota na filozofiji samo je prvi korak prema ukidanju Hrvatskih studija. Nerazumno je ovakvo institucionalno nasilje i vršenje pritiska samo zato što su neki profesori filozofije potpisali peticiju kojima se suprotstavljaju plagijatu. Slati policiju na vlastite studente sramota je. Ono što nije normalno ne smije postati normalno – kazao je Beus Richembergh.

SDP-ov Bojan Glavašević dodaje kako su studenti, mladi ljudi na ulici jer smatraju da je trenutačna uprava nanijela štetu i traže smjene.

– Kako da Hrvatska bude zemlja znanja kada izvrsnost nije kriterij, kad pod egidom autonomije sveučilišta cvate korupcija, nepotizam i plagijatorstvo. Zar Barišiću i Borasu ne izazivaju mučninu uniformirane osobe na sveučilištu – zanima Glavaševića koji poručuje studentima da se obrate zastupnicima ako trebaju ikakvu pomoć. Poziva i građane da pomognu tim studenima.

– Uz pratnju policije rektor ili ministar ih mogu ispratiti samo do autobusne stanice za Irsku ili Njemačku – tvrdi Glavašević.

HDZ-ova Vesna Bedeković pak naglašava da studenti ne trebaju brinuti jer će moći završiti fakultet normalno iako su se ugasile upisne kvote za filozofiju.

– Ovdje nije riječ o odmazdi ministra nego o boljoj profilaciji na studiju filozofije. Za filozofske sadržaje na Hrvatskim studijima naći će se novi okvir – tvrdi Bedeković te dodaje kako studenti koji su izglasali blokadu, a djeluju u sklopu Studentskog sabora, nisu sve studenti Hrvatskih studija, nego tamo ima i dosta građana "sa strane".

Branimir Bunjac iz Živog zida stanku je iskoristio da progovori o najavljenom poskupljenju cestarina, pa je upozorio da će Hrvatima biti jeftinije putovati avionom do Splita nego voziti se autocestom.

– Vinjete su isplativije od cestarina, a dovele bi do porasta BDP-a i turizma. Ministarstvo prometa nagomilane dugove planira prebaciti na građane, a bilo bi pošteno da za loše poteze Vlade odgovaraju premijer i ministri – kazao je Bunjac.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku upozorio je na velike količine uvezenog mesa za koje nije siguran da je prošlo kontrolu kvalitete.

– Lani je Hrvatska izravno iz Brazila uvezla hrane, dominantno mesa, u vrijednosti pola milijarde kuna, zato želim ukazati na dva problema – konstantan rast uvoza i smanjenje domaće proizvodnje te uvoz sumnjive, zdravstveno neispravne hrane, posebno mesa. Zato tražimo da se Vlada očituje što će učiniti s time u vezi i je li provjerila sve uvezeno meso, posebice goveđe i pileće meso? Znate gdje je Brazil, daleko je to, pa hrana mora biti jeftina u nabavi, a to je očito znak, neću reći alarma, ali to je ozbiljno pitanje. Koliko se mesa iz Brazila točno uvozi? – zanima Lovrinovića koji ministra poljoprivrede pita zašto nije proveo opsežne kontrole da utvrdi koliko ima neispravnog mesa, posebno iz Brazila?

– Pompozno je najavio te kontrole, a zašto je stao? Je li se ministar uplašio uvoznog lobija ili je odustao iz nekog drugog razloga? – pita Lovrinović.

>> Preminuo Ivan Pauletta, prvi predsjednik IDS-a

>> U 81. godini umro don Ivan Grubišić

Komentara 5

M7
mirocro.70
11:59 22.03.2017.

Možete vi u Saboru radit šta očete , jedini izlaz izać na ulice kao u Rumunjskoj i okupirat sabor. To je korumpirana banda.

LI
liskovaca
11:45 22.03.2017.

odite u Metro pa vidite!

LI
liskovaca
11:47 22.03.2017.

znate kako je skupo zbrinjavanje takvog odpada! Proizvođačima je jeftinije takvo smeće pokloniti korumpiranim državama kao Hrvatska! Trgovački lanci nam smeće prodaju po tržišnim cijenama kvalitetnog mesa i tako stvaraju ekstra profit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije