Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak na Markov trg

Željko Reiner izbacio Grbina iz sabornice

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/21
31.05.2016.
u 14:19

– Lijepo vas molim, nemojte raditi nered, tu temu niste najavili, ja vam oduzimam riječ. Izvolite napustiti sabornicu! Vi, kao pravnik, i u prošlom sazivu predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik, da vi kršite Poslovnik, to je nevjerojatno – prigovorio je Reiner

Predsjednik Sabora Željko Reiner izbacio je jutros iz sabornice SDP-ova Peđu Grbina jer se, kako je rekao, u raspravi nakon stanke nije držao teme koju je njegov klub najavio.

Naime, odmah na početku jutrošnjeg zasjedanja nekoliko je klubova zatražilo stanke zbog obrazovne reforme, imenovanja čelnih ljudi u državnim tvrtkama te smjene uprava u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa.

Reiner je primijetio da je u sabornici jako malo zastupnika te dodao kako mu nije jasno, s obzirom na to da cijeli prošli tjedan nisu radili. SDP je tako zatražio stanku zbog smjene uprava u strateškim  tvrtkama koja je, tvrde, donesena bez odluke Vlade.

– Prije tri tjedna SDP je s ovog mjesta zatražio smjenu Tomislava Karamarka jer se pokazalo da je on, kao i mnogi njegovi kolege prije njega, privatni interes stavio ispred javnog. Najavili smo da ćemo, ako on ne podnese ostavku, pokrenuti postupak njegova opoziva. Danas ćemo ponoviti poziv za njegovu ostavku, ali ne samo zbog čitavog niza novih informacija koje dnevno izlaze i ukazuju na stupanj zlouporabe položaja potpredsjednika Vlade.... – počeo je govoriti SDP-ov Peđa Grbin uime Kluba, a Reiner ga je počeo opominjati kako to nije tema koju je njegov klub najavio te da bi se trebao držati teme.

– Stipendije se ne isplaćuju od sutra, zaustavljena je kurikularna reforma, šest telefonskih sjednica – nabrajao je Grbin neovisno o Reinerovim opomenama.

– Lijepo vas molim, nemojte raditi nered, tu temu niste najavili, ja vam oduzimam riječ. Izvolite napustiti sabornicu! Vi, kao pravnik, i u prošlom sazivu predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik, da vi kršite Poslovnik, to je nevjerojatno – prigovorio je Reiner. Nakon toga sabornicu je napustio Peđa Grbin, a za njim su otišli i svi SDP-ovci koji su u tom trenutku biti u sabornici.

POGLEDAJTE VIDEO: Reiner izbacio Grbina iz sabornice

Po izlasku iz sabornice, Grbin je novinarima zahvalio što ima priliku reći ono u čemu ga je Reiner spriječio jer "nije želio slušati o tome kako se u Hrvatskoj ne isplaćuju stipendije studentima, kako se od sutra neće isplaćivati socijalne pomoći, kako je obustavljena kurikularna reforma".

– Ali prije svega, predsjednik Sabora Reiner nije želio čuti kako je ministar u Vladi gospodin Butković jučer grubo prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH zato što je bez prethodne odluke Vlade, iza leđa svojih koalicijskih partnera, pokrenuo postupak imenovanja uprava u nizu tako nevažnih trgovačkih društava u vlasništvu RH kao što su Hrvatske željeznice, kao što su Hrvatske ceste, kao što su Hrvatske autoceste, kao što su Odašiljači i veze. Ono što smo htjeli reći, a što nam je u Hrvatskom saboru onemogućeno, jest da je takva odluka protivna zakonu, a samim time i ništavna, da će uprave koje su na ovaj način jučer imenovane biti spriječene u donošenju odluka jer će svatko tko ima pravni interes u bilo kojem trenutku moći pokrenuti opoziv bilo koje odluke koju takva uprava donese. To znači da će svaka javna nabava, svaki ugovor koji navedene firme sklope biti ništavan i neće se moći primjenjivati – prigovorio je Grbin. Šteta koju ova Vlada nanosi Hrvatskoj je nemjerljiva i ona mora prestati odmah, smatra Grbin.

– Zbog toga smo danas još jednom htjeli pozvati gospodina Karamarka da ode što prije i da omogući hrvatskim građanima da donesu odluku o tome tko će upravljati Hrvatskom i da spriječi štetu koja na dnevnoj bazi nastaje. Ali gospodin Reiner to nije želio čuti – dodao je Grbin.

Predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan kazao je da je ovo nezabilježen slučaj, da se nekome tko govori uime kluba oduzima riječ i uskraćuje pravo da iznese stav kluba.

Nažalost, to pokazuje izuzetnu nervozu u HDZ-u i vladajućoj koaliciji, što pokazuje ne samo da više ne funkcionira Vlada, ne funkcionira Sabor i ova dva ili tri tjedna do odluke o glasovanju o opozivu prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka treba skratiti na najmanju moguću mjeru. Stoga mi u SDP-u zahtijevamo da se oni odgovorni koji u ovom trenutku glume da imaju parlamentarnu većinu izjasne kada će biti glasovanje, odnosno kada će biti rasprava o opozivu prvog potpredsjednika jer Hrvatska i hrvatski građani nemaju više vremena čekati. Ništa se ne radi, sve stoji i uistinu u ovom trenutku hrvatski građani najviše trpe isključivo zbog neodgovornosti, neznanja i moram reći izuzetno političke bahatosti HDZ-a i njihovih partnera u parlamentu – poručio je Dragovan. Boje se, dodaje, da će HDZ-ovci "sutra zatvoriti vrata parlamenta jer misle da će se tako spasiti".

– Neće! Nitko ne može ukinuti mogućnost govora u parlamentu, oni su to danas pokušali. Još jedanput ponavljamo svoj zahtjev. Gospodo, izvolite se izjasniti kada će ta točka biti na dnevnom redu, kada će se o tome raspravljati i kada će biti glasovanje, to očekuju hrvatski građani – zatražio je Igor Dragovan. Podsjeća da je njegova stranka pokrenula priču o opozivu Karamarka jer smatra da u svim aferama posljednjih tjedana postoji politička odgovornost prvog potpredsjednika Vlade.

– Tako se ne može raditi i to je bila odgovornost i obveza SDP-a i partnera kao opozicije. Pokazalo se da smo apsolutno u pravu, a nervoza HDZ-a pokazuje da imaju ozbiljan problem s čuvanjem svog prvog potpredsjednika u parlamentu i brojem ruku – zaključio je Dragovan koji kaže da će se na glasovanju, za koje žele da bude što prije, vidjeti imaju li potrebnih 76 ruku za Karamarkov opoziv.

Rasprava o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi

Ministarstvo socijalne politike i mladih isplatilo je sve socijalne naknade za svibanj, poručio je danas u Saboru zamjenik ministrice Ante Babić tijekom rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Izmjenama se s 1. lipnja ove godine na ožujak 2017. godine odgađa uspostava Jedinstvenog centra za naknade (JCZ) koji treba objediniti zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za djecu, naknadu za nezaposlene te rodiljsku i roditeljsku potporu. Do odgode dolazi jer, pojasnio je Babić, nisu osigurani odgovarajući organizacijski i administrativni uvjeti za rad Centra.

- Sabor će, očekujem, o zakonu glasovati 3. lipnja, s tim da će Vlada amandmanom urediti da na snagu stupa danom donošenja. U tih dva dana ne bi se trebalo ništa spektakularno dogoditi, zahtjevi će se i dalje primati, nastavit će se i dalje raditi u centrima za socijalnu skrb – objasnio je Babić te kritizirao rad bivše vlade i bivše ministrice socijalne skrbi Milanke Opačić.

- Samo za dio vezan za JCZ utrošilo se 7, 5 milijuna kuna, od toga pola milijuna za službena putovanja, za tehničkog asisistenta savjetinika za EU fondove plaćeno je 850.000 kuna, gospodinu za nadziranje profiliranja plaćamo 20.000 eura, za tehničkog asistenta savjetnika za uređenje uredskih prostora ureda državne uprave potrošeno je 738.000 kuna – nabrajao je Babić. S njime se nije složila Milanka Opačić koja tvrdi kako Svjetska banka ima propozicije po kojima se troše njena sredstva te su konzultanti angažirani upravo na njihov zahtjev.

- Novci Svjetske banke ne mogu se trošiti ni za kakve naknade, nego ciljano za reforme. Reforma je bila pripremljena i mogla je ići da se ovih šest mjeseci nismo bavili putovanjima i drugim perifernim stvarima – uzvratila je Opačić.

SDP je zbog ovoga Vladu prozvao za nemar i nebrigu prema socijalno najugroženijima i studentima jer u toj stranci drže da građani nakon 1. lipnja neće moći primati socijalne naknade.

- Ova je Vlada, po prvi put u povijesti, dovela studente u situaciju da mjesecima ne primaju stipendije, Vlada ili ne radi ništa ili stvara kaos – kritizirala je SDP-ova Sabina Glasovac.

HDZ-ov Ivan Šuker pak vjeruje da zakon šalje jasnu poruku da će sve ići po starom i da nitko neće biti oštećen. -Međutim, teško je priznati da nešto nisi napravio, pa da bi prikrio da nešto nisi napravio onda napravi paniku, a to se ovih dana događa sa predloženim izmjenama – primjetio je Šuker.

>>Reiner: Ostavimo napokon mrtve na miru

Komentara 170

Avatar biro
biro
10:16 31.05.2016.

Reiner svaka ti cast. Ajmo sada udbasija udrite minuse hahahahaha.

SA
santos008
10:15 31.05.2016.

Sjednica pocela ko kad se glasalo za samostalnost Hrvatske ,oni sto su za Hrvatsku ostali u Sabornici a oni sto ne vole Hrvatsku napustili su Sabornicu,odnosno oni sto vole Jugoslaviju.

IB
ibiza
10:15 31.05.2016.

dabogda se ne vratili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije