Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVARANJE ARHIVA

Sabor većinom glasova poslao Mostov prijedlog u drugo čitanje

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.03.2017.
u 10:32

Odbor, je naime, Saboru predložio da se prihvate Mostove izmjene Zakona o arhivima, da se sve primjedbe i prijedlozi iz rasprave, a posebno primjedbe i mišljenje Vlade, dostave predlagatelju radi izrade konačnog prijedloga zakona

Hrvatski sabor poslao je danas u drugo čitanje Mostov prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivu. ''Za'' je bilo 114 zastupnika, dok je troje HSS-ovih zastupnika bilo suzdržano.

Klub SDP-a odustao je od zahtjeva da se o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima glasuje pojedinačno, a nakon što predsjednik Sabora Božo Petrov nije prihvatio prijedlog predsjednika Kluba SDP-a Arsena Bauka da se glasuje pojedinačno o tri točke zaključka koji je Saboru o tom prijedlogu zakona uputio Odbor za obrazovanje, Bauk je zatražio stanku kako bi se konzultirali prije glasovanja.

Odbor, je naime, Saboru predložio da se prihvate Mostove izmjene Zakona o arhivima, da se sve primjedbe i prijedlozi iz rasprave, a posebno primjedbe i mišljenje Vlade dostave predlagatelju radi izrade konačnog prijedloga zakona.

Treća točka tog zaključka kaže da je predlagatelj, odnosno Most, dužan prije podnošenja konačnog prijedloga zakona pribaviti mišljenje Hrvatskog državnog arhiva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, pučke pravobraniteljice i povjerenika za informiranje o pitanjima na koja se odnosi konačan prijedlog zakona.

Bauk je nakon stanke ponovio svoje viđenje, kako kaže, neobične situacije s ovim zakonom, kojeg, podsjeća, predlaže stranka koja je dio vladajuće većine, a kojeg Vlada koje je ta stranka dio ne prihvaća, ali stranke koje čine Vladu ipak ga u Saboru podržavaju.

Dodao je da SDP podržava zakon, ali ne podržava ostale točke zaključka, posebice onu prema kojoj se predlagatelj obvezuje da traži mišljenja drugih institucija. 

– To nam nije prihvatljivo, to su institucije koje odgovaraju Saboru, a ne Sabor njima, ne može se zaduživati Klub zastupnika da pribavi mišljenja institucija, to nam je neprihvatljivo. Mi predlažemo da se o zaključcima Odbora za obrazovanje glasuje odvojeno – rekao je Bauk, no predsjedavajući Željko Reiner rekao mu je da se neće glasovati odvojeno.

– Osim toga, Vlada nije odbila prijedlog ovog zakona iako se stalno pokušava to ponavljati, a nije točno – odgovorio je Reiner.

>> 'Tko manipulira arhivom Udbe? Pitajte one kadrove koji su upravljali bivšim, a prikrili se u ovom sustavu'

>> Grmoja: Otvorimo svu arhivu do 22. 12. 1990. Stazić: Zašto stati tu, otkrijmo je li točna priča da je Tuđman zabranio da se djeca izvuku iz Vukovara?

Ključne riječi

Komentara 2

BR
Brandfackel2
11:06 29.03.2017.

Svaki pošten i pametan čovjek ne treba čekati da se otvore arhivi jer dovoljno je zbrojiti koliko je masovnih grobnica otkriveno na području RH, Slovenije i Austrije da bi se shvatilo kako je KPJ-KPH-SKH i njihovi politički sljednici najveća zločinačka organizacija ikad stvorena na ovim područjima. Zanimljivije bi bilo otkrivanje bankovnih računa crvene buržoazije koja se obogatila uništavanjem hrvatskog naroda.

RP
rpzagreb
13:41 29.03.2017.

Bolje da se ozbiljno prime obrazovanja, porezne i regionalne reforme, racionalizacije poslovanja u državnim poduzećima, smanjenja broja besmislenih agencija,.......Drugim riječima, stvari od kojih bi ljudi u državi mogli, možda i bolje živjeti. U budućnosti. Sve drugo je skretanje fokusa sa pravih i realnih problema tj. klasični način političke manipulacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije