Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu zadovoljni

Sabor se ne može dogovoriti o novim ustavnim sucima

24.03.2015., Zagreb - Odbor za ustav i poslovnik poceo je razgovore sa kandidatima za nove suce Ustavnog suda.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.04.2015.
u 08:00

Zastupnici se o novim ustavnim sucima moraju dogovoriti najkasnije do lipnja iduće godine, inače bi došlo do ustavne krize

Odbor za Ustav danas bi trebao utvrditi listu kandidata za ustavne suce o kojima naknadno treba glasovati Sabor. Za dva prazna mjesta na Ustavnom sudu prijavilo se 11 kandidata, s kojima su članovi Odbora na čelu sa SDP-ovim Peđom Grbinom proveli razgovore još 24. ožujka, no od tada nisu provedene nikakve konzultacije među saborskim klubovima o najizglednijim budućim ustavnim sucima.

S obzirom na to i na činjenicu kako nam iz gotovo svih stranaka neslužbeno komentiraju da nisu zadovoljni prijavljenim kandidatima, očito je da se u ovom krugu vladajući i oporba neće dogovoriti oko novih ustavnih sudaca.

Jedno mjesto na Ustavnom sudu prazno je još od 2010., otkad su provedena dva natječaja, ali bez rezultata jer se u Saboru nije mogla skupiti potrebna dvotrećinska većina koja bi izabrala suca ili sutkinju. Ovaj scenarij, čini se, ponovit će se i na ovom natječaju pa će se novi javni poziv vjerojatno ostaviti za novi saziv Sabora nakon parlamentarnih izbora. Do kraja godine istječe još pet mandata sudaca, uključujući i onaj predsjednice Ustavnog suda, pa će se u novom krugu morati birati svih sedam sudaca. Ustavni zakon o Ustavnom sudu sucima, doduše, omogućuje da dužnost obavljaju još šest mjeseci nakon isteka mandata, tako da će se zastupnici morati najkasnije do lipnja iduće godine dogovoriti o novim sucima, inače bi moglo doći do ustavne krize jer Sud ne bi imao potrebni kvorum za donošenje odluka.

HDZ je već najavio da neće podržati nijednog sada prijavljenog kandidata jer nitko, tvrde u toj stranci, ne zadovoljava njihove kriterije. Oni vjeruju da je najbolje izabrati svih sedam sudaca "u komadu". SDP, s druge strane, planira Saboru predložiti bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića, profesoricu prava Sanju Barić te sutkinju Ivanu Čalić koja je presudila Ivi Sanaderu i HDZ-u. Iako su u SDP-u već sada svjesni da njihovi prijedlozi neće naići na podršku ostalih stranaka i zastupnika, nadaju se da bi barem profesorica Sanja Barić mogla dobiti dovoljno glasova. Njezin izbor podržava i dobar dio oporbenih zastupnika, no pitanje je, pogotovo zato što ni neke stranke među sobom nisu dogovorile što će i kako će kada je riječ o ovom pitanju, može li skupiti potrebnu dvotrećinsku većinu da joj da mandat ustavne sutkinje.

>> Ustavni sud 
do jučer bio 'najžešća oporba', a sad se 'slizao' s Milanovićem?!

>> Zašto se kandidate za Ustavni sud uopće maltretira s pitanjima

Komentara 13

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
11:05 28.04.2015.

S ovom vladom se nitko nista ne moze dogovorit. Osim clanova foruma mladih koji uredno sklapaju ugovore o radu s javnim tvrtkama.

Avatar Becarina
Becarina
11:23 28.04.2015.

Crveni znaju da odlaze pa bi nam rado podmjestili barem ustavni sud . Ometali bi rad Karamarka i buduceg hrvatskog sabora , borili se protiv osude komunizma . Njet drugovi , dosta ste upropastili u Lijepoj Našoj .

UI
Uvijek_iskreno
11:52 28.04.2015.

Kad Peđa vodi, to ne ide nikud i od tog nema ništa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije