navigacija Hrvatska 127
PRIHVAĆENE IZMJENE ZAKONA

Ovakve scene iz Sabora odsad će se kažnjavati!

SDP-ovi Peđa Grbin i Nenad Stazić tražili su da se tu uvrste i obveze prema Klubu zastupnika, no taj je prijedlog odbijen.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici ubuduće će se kažnjavati za sve neopravdane izostanke dok Sabor zasjeda, odlučio je danas Sabor sa 76 glasova za, 3 protiv i 28 suzdržanih glasova, prihvaćajući jedno od Mostovih jamstava iz doba pregovora o sastavu aktualne Vlade, odnosno izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru. Taj Mostov prijedlog prvotno je predviđao da se zastupnici kažnjavaju samo zbog izostanaka iz Sabora u petak kada se glasuje, međutim, zahvaljujući amandmanima, odlučeno je ipak da će ih se kažnjavati za izostanke svaki dan. Neće, doduše, te kazne biti neki preveliki iznos koji će utjecati na plaće zastupnika, budući će se svaki izostanak kažnjavati umanjivanjem zastupničkog paušala za iznos jedne tuzemne dnevnice, dok plaća ostaje nedirnuta. Zastupnici, naime, svaki mjesec uz plaću primaju i paušal u iznosu od 1500 kuna, koji će se svakim izostankom smanjivati za 150 kuna koliko iznosi dnevnica, što u konačnici znači da zbog izostanaka zastupnici mogu izgubiti maksimalno 1500 kuna.

- Da smo ranije imali takav zakon, Željko Kerum koji nikada nije dolazio u Sabor bi godišnje ostao bez 18 tisuća kuna – izračunao je Mostov Nikola Grmoja.

Ipak, propisani su i opravdani izostanci, a to su bolest (što je zastupnik dužan opravdati liječničkom potvrdom), smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv, prisustvovanje društveno-političkim, gospodarskim, znanstvenim, kulturnim i drugim skupovima, konferencijama, manifestacijama i svečanostima na koje je zastupnik pozvan.

SDP-ovi Peđa Grbin i Nenad Stazić tražili su da se tu uvrste i obveze prema Klubu zastupnika, no taj je prijedlog odbijen.

- Ako se taj amandman ne prihvati zakon neće biti usklađen s Poslovnikom Sabora koji te obveze glede kao dolazak u Sabor. Smiješno je da ću ja kao izaslanik svoje stranke, odnosno Kluba zastupnika na komemoraciji u Jasenovcu biti kažnjen jer se to smatra neopravdanim izostankom, ali ako odem na dan svog grada, to se tolerira – prigovorio je Grbin.  

>> Zastupnike će kažnjavati ako neopravdano izostanu sa sjednica, Živi zid razočaran prijedlogom

>> Petrov: Nedolazak na sjednicu Sabora kod donošenja zakona kažnjavat će se s 500 kuna

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (7 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

11
Registracija
 • Artoo Detoo

  21.04.2017 u 15:39h

  Možete li ove zakone primijeniti i na privatnika kod kojeg radim? Naime, ne da mi se stalno dolaziti na posao i optimalno bi mi bilo imati neradni ponedjeljak i petak, a podrazumijeva se spojiti blagdane i dobiti mini odmor od cca 2-3 tjedna. Ljeti bih isto rado godišnji u trajanju od 3 mjeseca. Slažem se da mi plaća ostane netaknuta, a neka me "kazne" smanjivanjem iznosa koji dobijem za javni prijevoz. POTPISUJEM ODMAH!
  Komentar je uređen 21.04.2017 u 15:40h
  7 100% 0
 • Južni Južni

  21.04.2017 u 14:48h

  ...zbog neopravdanih izostanaka... Do sada su svi izostanci bili opravdani. Tko će biti sudac opravdano - neopravdano?
  7 78% 2
 • elkomadante elkomadante

  21.04.2017 u 15:02h

  plenkovicu, jesi stavio zakon o obustavi ovrha za građana republike hrvatske kao i za todorića ?
  5 83% 1
 • zdepar zdepar

  21.04.2017 u 20:30h

  dovoljno bi bilo da se, na početku sjednice dnevno pročita popis izostalih i razlozi izostanka, kako bi to čuli "njihovi" TV gledaoci do kojih je oporbi odjednom posebno stalo, toliko da su najaktivniji kad su u prijenosu
  1 100% 0
 • IstinaHurts

  21.04.2017 u 19:17h

  kako vode državu i kakve zakone donose možda i bolje da ne dolaze?
  1 50% 1
 • emerikemerikson emerikemerikson

  21.04.2017 u 18:51h

  Ovaj vid parlamentarne demokracije ne daje pozitivne rezultate . Možete ih vezati i lancima u Saboru ali rezultati će biti isti. Sve je to jedna jadna predstava.
  3 100% 0
Pregledaj sve komentare
Pogledajte još
\'gradska......zagreb...15.09.2004 narkomanka snimio robert anic  zene depresija\'
Sveouhvatno istraživanje

Prosječna dob opijatskih ovisnika u Hrvatskoj je 26 godina, a oporavak je moguć u 80%