Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica sabora

Sabor odbio skinuti zastupničke imunitete Petrovu, Bulju i Pupovcu

18.01.2017., Zagreb - Drugog dana 3. sjednice Sabora premijer Andrej Plenkovic podnio je izvjesce o sastancima Europskoga vijeca. Branko Bacic, Bozo Petrov, Miroslav Simic. photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.02.2017.
u 10:45

Zastupnici su danas na početku saborskog zasjedanja proširili dnevni red sjednice s 13 novih točaka, nakon čega je uslijedilo glasovanje o raspravljenim točkama tijekom protekla dva tjedna, koliko nije bilo glasovanja, a zatim je došlo vrijeme za uobičajenu stanku

Zastupnici su danas na početku saborskog zasjedanja proširili dnevni red sjednice s 13 novih točaka, nakon čega je uslijedilo glasovanje o raspravljenim točkama tijekom protekla dva tjedna, koliko nije bilo glasovanja, a zatim je došlo vrijeme za uobičajenu stanku.

Među uvrštenim točkama su izmjene Zakona o državnim potporama, Zakona o kaznenom postupku, prestanak važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, o zlouporabi i suzbijanju droga, itd.

Na dnevnom se redu našla i konačna lista kandidata za izbor pet članova Programskog vijeća HRT-a, prijedlog zaključaka o izmjeni Uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te programsko i financijsko izviešće HOO-a za 2014. 

Na dnevnom redu i interpelacija o Ini 

U dnevni red su uvršteni i oporbena interpelacija o radu Vlade zbog postupanja vezanih uz najavljenu renacionalizaciju Ine i privatizaciju 25 posto dionica HEP-a, prijedlog Odluke o razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hine, kao i prijedlog odluke o imenovanju dijela članova istog tijela.

 HDZ-ov zastupnik Darko Milinović usprotivio se hitnosti postupka Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu, ustvrdivši da to neće riješiti problem zdravstvenog sustava. "Ne vidimo nikakvog razloga da se uvrsti u hitni postupak jer ne bi riješio nikakve probleme u zdravstvenom sustavu, a resorno ministarstvo ionako priprema određene zakonske prijedloge", objasnio je Milinović.

Branimir Bunjac (Živi Zid) usprotivio se nadopuni dnevnog reda jer, kako je rekao, još nisu riješene ni točke s konstituirajuće sjednice. "Vi svaki dan nadopunjujete dnevni red novim točkama. Kad ćemo završiti? Ovim tempom nećemo ni do Božića", zamjerao je Bunjac vladajućima.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner objasnio mu je kako se dnevni red mora nadopunjavati po Poslovniku, jer bi to u suprotnom to značilo kršenje Poslovnika.

Odmah nakon glasovanja određena stanka

 Tek što su glasovali o  ranije raspravljenim točkama i dopunili dnevni red, saborski klubovi u srijedu su se vratili staroj navadi pa su zatražili stanku kako bi, mimo dnevnog reda, progovorili o temama koje drže aktualnim.

 "Najnovij postupak" protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića, onaj za potencijalni sukob interesa, tema je o kojoj želi govoriti Goran Aleksić (SNAGA), o rastućem siromaštvu u hrvatskom društvu želi govoriti Silvano Hrelja (HNS/HSU), o teškom stanju u gospodarstvu Vukovara s naglaskom na tvrtku Borovo 'mostovac' Tomislav Panenić, a o aktualnom skandalu zbog isplaćivanih dnevnica u Vladi, gdje je nepravilnosti otkrila državna revizija, HDZ-ov Jasen Mesić.

 Zbog svih tih tema, posebno one o kojoj želi govoriti HDZ, svoj stav će iznijeti i Klub SDP-a, najavio je Arsen Bauk.

Odbili skinuti imunitet Petrovu i Bulju

Sabor je potvrdio stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) te odbio skinuti zastupnički imunitet, odnosno odobriti vođenje kaznenog postupka protiv 'mostovaca' Bože Petrova i Mire Bulja, koje je za klevetu tužio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

Karamarko je Petrova i Bulja tužio zbog izjava danih za predizborne kampanje krajem kolovoza 2016. u Zadru, a u kojima su naveli da je "Karamarko smijenjen jer je uhvaćen u kriminalnim radnjama", odnosno da su "to političke elite koje su izdale nacionalne interese štiteći Karamarka, Sanadera i sve pljačke koje su se ranije događale".

Karamarko je ocijenio da su time iznijeli neistine koje mogu štetiti njegovoj časti i ugledu.

Praksa je MIP-a i Sabora da odbija zahtjeve za skidanje imuniteta kada to traže privatni tužitelji, ne i kada to traži državno odvjetništvo ili sud.

Zbog tog je razloga Sabor 'ostavio' zastupnički imunitet i Miloradu Pupovcu (SDSS) kojega je, također zbog kaznenog djela klevete, tužio privatni tužitelj.

Sabor je u srijedu u drugo čitanje poslao prijedloge zakona o koncesijama, o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, o zaštiti svjedoka, o ravnopravnosti spolova itd. Sve primjedbe i prijedloge izrečene u raspravi na odborima i u Saboru dostavit će se predlagateljima kako bi ih uzeli u obzir kod izrade konačnih zakonskih tekstova.

>> Mesić: Imamo i mi artiljerije. Bauk citirao Končara: Ako pucate, pucajte u prsa!

>> VIDEO Pernar s govornice šutio za mlade koji napuštaju zemlju, Culej s mobitela puštao hrvatsku himnu

Komentara 6

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
12:26 08.02.2017.

Pitanje imuniteta se moglo lako izbjeći su Bulj i Petrov osobe s karakterom. Za Pupovca navedena provjera nije ni potrebna. Jednostavno, kad optužnica za klevetu dođe na sud, sud obavijesti potencijalne optuženike Bulja i Petrova o istoj, nakon čega se oni pozivaju na imunitet, nakon čega sud o zahtjevu za skidanje imuniteta obavještava Sabor. Da su Petrov i Bulj karakterne osobe, odnosno osobe s integritetom, onda se ne bi ni pokušale skrivati iza imuniteta. Jednostavno, kad ih sud obavijesti da se protiv njih vodi postupak za klevetu, oni su se na isti trebali odazvati, i nikada pitanje imuniteta ne bi došlo do Sabora. Ovako su i Bulj i Petrov ispali jadnici koji otvoreno kleveću, a kad na sudu trebaju potvrditi svoje klevete, onda se ko miševi sakriju iza imuniteta. Jadno, prejadno.

77
777CRO
13:31 08.02.2017.

Šta je sa jovanovicem , stanimirovicem , grciicem , ostojicem , Milanovićem ... peta kolona u Hrvatskoj državi uživa sve privilegije i nastavlja ugrožavati hrvatsku državu ... do kada?

GU
gustirna
13:44 08.02.2017.

Ne znadem zasto sud prihvaca tuzbe bratije sa imunitetom protiv privatnih osoba ako ovi sa imunitetom ne mogu biti tuzeni od privatnih osoba...i zasto se privatne osobe uopce odazivaju na tuzbe druga ranka i slicnih kada smo po ustavu svi jednaki...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije