Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednoglasno

Sabor usvojio odluku o raskidanju Arbitražnog sporazuma

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
29.07.2015.
u 13:36

– Nije problem u dokumentu, već u ljudima – kazao je Milanović

Saborski zastupnici okupili su se danas u sabornici na izvanrednoj sjednici Sabora na kojoj bi nakon rasprave trebali donijeti odluku da Hrvatska raskida Arbitražni sporazum te obvezati Vladu da to i realizira. Iako je bilo najavljeno da će govoriti samo predstavnici Klubova zastupnika, na kraju su ipak prikupljene i prijave za pojedinačnu raspravu.

U nastavku pratite tijek sjednice:

13.30 sati - Hrvatski sabor jednoglasno je, sa 141 glasom, obvezao Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade RH i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenog 2009. godine, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010., zbog bitne povrede njegovih odredbi od Slovenije.

U nastavku pročitajte tekst usvojenog zaključka:

13.02 sati – Sabor će glasovati u 13.30 sati. 

13.00 satiZavršno je Vesna Pusić podsjetila da smo se našli u ovoj situaciji nakon što je transkript telefonskih razgovora slovenskih medija objavljen u srpskim medijima, pa u Večernjem listu.

– Mi smo radili apsolutno u okvirima definiranim Arbitražnim sporazumom, vjerujući u proceduru koja će dovesti do rješenja i definiranja pitanja razgraničenja i trajne granice sa Slovenijom. Prvu naznaku da bi moglo biti kršenja sporazuma imali smo u izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova i na to smo reagirali pismom arbitraži i Europskoj komisiji jer je ona na neki način bila posrednik u definiranju sporazuma. Dokazalo se i pokazalo transkriptima, pa i audiosnimkama, da je cijeli postupak kontaminiran, odnosno da nije problem samo u ponašanju slovenskog suca i slovenske zastupnice, nego da je problem u predmetu, u onom materijalu temeljem kojega bi sada arbitraža trebala donijeti odluku jer je u taj predmet putem djelovanja slovenskog suca i zastupnice ubačen materijal koji tamo ne bi trebao biti. I nitko ne zna što je u materijalu legalno i legitimno, a što je ubačeno naknadno, tako da je predmet i pod pretpostavkom da su suci najbolji na svijetu, kontaminiran – objašnjava još jednom Pusić te dodaje da je Hrvatskoj u interesu da rješava svoja otvorena pitanja sa susjedima.

– Vlada je na sve reagirala prema proceduri, bez preskakanja iti jednog koraka. U dobroj vjeri smo radili, ali to nije pokazala i druga strana. Mi ne vodimo borbu sa Slovenijom. Međunarodni sud zapravo mora ima poteškoću što se može baviti samo granicom na moru, a Međunarodni sud pravde je jedina instanca kojoj ćemo se moći obratiti, ali za obje institucije je potreban pristanak obiju strana, dakle, Hrvatska ne može otići sama. Što se lobiranja tiče, koje se često krivo uspoređuje s vanjskom politikom, ono završava upravo ovako – nastavlja Pusić te objašnjava što dalje.

– Pitanje je što dalje nakon raskida ugovora. Vlada će sutra donijeti odluku, i o njoj notificirati Sloveniju i time započeti proces izlaska iz postupka. Ne treba se zavaravati da će to naići na opće oduševljenje. Trebamo nastaviti na rješavanju pitanja granica, zbog istarskih ribara, ali i svih ostalih koji žive uz granicu sa Slovenijom, Žumberčana, Prekomuraca... – zaključila je Pusić i rekla da će Vlada postupiti u skladu s o onim što Sabor odluči.

12.45 satiČlan stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Josip Kregar kaže da je sada nužno pokazati jedinstvo i odlučnost jer je slovenska strana narušila povjerenje na kojemu počiva sudstvo.

– Došlo je do velike pogreške i ona se ne da popraviti nastavkom arbitraže ni svim mjerama koje skreću pažnju s osnovne činjenice – da je pogreška napravljena. Zahtjev kojim tražimo da Međunarodni sud pravde ili prava mora ovo riješiti, legitiman je i miroljubiv i očekujem od svih naših prijatelja i suradnika u EU da to prihvate – naglašava Kregar i dodaje da nisu narušeni dobrosusjedski odnosi sa Slovenijom te su oni i dalje dobrodošli u Hrvatsku.

12.30 sati HSU-ov Silvano Hrelja podsjeća da je on 2009. bio protiv Arbitražnog sporazuma jer je sumnjao u njegov ishod, ali i zato što je stao uz istarske ribare.

– Znam da se tada drukčije nije moglo, nije bilo drugog rješenja jer je interes bila deblokada pregovora s EU. Nisu susjedski odnosi tako idilični ni na osobnoj razini, ni na razini država, ali ako imaju negativnu stranu, imaju i pozitivnu stranu. Mi s njima možemo računati na istinsku solidarnost i suradnju na projektima. Zato molim da ne koristimo termin dobrosusjedski odnosi, nego pravi odnosi temeljeni na interesima i argumentima – kaže Hrelja te dodaje da Hrvatska mora izići iz ovog sporazuma zbog grubog kršenja uljuđenih normi ponašanja i potpunog gubitka smisla ovog Suda. HSU žali zbog toga što je došlo do ove situacije jer nas stavlja u neugodan položaj s obzirom na to da postoje neriješena granična pitanja s ostalim susjedima.

– Zato je sada legitimno pitanje je li međunarodna arbitraža način za rješenje pitanja granica. Ključ rješenja spora leži u diplomatskim aktivnostima Vlade čiji je zadatak upoznati svijet s argumentima kako hrvatski teritorij ne bi na silu došao u posjed Slovenije ili nekoga drugog – zaključuje Hrelja.

12.20 satiSDP-ov Nenad Stazić kaže da ovoj temi treba pristupiti s tri polazišta.

– Prva je da smo mi i Slovenija susjedne zemlje i dva prijateljska naroda, vežu nas razne veze i nitko ih nema pravo minirati. Druga teza je da se politike i vlade mijenjaju, ali pitanje suvereniteta i granica zemlje ostaju zauvijek. Treća teza je da ovom problemu treba pristupiti ozbiljno i odgovorno, bez samoreklamiranja i stjecanja jeftinih političkih poena – smatra Stazić te dodaje da Hrvatska ne zna do koje je mjere kontaminiran arbitražni postupak i zato nam ne prestaje ništa drugo nego izići iz njega, inače bi se ugrozili nacionalni interesi Hrvatske.

– Preostaju nam dvije stvari, čuvati nacionalne interese, odmjereno i pametno, te postići jedinstvo jer svako rivalstvo samo nanosi štetu nacionalnim interesima – zaključuje Stazić.

12.10 satiDamir Kajin kaže da u Hrvatskoj trebamo biti hladni kao led, kao špricer jer ovo je prvorazredna tema za Hrvatsku.

– Uvrijeđen sam jer Istarska županija nije raspravljala o ovome. Živim uz granicu i siguran sam da ovdje nitko ne poznaje situaciju bolje od mene. Nikada ništa nisam činio protiv Slovenije, nego za Istru s ove ili one strane granice – podsjeća Kajin te naglašava da Hrvatska odmah mora van iz arbitraže.

– Pitanje je hoćemo li obraniti svoje. Ja bih svojoj braći u Sloveniji krv dao, zemlju nikada. Mi moramo ća od ovog suda, ovi suci nam ne smiju suditi, ali Hrvatska neće moći pobjeći od arbitraže i načela koja su potpisali prvo Račan, a onda Kosor. Mi smo naložili sudu da u hrvatskim vodama dodijeli Sloveniji izlaz na more, tako mi gubimo dodir s Italijom – upozorava Kajin koji ne vjeruje da su naši špijuni prisluškivali Slovence, već misli da je netko drugi uključen u to, a možda i sami Slovenci.

– Ovim ćemo mi kupiti vrijeme, ali proliveno mlijeko, 300 četvornih kilometara mora, jako ćemo teško vratiti – zaključuje Kajin.

12.00 satiPredsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko podsjeća da je Slovenija nedopustivim aktivnostima željela utjecati na odluku suda.

– Slovenija šalje poruke da ne možemo izaći iz arbitraže, a sud se ponaša kao da se dogodilo nešto normalno. Moramo im odlučnim djelom pokazati da nećemo prijeći preko grubog kršenja sporazuma. Ovaj pokušaj prijevare bio je pokušaj kompromitacije međunarodnog prava – tvrdi Karamarko te dodaje da Slovenci moraju shvatiti da raskid ugovora nije izraz naše obijesti, nego čuvanje nacionalnih interesa.

– Hrvatska, neovisno o ovom slučaju, treba nastaviti graditi dobrosusjedske odnose sa svim susjedima, pa i Slovenijom – kaže Karamarko te poziva zastupnike da sadašnje i sve buduće Vlade obvežu da svim dopuštenim sredstvima štite hrvatske interese.

– Neka naše zajedništvo bude jasna poruka svim tijelima državne uprave i diplomatskim predstavništvima. Neka ovaj stupanj jedinstva i zajedništva ostvarimo i u svim drugim situacijama bitnima za prosperitet našeg naroda – zaključio je Karamarko.

11.50 sati Nezavisna Jadranka Kosor podsjetila je na teške uvjete u kojima je Hrvatska pristala na arbitražni postupak i potpisala sporazum vjerujući da je to najbolje. Nada se da će Sabor jednoglasno donijeti odluku o raskidu ugovora.

– U sporazumu piše, nakon što se on potpiše, da Slovenija diže sve rezerve oko ulaska Hrvatske u EU. Da ga nismo potpisali, Hrvatska ne bi bila članica EU. Izbor novog arbitra za nas nema značaja jer je postupak nepovratno urušen. Po svemu sudeći, najmanje tri suca bila su u nedopuštenim radnjama, i novi arbitar za nas ništa ne znači, jer bi to izgledalo kao da na srušenu kuću vi pokušavate staviti novi krov. Jasno je da taj sud ne može donijeti pravednu odluku. Mi imamo problem jer su Slovenci prekršili sporazum, slovenska politika pokušala je na nečastan način, ispod žita učiniti nešto za sebe jer su shvatili da bi izgubili spor – vjeruje Kosor.

11.30 sati – IDS-ov Vater Boljunčić kaže da je u Istri pitanje granice u Savudrijskoj vali izuzetno važno zbog stanovnika tog kraja i ribara koji od tog mora žive.

– Hrvatska je arbitražnom postupku pristupila u dobroj vjeri, no odstupanje od pravičnih načela dovodi do toga da cijelo rješenje problema može završiti na skandalozan način. Sada je jedini izlaz raskid arbitražnog ugovora, a pitanje granice mora se riješiti na Međunarodnom sudu pravde ili na Sudu za pravo mora. Hrvatska sigurno ne može dopustiti da se nepravičnim postupkom oduzme dio njezina teritorija – kaže Boljunčić koji Vladi daje podršku da se raskine sporazum i da se temeljem međunarodnog prava razriješi problem s granicom.

– Nadamo se da će Slovenija uvidjeti i svoju pogrešku i prekinuti ovu arbitražu – tvrdi Boljunčić.

11.20 sati Nezavisni Branko Vukšić osvrnuo se na jučerašnju odluku Slovenije o svom novom arbitru i njihov komentar da je taj potez šah-mat Hrvatskoj.

Nakon svega što je Slovenija napravila, jasno je da ovo ne bi uspio režirati ni Quentin Tarantino, ne bi on to tako dobro i maštovito izrežirao kao slovenska strana i njihovi suci, a u našu korist. Dokazalo se, tko se mača lača, od njega izgubi glavu. Potajno se nadam da su u provaljivanju sudjelovale i naše tajne službe. Slovenci tada kažu da su to podmetanja, ali to nije istina. Ne trebamo izaći, trebamo sprintati van, poštujući protokol koji će biti dug i zamoran. Ako smo izdržali sve blokade Slovenije prije ulaska u EU, izdržat ćemo i ovo. Zar je veći grijeh snimati lopova kako krade, od same krađe? Da sad ne izađemo, moralo bi nas se optužiti za izdaju nacionalnih interesa – tvrdi Vukšić kojeg zanima zašto Europska komisija želi da se arbitraža nastavi.

11.15 sati HNS-ov Igor Kolman kaže da je ružan razlog zbog kojeg su danas zastupnici u Saboru.

– Ja se dobro osjećam jutros, jer je dobar osjećaj imati državu koja funkcionira, imati Vladu koja dobro radi, imati diplomaciju koja se zna nositi s izazovima, jer je dobro imati Sabor koji je u stanju hladne glave donositi odluke. Ova priča s arbitražom je nažalost gotova stvar, ne zato što je Hrvatska to htjela, nego zato što je druga strana prekršila sporazum u događaju koji je zaista bez presedana u međunarodnoj praksi. Nema puno mudrosti oko toga što se dogodilo, to najbolje potvrđuju reakcije iz Slovenije, dakle, da se na nedopustiv način pokušalo utjecati na temelje arbitraže – naglasio je Kolman te dodao da se u nedostatku argumenata i činjenica išlo na prljavu igru. Zato je cijeli postupak duboko zaprljan i zagađen – kaže Kolman te dodaje da je pred Hrvatskom pronalaženje trajnog rješenja prema međunarodnim pravilima.

11.00 sati SDSS-ov Milorad Pupovac kaže da Sabor nema druge nego donijeti odluku o raskidu sporazuma, jer smo izazvani postupcima slovenske strane.

– Činjenice govore da je arbitražni postupak teško kompromitiran i kontaminiran, i u tom smislu je sporazum prekršen. Taj zaljev i to more zajedničko je nasljeđe, stekli smo ga kao obitelj, u jednom povijesnom trenutku i pod određenim političkim okolnostima i zajedništvu koje moramo štititi od vlastitih načina razumijevanja kako da se razgraničimo – naglasio je Pupovac te dodao da se Hrvatska treba pokazati kao zemlja koja je u novim okolnostima u stanju poštovati institucije s kojima treba surađivati, ali treba znati argumentirati i braniti vlastita stajališta i interese. Kolegica Škare Ožbolt rekla je da postoji nekoliko mogućih scenarija kakav je ishod moguć, da sud nastaviti raditi, da donese odluku ili da mi zaštitimo vlastite interese raskidom ugovora. Ako cijela priča proizvede status quo, u okolnostima koje imamo s većinom susjeda oko granica, vratit ćemo se u poziciju koja neće biti lakša od one kad smo pristali na arbitražu. Zato Hrvatska politiku sporenja treba zamijeniti politikom traženja rješenja u skladu sa svojim interesima – tvrdi Pupovac.

10.45 sati – Reformist Petar Baranović pozdravio je istarske ribare koji sjednicu prate s galerije Sabora.

– Prate ovu raspravu iako ne očekuju da će ona sve riješiti, prate jer kao odgovorni ljudi tiho i dostojanstveno očekuju da Hrvatska počne odgovorno brinuti o politici jedne suverene države. Ovo je mogući početak takve prakse, vođenja odgovorne politike na profesionalan način – primijetio je Baranović koji se slaže da Hrvatska mora odmah raskinuti ugovor te pokazati snagu u konsenzusu i brzini reakcije. Slovenija je, naglašava, imenovala novog arbitra, ne obazirući se na poteze Hrvatske.

– Dovoljno smo gutali s pozicije dobrosusjedskih odnosa, postupali sporo, mlako i rezervirano. Naša pozicija nije ista kao kad se potpisivao sporazum, mi smo danas suverena zemlja i članica EU i NATO-a, i moramo u zaključku donijeti i da se ubuduće postavljamo puno tvrđe, da možemo razmatrati stavove Europske komisije, ali oni ne moraju biti obligatorni. O suverenitetu ozbiljne države ne raspravljaju, a ovdje se radi o tome – tvrdi Baranović.

10.40 sati – Vesna Škare Ožbolt upozorila je na neke probleme, ne ulazeći u prošlost Sporazuma.

– Narušeno je povjerenje u rad Suda i to prelazi onaj okvir povrede Arbitražnog sporazuma i njegove tajnosti. Što će se sve događati sada kada Hrvatska donese ovu odluku i da Vladi ovlaštenje za raskid ugovora? Praksa u međunarodnom pravu je vrlo siromašna. Postoji mogućnost da se postupak nastavi, pa od Vlade tražimo da Sudu uputi zahtjev za okončanje postupka. Jer nije vođen u skladu sa zakonitim radom, ni u povjerenju. Samo imenovanje novog suca ne bi moglo značiti ništa novo, ništa kvalitetnije jer mi doista ne znamo do koje mjere je sam postupak zaprljan, do koje mjere se nekorektno ponašanje uvuklo u sud, i moramo tražiti okončanje postupka. Ono je predviđeno pravilima arbitraže jer ona kažu ako nastavljanje prije donošenja odluke postane nemoguće, sud je dužan obavijestiti strane o okončanju postupka. Dakle, sud može i ne mora donijeti tu odluku, nastaviti postupak i bez Hrvatske i donijeti odluke – kazala je Škare Ožbolt te podsjetila na dva slučaja u povijesti arbitražnog sudovanja – kada su se Argentina i Čile sporile oko tri otočića, pa Argentina nije prihvatila odluku, te slučaj Kine i Filipina, gdje je Kina izašla iz postupka.

10.30 sati – Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kaže da ovo nije dobar trenutak za nas jer je Hrvatska željela da se pitanje granice riješi međunarodnom arbitražnom, ali postupci su bili takvi da to nije moguće i da ćemo to raditi na drugi način.

– Želimo ići na Međunarodni sud pravde, ali trebamo pristanak obje strane. Teza je da je do ovoga došlo jer je Arbitražni sporazum bio na štetu Hrvatske. Mislim da je ovo što se dogodilo dokaz da je išlo u obrnutom smjeru. Jer da su mislili da mogu postići oni što žele, ne bi ga kršili. Mi nismo u problemu zbog sporazuma, nego zbog njegova kršenja – naglasila je Pusić.

10.20 sati – Laburist Dragutin Lesar kaže da je arbitražni postupak pravno, politički i moralno diskreditiran, narušeno je povjerenje i prekršena su pravila rada suda. Zato Hrvatska u takvom postupku ne može očekivati pravednu odluku. Podsjeća da je on 2009. bio protiv Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom zbog iskustva da arbitraže često više odlučuju o političkim, a ne o pravnim elementima.

– U Hrvatskoj se govori samo o Piranskom zaljevu, Savudrijskoj vali, ali iz transkripta vidimo da spominju i nasipe na Muri i Brezovec – naglašava Lesar.

10.07 sati Josip Salapić (HDSSB) otvorio je raspravu klubova zastupnika

– Treba barem dovesti u pitanje može li on biti arbitar, posebno ako mislimo ići na Međunarodni sud pravde. Ako se prihvati njegovo imenovanje, Hrvatska se mora obratiti glavnom tajniku UN-a u pokušaju mirnog rješavanja spora, bez ulaska u meritum o granici. Otvaraju se brojna pitanja – smatra Salapić koji podsjeća da i nakon odluke o raskidu sporazuma slijedi duga procedura koja traje od tri mjeseca do godinu i pol dana.

– Odustati od teritorijalnog mora isto je kao i odustati od svog suvereniteta – zaključio je Salapić.

9.54 sati – Nakon pritužbe Jadranke Kosor kako je iz zaključka isključen Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke, Milanović je kazao kako je do toga došlo previdom te će biti ispravljeno

9.53 sati  – Zaključak je trebao biti rezultat prekjučerašnjeg sastanka i današnje rasprave. Molim da od zaključka ne radimo političku deklaraciju, on je precizan i jasan, hladan kao led, ali kroz njega se vidi – odgovorio je premijer.

9.52 satiDavorin Mlakar (HDZ) rekao je kako HDZ potpuno podržava zaključke da Hrvatska treba raskinuti Sporazum o arbitraži.

 – Saboru želimo predložiti da za vrijeme trajanja rasprave tekst koji je Vlada poslala Saboru dorade svi klubovi, rekao je Mlakar.

9.50 sati – Postoji ugovor, on je tlo iz kojeg raste Sud, njime su predviđeni uvjeti osnivanja suda, opća pravila rada. Hrvatska se povlači iz postupka i terminira sve svoje obveze, a Sud može nastaviti raditi i nešto odlučiti, ali mi to ne priznajemo. Ovo je jedinstvena situacija, nikada se ništa slično nije dogodilo u povijesti sudovanja. Ovo nije sporazum o granici, nego o arbitraži – odgovorio je Milanović.

9.49 sati – Predsjednicu DC-a Vesnu Škare Ožbolt zanimalo je, s obzirom na to da je arbitražni postupak pred sudom u tijeku, hoće li Hrvatska tražiti okončanje arbitražnog postupka jer se zaključak odnosi samo na sporazum?

9.46 sati – Drago mi je da do sada nije bilo povišenih tonova. Mi moramo ići putem stabilnosti i predvidivosti. Mi smo gospodari svoje sudbine. Zajedništvo i jednoglasje nije u službi demokratske politike, ono je iznimka. Dobro je da se oko ovoga slažemo. Ubitačno je jasno što Vlada mora učiniti. Ovo je stvar Hrvatske i Slovenije, dijete je rođeno, ali je postalo devijantno i moramo provesti odgojne mjere – rekao je premijer Milanović.

9.44 sati – Sloveniji kao prijateljskoj državi predlažem da se dogovorimo oko nekog novog modela. Ovaj model je kompromitiran i bačena je ljaga na njega. Ovaj naš potez pokazat će kako Hrvatska štiti svoje interese, no to ne znači da smo okrenuli leđa rješavanju problema granice. Mi nemamo ugovor o granici sa Slovenijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom, a trebalo bi ga imati. Nakon ovoga, tko će pristati na arbitražu? – zapitao se Milanović.

9.40 sati – Kada govorimo o tome hoće li Hrvatska povući svog arbitra, moramo naglasiti kako Hrvatska nema hrvatskog arbitra. On nije ni Hrvat, ni Slovenac, ni Francuz, on je arbitar. Ovo nije sukob između Hrvatske i Slovenije već gruba povreda koja se, što se Hrvatske tiče, ne može popraviti. Ako Sabor podrži Vladu da pokrene postupak prekida sporazuma, Vlada će sutra donijeti odluku na osnovi koje se pokreće postupak prekida ugovora – izjavio je premijer.

9.35 sati – Uvodno se zastupnicima obratio premijer Zoran Milanović

 – Danas smo se okupili kako bismo donijeli zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu koja će provesti postupak raskida Sporazuma o arbitraži zbog bitnih povreda ugovora. Ugovor o arbitraži između Hrvatske i Slovenije i danas smatram korektnim i ne mislim da je bio loš za hrvatske interese. Nije problem u dokumentu, već u ljudima. Ljudi su iznevjerili povjerenje i mi iz tog ugovora moramo izići. Svima nam je neugodno zbog onog što se dogodilo i sad moramo van – kazao je Milanović.

>> Leko: Ponašajmo se odgovorno i državnički. Grabar-Kitarović: Ne dopuštam da mi čitate lekcije!

>> Arbitražni sud želi saslušati obje strane. Slovenski mediji tvrde da je izborom novog suca Hrvatskoj zadan šah-mat

Komentara 280

DU
Deleted user
11:01 29.07.2015.

Puna mi je kapa slovenskih ucjena, francusko engleskih namještaljki i impotencije EU administracije. Konačno neka korist od zokijeve bahatosti i predizborne kampanje.

UI
Uvijek_iskreno
10:20 29.07.2015.

Ja nemam povjerenja u Vesnu Pusić, ona je naš najveći neprijatelj!

Avatar MarkoHR
MarkoHR
12:47 29.07.2015.

Međunarodno pomorsko prav navodi da RH i Italija imaju pomorsku granicu dužine 77,2 km. Slovenija spada u grupu država sa zatvorenim teritorijalnim vodama, koje nemaju spoj ili granicu s medunarodnim vodama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije