Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interpelacije

Milanović: Moj dolazak u Sabor je bezobrazno pristojan

Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
01.07.2015.
u 17:08

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy traži utvrđivanje odgovornosti ministra Vrdoljaka i njegovu ostavku

Saborski zastupnici danas raspravljaju o čak četiri interpelacije, a rad Vlade branio je premijer Zoran Milanović uz resorne ministre. Jutro je započelo raspravama o interpelacijama HDZ-a i Mirele Holy na istu temu - na projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

HDZ-ov Branko Bačić prvo je predstavio interpelaciju koju je podnijela njegova stranka sa 40 potpisa zastupnika.

- Otvaranje mogućnosti korištenja novih energetskih izvora ne smije biti izlika za neprovođenje važeće zakonodavne regulative, a što se nažalost dogodilo u načinu kako je Vlada Republike Hrvatske provodila ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Držimo da je netransparentnim i nezakonitim načinom na koji je vođen cijeli ovaj postupak s najavljenom idejom ubrzanog i nerealnog pretvaranja Hrvatske u malu Norvešku ova Vlada Republike Hrvatske pokazala nebrigu za očuvanjem mora i morskog okoliša, minorizirala ulogu Hrvatskog sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima – kazao je Bačić te dodaje kako je ovo jedan od najzahtjevnijih postupaka uopće u mandatu ove Vlade te kako se radi o tehnološki najzahtjevnijem industrijskom procesu koji po svim dosezima nadmašuje mandat jedne Vlade.

Nakon toga je Bačić korak po korak objasnio zbog čega HDZ smatra da je Vlada nezakonito provela cijeli postupak oko istraživanja i eksploatacije Jadrana, te zatražio od premijera i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da zastupnicima i javnosti daju na uvid ugovor između Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum koja je dobila dozvolu za "znanstveno" istraživanje jer bi se iz tog ugovora moglo utvrditi da li se doista radi o znanstveno istraživačkim radovima ili o komercijalnim poslovima koji su poslužili da bi se formirali podaci koji su poslužili za kasnije raspisivanje javnog nadmetanja za samo komercijalne radove kao što su istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Prema analizi troškova i učinaka, dodaje, po jednom istražnom prostoru očekuje se novčani tok od 2,75 milijarde kuna, a od toga prema ugovoru kojeg bi Republika Hrvatska potpisala sa koncesionarima državi ostaje oko 58% tj. 1,6 milijardi kuna.

- Ako govorimo da je Vlada, a jest, 2. siječnja ove godine izdala dozvole za 10 istražnih polja to je onda 16 milijardi kuna idućih 20 godina što znači godišnje oko 800 milijuna kuna. I ta je procjena rađena pri predviđenoj cijeni barela nafte od 100 dolara po jednom barelu a znamo da je, danas ta cijena iznosi 63 dolara po barelu. Kada se onda ta cijena koja je danas na svjetskom tržištu jednog barela nafte uvrsti u ovu analizu onda je taj prihod negdje oko 500 do 600 milijuna kuna. I kada se on uspoređuje sa prihodom od turizma koji iznosi 57 milijardi kuna godišnje onda bi sportskim rječnikom turizam naprema ugljikovodici iznosio 114:1. Doduše, u strateškoj procjeni koja je ovih dana usvojena od strane Ministarstva gospodarstva, odnosno Agencije za ugljikovodike, taj prihod je narastao na način da su planirana 3 moguća scenarija, konzervativni, bazni i optimistični. I prema tom baznom scenariju moguće je očekivati godišnje oko 8,6 milijardi kuna. Dakle u nekoliko mjeseci jedna ista strateška procjena utjecaja na okoliš koja svoje podatke temelji na očekivanim pridobivenim zalihama ugljikovodika u Jadranu je krenula sa 800 milijuna kuna godišnje da bi sada došla na 8,6 milijardi kuna što se više bližilo vrijeme potpisivanja ugovora između Vlade i zainteresiranih naftnih kompanija – čudi se Bačić.

Holy traži ostavku Vrdoljaka

Nije mu jasno kako Vlada misli potpisati ugovore s koncesionarima koji će dozvoliti postavljanje bušotina 10 km od Straduna, 6 km od Kornata ili od Nacionalnog parka Mljet bez da je to propisano u bilo kojem planu prostornog uređenja. Zbog svega od Vlade traži da obustavi sve postupke koji se provode temeljem provedenog prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

- Poštovani kolega, ja vam moram reći da vi kao da uživate stvarati strah u javnosti i manipulirati činjenicama. Vama nije bilo problem u Vladi 2011.godine davati suglasnosti INA-i da bez ikakvih dodatnih zahtjeva istražuje na cijelome Jadranu, dobije dozvolu za istraživanje i to do obale i do baš Dubrovačkih zidina. To onda nije nikad bio problem – prigovorio je HNS-ov Srđan Gjurković.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy traži utvrđivanje odgovornosti ministra Vrdoljaka i njegovu ostavku.

- Svi koji podržavaju ovakvu politiku pristaju na kršenje zakona, pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu. Provedba projekt nije transparentna ni zakonita. Čemu tolika histerična žurba ako je sve čisto, pošteno i u javnom interesu – zanima Holy koja je svoje izlaganje planirala početi prikazivanjem kratkog filma kojim bi pokazala kakve katastrofe eksploatacija ugljikovodika može izazvati, ali joj zbog tehničkih problema to nije pošlo za rukom.

Bezobrazno pristojno

Premijer Zoran Milanović svoj dolazak u Sabor nazvao je "bezobrazno pristojnim" jer, naglašava, njegovi prethodnici nisu dolazili u Sabor na interpelacije.

- Nemam vremena obrazlagati pisano obrazloženje, to će učiniti zastupnici većine detaljno. Čuli smo jednu stranu glasno, po meni neargumentirano, potpuno suprotno onome što mi tvrdimo da su argumenti i činjenice i to će biti pitanje procjene javnosti, za koju se nadam da sluša ovu raspravu, da je gleda, a opet možda i ne gleda. Ja sam došao ovdje iz poštovanja prema Saboru. Vidim i da ga prema opozicijskim zastupnicima imam puno više nego što ih ima njihovo vodstvo, kojega ovdje nema, a radi se navodno o jako važnoj temi i tema je važna – kazao je premijer dodavši kako je tema toliko komplicirana da se Vlada njom bavi tri godine, dok prethodna Vlada nije imala snage za to.

- U to vrijeme moglo se teoretski bušiti na Jelačić placu, danas se ne može, pravila su postavljena, a ja bih volio da su ovdje neki zastupnici HDZ-a, ne nužno predsjednik stranke, nego oni koji primaju i razgovaraju s predstavnicima multinacionalki koje se javljaju na natječaje, a kada govorimo o transparentnosti i javnosti podataka, neka nam ispričaju što njima govore. Ja predstavnike Maraton Oila i drugih korporacija nisam nikada primao niti ću ih primati, do mene ne mogu doći. Ali visoki delegirani predstavnici HDZ-a s tim ljudima razgovaraju, kao i HDZ-ovi župani – prigovorio je Milanović te pitao o čemu oni razgovaraju na tim sastancima jer je to neodgovorno.

- Ja iz ovoga nisam shvatio je li HDZ ima problema s procedurom, očito ima, to su riječi gospodina Bačića, ali onda iz pojedinačnih intervencija i replika vidim da ima više od jedne osobe, zastupnice i zastupnika, koji ima problema sa cijelim projektom. Plašimo ljude, govorimo o potopu, pomoru, ekološkoj katastrofi, dakle, nemate stav. Imate problema s procedurom, u redu. Ja vam tu ne mogu biti partner jer nemam vremena i nisam u toj proceduralnoj poziciji u Saboru. Ovdje ima među vama ljudi koji se toga užasavaju. Dakle, ne biste opet bili u stanju voditi, kada biste imali priliku, kada bi vam građani dali tu priliku, nikakvu konzistentnu politiku – komentirao je Milanović. Volio bi, kaže, da se ovako transparentno kao ovaj postupak vodila i privatizacija Ine.

Ovo je nešto što traje 3,5 godine, vi ovdje baratate najsitnijim detaljima, pitanje je jeste li u pravu i da li prikazujete na korektan način, ali to samo govori da vam je to sve dostupno. Ugovore možete vidjeti u ministarstvu, pozivani ste više puta da ih vidite, takva su pravila, nitko vam ne može uskratiti uvid u te ugovore, ali postoji određena proceduralna pravila i "disclaimeri" oko sigurnosti. Dođite i pogledajte – pozvao je premijer zastupnike. Kaže da je Hrvatska danas naprednija nego što je bila prije 3,5 godine.

- Ovaj slučaj to vjerodostojno i zorno pokazuje, jer ovdje otvoreno razgovaramo o decimalama, zarezima, točkama, o dijakritičkim znakovima, o nečemu o čemu se nekad samo fantaziralo. Vi znate puno toga, pitanje je da li to korektno tumačite. Mi ne možemo stajati, nitko ne kaže da ćemo išta pronaći u Jadranu, imamo li pravo sebi uskratiti znanje o tome, što imamo i kakvim blagom raspolažemo, pa onda donijeti odluku da se toga skanjujemo i da to ne želimo eksploatirati jer se bojimo, jer su nam druge stvari važnije, jer priznajemo da nismo u stanju upravljati svojim bogatstvima jer smo nesposobni ili smo sposobni barem upola kao Norvežani kojima je pala sjekira u med – zanima premijera te dodaje da nitko u Hrvatskoj ne očekuje nalaze poput onih u Norveškoj.

- Ali da očekujemo, naročito kada je plin u pitanju, a ne nafta, nešto što će nas učiniti potpuno samostalnima u energetskom pogledu kada je plin kao energent posrijedi, to očekujemo. To je nešto što Litva nema, odnosno sad ima s LNG-em, odnosno mnoge države u srednjoj Europi nemaju i gledam kako se muče i znoje iz tjedna u tjedan, i kako ih pogađa kriza u Rusiji i Ukrajini, a nas ne, mi smo već sada puno mirniji od njih – kazao je Milanović, te dodao da Vlada puno radi, pa može i pogriješiti, ali pogreške je uvijek moguće ispraviti.

- Koje su to greške koje smo napravili, to do sada nisam uspio čuti, greške smo spremni ispraviti, ali se vi prvo dogovorite kolegice i kolege, jer vidim da je Holy apsolutno protiv svega, vi niste ili jeste. Govorite jedno danas u Saboru u ime kluba, ali onda kad pojedinačno se javite slušam druge stvari. Ima koji su protiv istraživanja plina u Jadranu. Pozorno sam slušao svaku riječ to nije zalaganje za provođenje projekta, hrvatski toliko znamo, inteligencije toliko imamo. Mislim hladno, odgovorno i bezobrazno pristojno što smo mi radili. Mi odgovaramo na svako pitanje, ali proces mora ići dalje – kaže Milanović te ponavlja da nikada ništa nije rađeno transparentnije od ovog projekta.

- Nije fer – zaključio je premijer te napustio sabornicu što je uzrujalo oporbene saborske zastupnike.

Šuker: Ovo je bezobrazluk

- Ovo je bezobrazluk – komentirao je HDZ-ov Ivan Šuker te dodao kako je on osobno bio u Saboru kada je bila interpelacija koja se ticala njega kao ministra, pa ne stoji teza premijera da nitko prije njega nije dolazio u Sabor.

Zakon o privatizaciji Ine, jedanput zauvijek HDZ-ova Vlada nije prodala niti jednu dionicu Molu, niti jednu. I to je najtransparentnije jer se radilo na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi. Radi zapisnika i činjenica, Hrvatska Vlada je temeljem Zakona o privatizaciji Ine koji je donijela Račanova Vlada prodala dionice hrvatskim građanima, institucionalnim ulagateljima negdje oko 17 posto, 7 posto je prodano odnosno dano hrvatskim braniteljima, a negdje 6,2 ili 6,3 posto je dano radnicima Ine prema posebnim propisima. Dakle Vlada HDZ-ova i tada koalicija nije prodala ni jednu dionicu Molu. Toliko radi javnosti. A koliko se u stanju suprotstaviti demokratskim kritikama najbolje govoriti o svačemu, a ne o meritumu, podviti rep i zbrisati i dalje pričati svoju priču i neistine – kazao je Šuker.

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar premijera je nazvao arogantnim i nepristojnim.

- S obzirom da on za nas nema strpljenja, molim kolege da mu prenesu to što ću mu reći. Njegova pristojnost, nedostatak kućnog odgoja nije mu mogao dati da posluša kritike na svoj račun. Možda će njegova sjena koja je isto tako izletjela za njim se vratiti pa ćemo imati barem nekoga komu možemo adresirati svoje govore o interpelaciji. Ono što sam želio reći, pa to poručite predsjedniku Vlade: on nije ovdje u ulozi da nama postavlja pitanja. To što su ga instruirali njegovi strani konzultanti može primijeniti negdje drugdje. On je ovdje trebao odgovarati na pitanja i braniti stajališta Vlade. Ovo što je izrekao je hrpa bedastoća i niti jedan argument u prilog tome da njegova Vlada radi zakonito – komentirao je Mlakar.

Mirela Holy rekla je da je premijer iznio niz netočnih informacija.

- Ovaj projekt se ne provodi već tri i pol godine jer se provodi daleko manje. Ako on smatra da se projekt počeo provoditi trenutkom kada je izrađen Zakon o ugljikovodicima, onda je to druga polovica 2103. godine. Koliko je meni poznato, mi nismo u 2017. godini nego u sredini 2015 – kazala je Holy te dodala da možda premijer ne prima ljude iz Maraton Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara. - Premijer cijelo vrijeme govori da sam ja protiv eksploatacije plina, to apsolutno nije točno i u mojoj interpelaciji to uopće nije spomenuto – zaključila je Holy.

'Ponašanje Vlade ide ka tome da se ostvari slogan o maloj zemlji za veliku mrlju'

HDZ-ov Frano Matušić odgovorio je na premijerove prozivke za susrete HDZ-ovaca s Marathon Oilom.

- Naš župan iz kurtuazije je primio onoga koga je htio primiti odnosno ljude koje svakodnevno prima. Ne može se njemu predbacivati jer on nema elemente niti alate za pregovore sa Marathon Oilom. To je u rukama ministra Vrdoljaka i Milanovića – pojasnio je Matušić koji je uvjeren da je eksploatacija nafte uz turizam neodrživa. - Ponašanje Vlade ide ka tome da se ostvari slogan o maloj zemlji za veliku mrlju – primjetio je Matušić.

Laburist Dragutin Lesar upozorava da Vlada nije odgovorila na pitanje tko je odlučio posao seizmičkih istraživanja povjeriti tvrtki Spectrum bez prethodnog javnog natječaja. Zanima ga je li istina da je Spectrum prije snimanja dobio na korištenje podatke kojima je Hrvatska raspolagala.

- Jesmo li sigurni da je Spectrum nakon istraživanja iste podatke prodao Hrvatskoj i onima koji su se kasnije pojavili kao ponuditelji za istraživanje. Sve ponude su skoncentirane na četiri istražna prostora u srednjem Jadranu jedna do druge te na južnom Jadranu, dok za druge prostore za koje je Vlada raspisala natječaj nije bilo interesa – komentirao je Lesar.

HNS-ov Marjan Škvarić osvrnuo se na Holyinu tezu o neobjašnjivoj žurbi Vlade te odgovorio da je logično da Vlada što prije želi ostvariti gospodarski razvoj i energetsku neovisnost Hrvatske. - Drugo je pitanje kome je u interesu da nikada ne postignemo tu energetsku neovisnost i gospodarski razvoj – kazao je Škvarić koji ipak kaže kako bi tehnologija za eksploataciju trebala biti najmodernija.

O platformama na Jadranu

SDP-ov Ivo Jelušić tvrdi da platforme na Jadranu neće naštetiti okolišu, ali ni turizmu, a u poljednjih 40 godina, koliko se istražuje plin u sjevernom Jadranu, nikad nije čulo za bilo kakav akcident. - Naravno da je parola Zaštitimo Jadran lijepa i ja sam za nju i svi smo za nju, ali upravo tako treba zaštiti Jadran da koristimo njegove potencijale, ekonomske koje ima, a da ostane i dalje u funkciji i turizma i zaštite prirode – tvrdi Jelušić, a njegov stranački kolega Peđa Grbin naglašava da je iz Vladina odgovora na interpelaciju vidljivo kako je provodila hrvatske zakone.

- Ukoliko smatrate da su loši, onda vi imate načine na koji možete pokrenuti postupak protiv njih, recimo pred Europskim sudom, recimo pred Ustavnim sudom. A da li ste to poduzeli? Niste. Pa zašto? Pa zato što nemate ni argumenata - kaže Grbin te dodaje kako on svaki put kad u svojoj Puli izađe iz kuće vidi platformu u moru koja je zaposlila dosta ljudi.

- Interpelacija uopće nije orijentirana prema zaštiti okoliša već prema gospodarstvu i prema korupciji. Vezuju se uz nešto drugo, što je daleko neugodnije za vas, a tiče se od toga da se nije poštivao zakon, da se silovala procedura i da se pogodovalo, o tome uopće niste govorili – odgovorila je vladajućima Holy.

>> Vladi tri mjeseca za paket zakona kojima će se mjeriti kvaliteta rada u javnoj upravi

Komentara 89

UI
Uvijek_iskreno
11:58 01.07.2015.

Rad Vlade? Ma kakav rad? Zar se to može nazvati radom?!

VE
verakruz
11:51 01.07.2015.

A narod traži ostavku cijele "Vlade", a ne samo ove prodane kuruptivne duše Vrdoljaka. Zanimljivo, objavljen snimak gdje uzima mito i zapošljava preko veze, a mediji - muk?! USKOK - muk ?! DORH - muk ?! Policija - muk?! Istinaa i pravda u Hrvatskoj su izgleda mrtve!

IS
istina00
11:31 01.07.2015.

sramotno je da SDP želi strancima dati vađenje nafte u jadranu bez da se o tome narod izjasnio na referendumu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije